Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Βοήθεια στο Σπίτι: Τι πρέπει να προσέξουν Δήμοι και Αποκεντρωμένες στις τροποποιήσεις των Οργανισμών


Μέχρι 31 Ιανουαρίου πρέπει να σταλούν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις οι Αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων με τις τροποποιήσεις των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.), για τη μονιμοποίηση του Προγράμματος “Βοήθεια στο  Σπίτι” (ΒσΣ),σύμφωνα με το αρ.91του ν.4583/2018, και το Υπουργείο Εσωτερικών - αφού δέχθηκε σειρά ερωτημάτων - προχώρησε την 24η Ιανουαρίου στην έκδοση νέων διευκρινιστικών οδηγιών.
Είχε προηγηθεί η Εγκύκλιος του Υπουργού Εσωτερικών την 11η Ιανουαρίου.

Η νέα Εγκύκλιος, λοιπόν, δίνει τις κάτωθι διευκρινίσεις για σημεία που πρέπει να προσέξουν Δήμοι και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για την ορθή ολοκλήρωση της διαδικασίας:


Ι]Με τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που ρύθμισαν τη λειτουργία των Δομών που παρέχουν τις υπηρεσίες του ΒσΣ, από την έναρξή του μέχρι σήμερα, παρασχέθηκε η δυνατότητα στους Φορείς να απασχολούν προσωπικό (με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου) με τις ειδικότητες, εκτός από αυτή του Κοινωνικού Λειτουργού (πτυχιούχο ΑΕΙ/ΤΕΙ, με άδεια άσκησης επαγγέλματος), του Ψυχολόγου ΑΕΙ ή πτυχιούχου ΑΕΙ Κοινωνιολογίας ή Κοινωνικής Πολιτικής ή Κοινωνικής Διοίκησης και στην περίπτωση της ειδικότητας του Νοσηλευτή, Νοσηλευτή(με άδεια άσκησης επαγγέλματος και οποιουδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα ΙΕΚ, πιστοποιημένο από τον ΟΕΕΚ, ή Σχολών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή άλλου ισότιμου τίτλου Σχολών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής µε άδεια άσκησης επαγγέλματος) ή Επισκέπτη Υγείας (ΤΕΙ).
Συνεπώς, κατά τη σύσταση οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού ίδιων κλάδων και κατηγοριών με τις θέσεις του προσωπικού Ι∆ΟΧ από τους οικείους Φορείς, θα πρέπει να προβλέπονται ειδικότητες, κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω, ανάλογα με τα τυπικά προσόντα του υπηρετούντος προσωπικού.
Παράδειγμα :
Έστω ότι υπηρετεί εργαζόμενος Ι∆ΟΧ στο ΒσΣ σε νομικό πρόσωπο Δήμου Xμε την ειδικότητα του ΠΕ Κοινωνιολόγου.Σε αυτή τη περίπτωση, κατά την τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. του Δήμου Χ που θα προσλάβει το μόνιμο προσωπικό για την παροχή των υπηρεσιών του ΒσΣ, θα προβλεφθεί η ειδικότητα του ΠΕ Κοινωνιολόγου.

ΙΙ]Αναφορικά με την τροποποίηση των Ο.Ε.Υ. των Φορέων,με τις διατάξεις του αρ.91 του ν.4583/2018 οι Φορείς έχουν εξαιρεθεί από την τήρηση των προϋποθέσεων των παρ.3 και 5 του αρ.10του ν.3584/2007,ωστόσο επισημαίνεται ότι ΔΕΝ έχουν εξαιρεθεί από την υποχρέωση της εισήγησης της Εκτελεστικής Επιτροπής κατ΄εφαρμογή του αρ.63 του ν. 3852/2010ως ισχύει.

ΙΙΙ] Το Υπουργείο σημειώνει ότι:
- επειδήδεν επιτρέπεται η δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Αποφάσεων τροποποίησης των Ο.Ε.Υ. κατά το τελευταίο εξάμηνο της Δημοτικής περιόδου (αρ.10παρ.5ν.3584/2007), δηλαδή από 1/3/2019, και
- επειδή με το αρ.91 του ν. 4583/2018 θεσπίζεται εξαίρεση από τον ανωτέρω κανόνα μόνο για τις αποφάσεις τροποποιήσεων Ο.Ε.Υ. που λαμβάνονται δυνάμει του άρθρου αυτού,
οι Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων πρέπει να ελέγχουν ότι πρόκειται πράγματι για τροποποίηση Ο.Ε.Υ. δυνάμει ΜΟΝΟ του αρ.91του ν.4583/2018.
Σε διαφορετική περίπτωση, πρέπει να προσέξουν το χρόνο δημοσίευσής τους στο Φ.Ε.Κ. (έως και 28/2/2019).

IV] Αναφορικά με το περιεχόμενο του ιδιαίτερου ακροτελεύτιου άρθρου ή της ιδιαίτερης ακροτελεύτιας διάταξης με τον τίτλο “κάλυψη δαπάνης”, στη σχετική Απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης περί τροποποίησης του O.E.Y. εκάστου Δήμου, στο πνεύμα του αρ.90 τουπ.δ. 63/2005, το ΥΠΕΣ διευκρινίζει:
- Σε περίπτωση που ο οικείος Δήμος έχει ήδη ορίσειμε τη σχετική Απόφασή του Κωδικό Αριθμό Εξόδου (Κ.Α.Ε.) του προϋπολογισμού του, σε βάρος του οποίου θα καλυφθεί η σχετική μισθολογική δαπάνη, δεν απαιτείται τροποποίηση της πράξης αυτής.
- Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα αναγραφής του Αριθμού Λογαριασμού Εξόδου (Α.Λ.Ε.) 2310401001 του προϋπολογισμού του ΥΠΕΣ, καθώς σύμφωνα την παρ.7 του αρ.91 του ν.4583/2018, από το έτος 2019 και εφεξής σε βάρος του Α.Λ.Ε. αυτού και με μεταφορές πιστώσεων στους προϋπολογισμούς των Δήμων που υλοποιούν το ΒσΣ, θα καλύπτονται οι σχετικές μισθολογικές δαπάνες του προσωπικού που στελεχώνει τις οργανικές θέσεις της παρ.1 του ως άνω άρθρου.
Ως εκ τούτου, προκειμένου να υπάρχει μία ομοιόμορφη διατύπωση από πλευράς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων,η Εγκύκλιος προτείνειτην εξής:
«Από την απόφαση αυτή προκαλείται δαπάνη, [ύψους ..... ευρώ (εφόσον είναι δυνατόν να υπολογιστεί το ποσό)], η οποία, δυνάμει της παρ. 7 του αρ. 91 του ν.4583/18, ειδικά για το οικονομικό έτος 2019, καλύπτεται από τις πιστώσεις του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 153 του ν. 4483/2017, οι οποίες μεταφέρονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών και αποδίδονται µε απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών στους δικαιούχους Δήμους, ενώ από το 2020 και εφεξής, εγγράφεται ειδική πίστωση στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία αποδίδεται µε απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών στους δικαιούχους Δήμους (Α.Λ.Ε./Υπ. Εσωτερικών: 2310401001)».
 airetos.gr