Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Με υποθετικές κατασκευές δεν αναιρείται η κυρίαρχη θέση της ΝΔ

Μεγάλη υπεροχή της ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου σημειώνεται και στη νέα έρευνα της εταιρείας Marc (Έθνος, 18/12) καταγράφοντας διψήφια διαφορά από το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εκτίμηση που δημοσιεύεται, η ΝΔ συγκεντρώνει 27,7% έναντι 17,5% που αναλογεί στο ΠΑΣΟΚ. Ακόμα μία έρευνα δηλαδή συμφωνεί ότι η διαφορά πάνω από δέκα μονάδες που είχε σημειωθεί υπέρ του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές πριν από δύο χρόνια, έχει σήμερα ανατραπεί σε υπεροχή της ΝΔ πάνω από δέκα μονάδες. Ακολουθούν: ΚΚΕ 11,6%, ΛΑΟΣ 9,6%, Δημοκρατική αριστερά 9,2%, ΣΥΡΙΖΑ 8,2%, Οικολόγοι-Πράσινοι 4,2%, Δημοκρατική Συμμαχία 3,4%, Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 3%, με τα υπόλοιπα κόμματα να συγκεντρώνουν αθροιστικά 5,6%.
Διαβεβαιώνεται επομένως ένα πολιτικό σκηνικό στο οποίο η ΝΔ διαθέτει κυρίαρχη θέση έχοντας δυνατότητα να εκλέξει σχεδόν τριπλάσιους βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι σήμερα η καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων που βεβαιώνει, την ολική ανατροπή του προηγούμενου εκλογικού αποτελέσματος, όσο και την δυσαρμονία του με τις σημερινές επιλογές των πολιτών. Επειδή όμως δεν παύει η καταγραφή αυτή να είναι ενδεικτική-δημοσκοπική, γι’ αυτό ακριβώς επιβάλλεται η επίσημη απεικόνισή της με εκλογές όπως άλλωστε έχει ήδη θεσμικά συμφωνηθεί. Τότε και μόνο θα γνωρίζουμε τι ακριβώς αποφάσισαν οι ψηφοφόροι λαμβάνοντας υπόψη και τις δυνατότητες σχηματισμού μίας σταθερής και υπεύθυνης κυβέρνησης.   
Το βέβαιο είναι το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε μέσα στα αδιέξοδα της πολιτικής που εφάρμοσε, ενώ η ΝΔ εμφανίζεται σήμερα ως η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να κυβερνήσει, όχι μόνο γιατί αντιτάχθηκε εξ’ αρχής στην αδιέξοδη πολιτική που εφαρμόστηκε και δικαιώθηκε από την ίδια την εξέλιξη των πραγμάτων, αλλά κυρίως γιατί καταθέτει έντιμα και καθαρά συνολική πρόταση διακυβέρνησης ζητώντας τη στήριξη των πολιτών για να την εφαρμόσει.   
Αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να αναιρεθεί από υποθετικού τύπου ερωτήσεις-κατασκευές μίας άλλης «πραγματικότητας» που δεν υπάρχει. Τι πάει να πει π.χ. η ερώτηση «αν με τη δημιουργία νέων κομματικών σχηματισμών το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα θα αλλάξει προς το καλύτερο»; Ποιον αφορά, που είναι αυτά τα νέα σχήματα; Ή μήπως παραγνωρίζεται ότι ήδη υπάρχουν αρκετά νέα και «προωθούμενα» σχήματα τα οποία απλά και μόνο διεκδικούν την κοινοβουλευτική τους επιβίωση; Στη δημοκρατία οι πολίτες επιλέγουν πάντα ανάμεσα σε δεδομένες δυνατές επιλογές. Γι’ αυτό και σωστά ο νόμος περί δημοσκοπήσεων σε κάθε περίπτωση απαγορεύει ρητά τα λεγόμενα «υποθετικά ερωτήματα».
Πολιτικό Παρατηρητήριο No 74