Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Πέτρος Τατούλης «Πρότυπο για όλη τη χώρα το πρόγραμμα καταπολέμησης των κωνωποειδών της Περιφέρειας Πελοποννήσου»


«Αδιαπραγμάτευτα πρώτη προτεραιότητα η δημόσια υγεία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου»

«Νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι γιατί η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατάρτισε και υλοποίησε με απόλυτη επιτυχία ένα πρωτοπόρο και καινοτόμο πρόγραμμα που αποτελεί πλέον τη βέλτιστη πρακτική τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια
της συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση των «Ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και άλλων εντόμων διαβιβαστών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019.
«Το πρόγραμμά μας έχει παρουσιάσει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των ζητημάτων δημόσιας υγείας, είτε πρόκειται για την ελονοσία, είτε πρόκειται για τον ιό του Δυτικού Νείλου, είτε πρόκειται για τον καταρροϊκό πυρετό» σημείωσε ακόμα ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «πλέον έχουμε δημιουργήσει μια «αποθήκη» τεχνογνωσίας και εμπειρίας που μας καθιστά αποτελεσματικούς στην αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων, αλλά και πρωτοπόρους σε τέτοια ζητήματα καλύπτοντας ανεπάρκειες σε εθνικό επίπεδο».
«Δημιουργούμε στην Πελοπόννησο το 1ο Παρατηρητήριο Δημόσιας Υγείας στην χώρα»

Ο Πέτρος Τατούλης, αφού αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία με τις Δημοτικές αρχές και την επικουρικότητα της Περιφέρειας προς αυτές κάθε φορά που της ζητήθηκε, τόνισε ότι «η νέα μας πολιτική πρωτοβουλία είναι η δημιουργία του 1ου παρατηρητηρίου δημόσιας υγείας στη χώρα».
«Κερδίσαμε τη μάχη με την ελονοσία, αναγκάζοντας στην απόσυρση της ταξιδιωτικής οδηγίας που είχε εκδοθεί για το Δήμο Ευρώτα, κερδίσαμε τη μάχη με τον καταρροϊκό πυρετό, κερδίσαμε τη μάχη με τον ιό του Δυτικού Νείλου και πλέον δημιουργούμε μηχανισμούς παρακολούθησης και άλλ/ων προβλημάτων δημόσιας υγείας» συνέχισε ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης και δήλωσε υπερήφανος ότι «ως περιφερειακή αρχή διαχειριστήκαμε ένα τόσο δύσκολο πρόγραμμα με ευθύνη και αποτελεσματικότητα και δημιουργήσαμε νέες αντιλήψεις για τη χώρα».
Ο Περιφερειάρχης σημείωσε τέλος ότι «με το σχεδιασμό μας αυτό η Αναπτυξιακή εταιρεία Πελοπόννησος Α.Ε., που υλοποιεί αυτά τα προγράμματα, διαθέτει πλέον κρίσιμη τεχνογνωσία, την οποία μπορεί να διαθέσει δωρεάν σε όποιον τη χρειάζεται».
Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, τόνισε από την πλευρά του την πρωτοπορία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς συνδύασε το πρακτικό έργο με το ερευνητικό. «Τέτοιο πρόγραμμα γίνεται μόνο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μάλιστα μέσα από το πρόγραμμα της Περιφέρειας αποκομίσαμε παράπλευρα οφέλη, καθώς μπορέσαμε να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε ασθένειες που απειλούσαν τη δημόσια υγεία, όταν σε εθνικό επίπεδο αυτό δεν ήταν εφικτό. Η υπεραξία της πολιτικής πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη για αυτά τα προγράμματα είναι το γεγονός ότι ήδη έχουν προκύψει δέκα επιστημονικές σχετικές δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά».
Η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής των προγραμμάτων κα Κωνσταντίνα Νικολάκου δήλωσε την ικανοποίησή της για την άρτια διοίκηση των προγραμμάτων καθώς επίσης για το γεγονός ότι όλοι οι πολίτες της Πελοποννήσου έχουν γίνει κοινωνοί του έργου, συνθήκη σημαντική για τη  επιτυχία που έχει σημειωθεί.
Ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, Εποπτείας και Παρακολούθησης των Προγραμμάτων κ. Βασίλειος Διαμαντόπουλος παρουσίασε το πρόγραμμα (επισυνάπτεται η παρουσίαση) και υπογράμμισε τις συνεργασίες της Περιφέρειας με έγκριτους φορείς της χώρας, όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Αστεροσκοπείο Αθηνών, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, την Κτηνιατρική σχολή της Θεσσαλονίκης.