Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Τσίπρας : Τραμπούκοι χαρακτηρίζουν προδότες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,

https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2019/01/tsipras-500-3.jpgΟ Αλέξης Τσίπρας στο ξεκίνημα της ομιλίας του έκανε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το γεγονός ότι δεν καταδίκασε τις επιθέσεις σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως αυτή την ώρα υπάρχουν άτομα έξω από τα σπίτια δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Σκουφα, Καραγιαννιδη). βουλευτών που υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Τραμπούκοι χαρακτηρίζουν προδότες βουλευτές που έχουν αντίθετη άποψη. Δεν
τρομοκρατούμαστε, δεν εκβιαζόμαστε, μιλούμε μόνο με την συνείδησή μας» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων». Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η διαφορά με τους γείτονές μας για την ονομασία τους μας στέρησε κρίσιμο διπλωματικό κεφάλαιο και μας απέσπασε από τους πραγματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα στα ανατολικά σύνορά της», ενώ υπήρξε κίνδυνος να χάσουμε το όνομα Μακεδονία, καθώς τόσα χρόνια γινόταν χρήση από τους γείτονες και όσους είχαν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «μαξιμαλιστική τη θέση του ΄92», η οποία «έτρεφε τις φαντασιώσεις αρκετών». Υποστήριξε, δε, ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο πρώτος που έβαλε την υπογραφή του για να αναγνωριστεί ως όρος το Μακεδονία σε έναν κοινοτικό κανονισμό για εμπορικές συμφωνίες. Υπενθύμισε ότι από το 2007 αποκρυσταλώθηκε η εθνική γραμμή: Σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι μέχρι τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης από τα Σκόπια δεν είχε ζητηθεί ποτέ η αλλαγή του ονόματός τους erga omnes, ούτε κατοχύρωση των αλλαγών στο Σύνταγμα των γειτόνων. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών κινείται απολύτως πάνω στην εθνική γραμμή και ανέφερε ότι η κυβέρνηση πέτυχε:
Πρώτον: Σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δηλαδή υποχρεώνει τους γείτονες μας να αλλάξουν το Συνταγματικό τους όνομα με το οποίο τους έχουν ήδη αναγνωρίσει περισσότερες από 140 χώρες. Και από Δημοκρατία της Μακεδονίας γίνεται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»
Δεύτερον: Ισχύ του νέου ονόματος erga omnes – έναντι όλων και για κάθε χρήση. Τούτο σημαίνει ότι η χρήση αυτή δεν θα χρησιμοποιείται μόνο στις διεθνείς σχέσεις της χώρας με άλλες χώρες και με διεθνείς οργανισμούς αλλά θα αφορά και το εσωτερικό της χώρας.
Τρίτον: Οι γείτονές μας αναθεώρησαν το Σύνταγμά τους τροποποιώντας τις διατάξεις εκείνες που περιείχαν αναφορές αλυτρωτισμού και αναθεωρητισμού. Ευθυγραμμίζουν μάλιστα το σύνταγμα τους με το Ελληνικό σύνταγμα στις σχετικές διατάξεις περί διασποράς.
Και πέραν της Συνταγματικής αναθεώρησης, στην ίδια τη Συμφωνία, οι γείτονές μας δεσμεύονται να μην υποκινούν οποιεσδήποτε πράξεις μη φιλικού χαρακτήρα κατά της χώρας μας, να μην προβαίνουν σε αλυτρωτικές δηλώσεις, να μην υιοθετούν τέτοιου είδους δηλώσεις από όποιον φέρεται να δρα για το συμφέρον τους, να σέβονται τα υφιστάμενα σύνορα, δηλαδή να εγκαταλείψουν κάθε είδους αλυτρωτική ρητορική, κάθε είδους αλυτρωτικές δράσεις από οποιονδήποτε κι αν αυτές προέρχονται.
