Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Συστάσεις της ΓΕΝΟΠ προς τους καταναλωτές για τις πυρκαγιές

 
Να είναι προσεκτικοί όταν βλέπουν κατεστραμμένους στύλους, καλώδια και αγωγούς και να ενημερώνουν άμεσα τους υπεύθυνους ζητάει η ΓΕΝΟΠ από τους καταναλωτές, που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί.
Ακόμη, ζητάει την κατανόησή τους για τα προβλήματα που παρατηρούνται και τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση, καθώς άμεση προτεραιότητα έχουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και πολιτικής προστασίας και το κρίσιμο έργο τους (ρίψεις νερού, μετακινήσεις και μεταφορές τραυματιών κ.λπ.).
«Από την πρώτη στιγμή υπήρξε συντεταγμένη κινητοποίηση ώστε να τεθούν εκτός λειτουργίας γραμμές Μέσης Τάσης του Δικτύου Διανομής προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της πυρόσβεσης. Ταυτόχρονα, συνεργεία του ΑΔΜΗΕ πραγματοποιούν ελέγχους (κυρίως στην περιοχή της Κινέτας) στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης ώστε να γίνουν τα δέοντα. Οι συνάδελφοι τεχνικοί ήταν σε ετοιμότητα για αποκατάσταση των ζημιών σε άμεση συνεργασία με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής που είχαν τον πρώτο λόγο και παρείχαν -όταν το επέτρεπαν οι συνθήκες- άδεια πρόσβασης στα συνεργεία για να πραγματοποιήσουν εργασίες επιδιόρθωσης των ζημιών και αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης» αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η ΓΕΝΟΠ, εκφράζοντας συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: ανείπωτη εθνική τραγωδία

Αποτέλεσμα εικόνας για μητσοτακησ
«Η πατρίδα μας βιώνει μια ανείπωτη εθνική τραγωδία. Ο πόνος είναι μεγάλος. Οι εικόνες οικογενειών που έφυγαν από τη ζωή αγκαλιασμένες συγκλονίζουν όλους μας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων. Αυτήν την ώρα όλοι μας πρέπει να σταθούμε δίπλα τους και να τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο. 
Θέλω ακόμη να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τους άνδρες και τις γυναίκες της πυροσβεστικής, αλλά και τους εθελοντές που, αγνοώντας κάθε προσωπικό κίνδυνο, έσωσαν ανθρώπινες ζωές. 
Ανήμερα της επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η διαπίστωση είναι θλιβερή: Το ελληνικό κράτος αδυνατεί διαχρονικά να προστατεύσει αποτελεσματικά τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών του. 
Σήμερα, όμως, δεν είναι η στιγμή για απόδοση ευθυνών. Την ώρα που η χώρα πενθεί, δεν έχει νόημα καμία αντιπαράθεση. 
Τώρα είναι η ώρα για ενότητα και αλληλεγγύη. Ας αναλογιστούμε μόνο σιωπηλά ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και ότι πρέπει επιτέλους να περάσουμε από τα εύκολα λόγια στα δύσκολα έργα».
Ματαιώνονται όλες οι εκδηλώσεις της ΝΔ
Σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΝΔ ματαιώνονται όλες οι κομματικές εκδηλώσεις αυτής της εβδομάδας και η περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κάλυμνο και την Κω που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη.

Σε εξέλιξη οι μεγάλες φωτιές στις περιοχές Ζεμενό και Θροφάρι στο Ξυλόκαστρο


Φωτογραφία του Xristos Lalos.
Οι πυροσβέστες παλεύουν από χθες με τις φλόγες στην Κορινθία. Στόχος να μην απειληθούν οι κατοικημένες περιοχές... 
Μαίνεται η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στις περιοχές Ζεμενό και Θροφάρι του δήμου Ξυλοκάστρου στην Κορινθία. Επί τόπου επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, πριν απειλήσει κατοικημένες περιοχές.
Όσον αφορά στα άλλα πύρινα μέτωπα στην ανατολική Κορινθία και συγκεκριμένα στις περιοχές ‘Αγιος Χαράλαμπος, ‘Ανω Καλαμάκι, Γαλότα και Ίσθμια η κατάσταση είναι καλύτερη, αφού οι φωτιές είναι σε ύφεση. Πάντως, στις προαναφερόμενες περιοχές βρίσκονται δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχειρούν, ώστε να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις. 
Ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «η εικόνα είναι καλύτερη», ενώ η φωτιά στην περιοχή Κατακάλι, όπως συμπλήρωσε, έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Επίσης, ανέφερε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων, ενώ όσον αφορά στις ζημιές, είπε ότι η αποτίμηση θα γίνει όταν δεν θα υπάρχουν πλέον πύρινα μέτωπα.  

