Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Κώστας Κόλλιας: «Η Ευρώπη ζητά ενίσχυση των συνεταιρισμών

Η προστασία και ενίσχυση των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων ήταν από τα θέματα που συζητήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα πλαίσια της παρουσίασης των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2013. Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας δήλωσε:
«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μία συζήτηση που θα καθορίσει το μέλλον του αγροτικού τομέα, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη χώρα μας. Η Νέα Δημοκρατία παρακολουθεί και συμμετέχει στενά σε αυτή τη συζήτηση, διατυπώνοντας θέσεις και ασκώντας δριμεία κριτική όπου χρειάζεται, με γνώμονα την προάσπιση του Έλληνα αγρότη.
Η Ευρώπη καλεί σήμερα τους αγρότες, πέραν της εφαρμογής της αγροτικής πολιτικής, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, να διαχειριστούν περιβαλλοντικούς πόρους, να διασφαλίσουν την επάρκεια και την ποιότητα των τροφίμων. Όλα αυτά καλούνται να τα υλοποιήσουν σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον σκληρού και συχνά αθέμιτου ανταγωνισμού. Είναι επομένως αυτονόητο ότι απαιτείται ισχυρή στήριξη των αγροτών και των συνεταιρισμών τους για να ανταπεξέλθουν.
Αυτό ήταν ένα από τα θέματα τα οποία ανέδειξαν πολλοί Ευρωβουλευτές, στηρίζοντας άλλωστε και τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι κεντρικές ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca. Οι Ευρωπαίοι αγρότες επωμίζονται ένα ιδιαίτερα υψηλό κόστος, καθώς έχουν να συμμορφωθούν με περιβαλλοντικούς και ποιοτικούς στόχους. Αυτό σημαίνει ότι καλούνται να ανταγωνιστούν με άνισους όρους απέναντι σε τρίτες χώρες, απαιτείται επομένως καλύτερη οργάνωση μέσω της ισχυροποίησης των συνεταιρισμών.
Οι θέσεις που διατυπώσαμε ως παράταξη όταν συζητιόταν το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς, απέρρεαν σε μεγάλο βαθμό από τις νέες συνθήκες που θα δημιουργήσει η νέα ΚΑΠ. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη ύπαρξης ισχυρών οργανώσεων, που θα μπορούν να επηρεάζουν την αγορά προς όφελος του Έλληνα αγρότη, είχαμε προτείνει συγκεκριμένες θέσεις, τόσο για την εξυγίανσή τους, όσο και για την κλαδική τους οργάνωση. Είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν υιοθέτησε αυτές τις θέσεις, αλλά αντιθέτως προχώρησε στη διάλυση των συνεταιρισμών και, κυρίως, των Ενώσεων.
Δυστυχώς, αυτήν η τακτική διάλυσης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνεπικουρείται από το Υπουργείο Οικονομικών. Στον νόμο του 2010 για την περαίωση, προβλεπόταν ένα ιδιαίτερα υψηλό κόστος για τους συνεταιρισμούς. Έπειτα από τη γενικευμένη αντίδραση των Συνεταιρισμών, η Κυβέρνηση διόρθωσε το λάθος της ένα χρόνο αργότερα, καθορίζοντας  το ποσοστό στο 20% των ακαθάριστων δηλωθέντων εσόδων ως βάση υπολογισμού της περαίωσης. Πλην όμως, πολλοί συνεταιρισμοί έσπευσαν να ενταχθούν στην περαίωση, με αποτέλεσμα να υπαχθούν στο αρχικό καθεστώς και να επιβαρυνθούν με ιδιαίτερα υψηλούς φόρους.
Για το θέμα αυτό ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε σχετική ερώτηση στο Κοινοβούλιο, ζητώντας να ισχύσει η ευνοϊκότερη ρύθμιση για όλες τις συνεταιριστικές οργανώσεις. Βεβαίως, οι παρεμβάσεις μας σε σχέση τόσο με τους συνεταιρισμούς, όσο και με τη νέα ΚΑΠ, θα συνεχιστούν. Τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις νέες προκλήσεις. Το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα και οι αγρότες μας χρειάζεται να στηριχθούν σε ένα σύγχρονο, ισχυρό συνεταιριστικό κίνημα, το οποίο θα διαθέτει και τους πόρους και την τεχνογνωσία και τη νοοτροπία που υπαγορεύουν τα νέα δεδομένα.»