Τέταρτον: Η χρήση του όρου «Μακεδονία» και «μακεδονικός» σε σχέση με κρατικές δομές και όργανα του κράτους επιφυλάσσεται αποκλειστικά και μόνο για την Ελλάδα. Οι γείτονες δεν μπορούν να έχουν «Αεροδρόμιο Μακεδονία», ούτε «Πανεπιστήμιο Μακεδονία».
Πέμπτον: κατοχυρώνεται η ελληνική παράδοση και η ιστορική κληρονομιά της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας με τον πιο σαφή και νομικά δεσμευτικό τρόπο. Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται πλέον την ιστορία μας, που είναι η ψυχή μας.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε κατά της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι αν και η συμφωνία καλύπτει όλες τις κόκκινες γραμμές που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν θέσει, τώρα καταγγέλλουν τη Συμφωνία των Πρεσπών ως επιζήμια. «Τότε η εθνική γραμμή που εσείς είχατε θέσει ήταν επιζήμια» επισήμανε και υπογράμμισε ότι πρόκειται για πολιτική υποκρισία.
«Τώρα που έχουμε αυτό που δε μπορούσατε να φανταστείτε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιτύχει, μιλάτε για επιζήμια Συμφωνία. Αλλά εγώ θα σας πω και μια ακόμη αλήθεια που δε μπορεί να κρυφτεί. Το βασικό σας πρόβλημα δεν είναι η Συμφωνία, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ. Επειδή εμείς φέραμε την επωφελή Συμφωνία» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Τώρα λέτε ότι εκχωρούμε «μακεδονική γλώσσα», αλλά δεν λέτε ότι η μακεδονική γλώσσα έχει αναγνωριστεί από την Ελλάδα ήδη κατά την Τρίτη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων που έλαβε χώρα στην Αθήνα το 1977» σημείωσε και πρόσθεσε: «Η Συμφωνία προσδιορίζει με σαφήνεια ότι το επίθετο «μακεδονικός» όταν χρησιμοποιείται από τους γείτονες, διαχωρίζεται πλήρως από την ελληνική μακεδονική παράδοση. Ενώ σε ό,τι αφορά ειδικά τη γλώσσα διευκρινίζει ότι αυτή ανήκει στην οικογένεια των Νότιων Σλαβικών γλωσσών».
Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ως προς την εκχώρηση μακεδονικής εθνότητας ότι η Συμφωνία και η ρηματική διακοίνωση περιλαμβάνει τον όρο nationality και εννοεί ιθαγένεια και όχι εθνότητα.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για απόλυτα προσχηματική επιχειρηματολογία εκ μέρους της αντιπολίτευσης και υποστήριξε ότι οι αντιφάσεις της αντιπολίτευσης αναδεικνύουν τον εθνικισμό, που μοιάζει με τον αντίστοιχο εθνικισμό του VMRO.
Αναφερόμενος στην Φώφη Γεννματά και το αιτιολογικό διαγραφής του Θανάση Θεοχαρόπουλου, σημείωσε ότι στο σκεπτικό δεν σημειώνεται ότι έγινε επειδή υπάρχει ιδεολογική διαφορά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά γιατί η στάση Θεοχαρόπουλου εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. «Να χαρώ την εθνική σας στάση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε βολές και κατά του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να απαντήσει κάποια στιγμή χωρίς υπεκφυγές πώς να τους λένε τελικά αυτούς τους ανθρώπους;» Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια δεικτική αναφορά στον Λένιν και στην αυτοδιάθεση των λαών για να επικρίνει τη στάση του ΚΚΕ έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σημείωσε, δε, ότι οι αριστεροί που βλέπουν νεοναζί να βιαιοπραγούν κατά παιδιών και να απειλούν το πολίτευμα και να καίνε τα σπίτια βουλευτών, θα έπρεπε να καταλαβαίνει ποιος είναι ο κύριος εχθρός της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, δηλαδή ο εθνικισμός.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών εξασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και ότι σήμερα είναι μια ημέρα εθνικής υπερηφάνειας. Η Ιστορία θα μας δικαιώσει, κατέληξε ο πρωθυπουργός.