Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Νέα επεισόδια στα ελληνοτουρκικά σύνορα: Συγκρούσεις μεταναστών και αστυνομικών – Ένας τραυματίας / Άγρια επεισόδια στο λιμάνι της Μυτιλήνης: Ξυλοκόπησαν μέλη ΜΚΟ – Εμποδίζουν λέμβους με μετανάστες

Νέα ένταση στον Έβρο: Τουρκικά στρατιωτικά οχήματα συνοδεύουν λεωφορεία με μετανάστες 
«Μπαρούτι» μυρίζει το κλίμα στα ελληνοτουρκικά σύνορα με τις συγκρούσεις να είναι συνεχείς.

Σύμφωνα με το grtimes.gr, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από τα επεισόδια και τον παρέλαβε ασθενοφόρο.
Ο αστυνομικός τραυματίστηκε από πέτρα και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Διδυμότειχου. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες είναι καλά στην υγεία του και ζήτησε ο ίδιος να επιστρέψει στην υπηρεσία του.
Μετανάστες εκσφενδονίζουν πέτρες και διάφορα αντικείμενα, χρησιμοποιώντας
μάλιστα σφεντόνες, με την αστυνομία να απαντά με χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και δακρυγόνα. Στη συνέχεια δυνάμεις του στρατού κινήθηκαν κατά μήκος του φράχτη, προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο μεταναστών.
Την ίδια ώρα συγκέντρωση υπέρ του κλεισίματος των συνόρων στους μετανάστες πραγματοποιούν πολίτες στον τελωνειακό σταθμό Καστανεών.
Οι διαδηλωτές που έφτασαν στα σύνορα από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ξεδίπλωσαν την ελληνική σημαία μπροστά στις μπάρες και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο, ενώ φώναξαν συνθήματα, όπως «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».
Οι πολίτες, όπως ανέφεραν, προτίθενται να παραμείνουν στα σύνορα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Κινητές μονάδες εκπομπής του στρατού, μεταδίδουν μηνύματα προς τους χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο ότι τα σύνορα είναι κλειστά και δεν επιτρέπεται η είσοδος.
Τα μηνύματα μεταδίδονται σε έξι γλώσσες και συγκεκριμένα στα Αραβικά, στα Αγγλικά, στα Παντζάμπι/Ουρντού (Πακιστάν), στα Φαρσί (Αφγανιστάν & Ιράν), στα Παστού (τμήμα Αφγανών) και στα Μπενγκάλι (Μπανγκλαντές).
Στο πλαίσιο της τουρκικής στρατηγικής που επιχερεί να οδηγήσει χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα, πληροφορίες αναφέρουν ότι διανέμουν σκηνές στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην τουρκική πλευρά των συνόρων.
=======
Στο μεταξύ επεισόδια ξέσπασαν στο λιμάνι της Θέρμης στη Μυτιλήνη με αφορμή την άφιξη μίας λέμβου με 50 πρόσφυγες και μετανάστες. Πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο προπηλάκισαν δημοσιογράφους και φωτογράφους διεθνών μέσων ενημέρωσης, ενώ ομάδα ατόμων ξυλοκόπησε άγρια μέλη ΜΚΟ, όπως προπηλακίστηκε η δημοτική σύμβουλος Μυτιλήνης επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» η οποία αποπειράθηκε να παρέμβει.
Ομάδα πολιτών από την περιοχή της Θερμής έχει αποκλείσει το λιμάνι μη επιτρέποντας την αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών.
Πάνω από 500 άτομα έχουν περάσει από τα χαράματα σήμερα με πλαστικές βάρκες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου μετά το «μπλόκο» που υπάρχει στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στον Έβρο.
Στη Λέσβο που έχει δεχθεί τις περισσότερες ροές πέρασαν μέχρι στιγμής, έξι βάρκες με 300 περίπου επιβαίνοντες.  Στη Χίο είχαμε τέσσερα περιστατικά με 120 περίπου επιβαίνοντες. Και τέλος στη Σάμο δυο περιστατικά με 80 περίπου επιβαίνοντες. Στο σύνολο τους μεταφέρονται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών προκειμένου να καταμετρηθούν και να ταυτοποιηθούν.
Στη Λέσβο η μεγάλη πλειοψηφία όσων φτάνουν είναι σε φανερά εξαθλιωμένη κατάσταση, ξυπόλητοι και χωρίς τίποτα άλλο από τα ρούχα που φορούν. Στην πλειοψηφία τους είναι Αφρικανοί που όπως λένε πλήρωσαν στους δουλεμπόρους που τους μετέφεραν από 1.500 έως 2.000 δολάρια ΗΠΑ ή το αντίστοιχο ποσό σε αντικείμενα αξίας. Όπως λένε ζούσαν εδώ και μήνες σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης και πριν από τρεις μέρες ειδοποιήθηκαν από τους δουλεμπόρους να ετοιμαστούν για να αναχωρήσουν προς την Ευρώπη. Με υπερφορτωμένα λεωφορεία και ΙΧ αυτοκίνητα μεταφέρθηκαν σε δασώδεις εκτάσεις κοντά στις ακτές όπου και περίμεναν να φτιάξει ο καιρός που τις τελευταίες μέρες ήταν πολύ κακός.

 eleftherostypos.gr