Ασύλληπτη τραγωδία: Βρέθηκαν άλλοι 26 νεκροί αγκαλιασμένοι -Πάνω από 54 ο τραγικός απολογισμός

 
(upd 09:40)
Ο αριθμός των νεκρών από τη φωτιά στην ανατολική Αττική έχει φτάσει πλέον τους 54. Οι πληροφορίες για τις συνθήκες θανάτου των 26 ατόμων στην Αργυρή Ακτή παγώνουν το αίμα. «Πολλά αυτοκίνητα μαζί, με τις πόρτες ανοιχτές, τα κλειδιά επάνω και είδη πρώτης ανάγκης μέσα», περιγράφουν οι διασώστες. Περικυκλώθηκαν από τις φλόγες, δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν. Από κάτω ήταν γκρεμός (δείτε την παρακάτω εικόνα) . Τα θύματα βρέθηκαν σε ένα χωράφι 300 – 400 τετραγωνικών. Ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν και παιδιά και εκτιμάται πως πρόκειται για οικογένειες που προσπάθησαν να φύγουν αλλά δεν πρόλαβαν καθώς «πνίγηκαν» ή απανθρακώθηκαν από τη φωτιά. Αυτή την ώρα συγγενείς έχουν σπεύσει στην περιοχή για αναγνώριση πτωμάτων.

Μια χώρα που… τσακώνεται με τον εαυτό της, ακόμη και όταν καίγεται

 
 Του Νίκου Φυλάγγελου

Μια χώρα αδιόρθωτη και αμετανόητη.
Αυτό που, οι Αμερικανοί περιγράφουν ως “failed state”.
Και όχι απλά και μόνο σε επίπεδο υποδομών ή κρατικής γραφειοκρατίας.
Πολύ περισσότερο, σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού, διαμορφωτών της κοινής γνώμης, ΜΜΕ και φυσικά social media.
Η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε στην Κινέτα από το πρωί της Δευτέρας, λειτούργησε ως “πρώτη ύλη” για την εθνική κακοδαιμονία μας.
Μια ματιά να έριχνε κανείς στα social media, έβλεπε πολιτικούς και δημοσιογράφους να… αλληλοσκοτώνονται, να διατυπώνονται πάσης φύσεως… ψεκασμένες θεωρίες συνωμοσίας, και, η αυτονόητη ευχή να ελεγχθεί η πυρκαγιά, να μην είναι και τόσο… αυτονόητη, ανάλογα με τις “οπαδικές” προτιμήσεις του καθενός.
Την ίδια ώρα, οι πυροσβέστες έδιναν τη μάχη.
Μέσα στη φωτιά.
Όχι από την άνεση ενός γραφείου, ή του… Twitter.

ysterografa.gr

Σιωπή και αυτοσυγκράτηση, μπροστά στο δέος της απώλειας. Και της μάχης…

 
Του Νίκου Φυλάγγελου
Όπως τότε, το 2007…
Για άλλη μια φορά, η Ελλάδα θρηνεί δεκάδες νεκρούς.
Το μυαλό και οι σκέψεις, αυτονόητα καλπάζουν σε πληθυντικά σενάρια.
Δεν είναι ωστόσο της παρούσης.
Τη στιγμή αυτή προέχουν η σιωπή και η αυτοσυγκράτηση.
Μπροστά στο δέος της απώλειας.
Αλλά και της μάχης, όσων τα βάζουν με τη φωτιά, για να σώσουν εμάς τους υπόλοιπους
ysterografa .gr

Όπως το 2007…


Της Μαρίκας Λυσιάνθη

Η επανάληψη της Ιστορίας, ως φάρσα και τραγωδία ταυτόχρονα.
Η ανείπωτη τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018, ως επανάληψη της ανείπωτης τραγωδίας του Αυγούστου του 2007.
Τότε που, σχέδιο εμπρησμών και αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης Καραμανλή, οδήγησε στον θάνατο δεκάδες συνανθρώπους μας.
Και άφησε πίσω του μια τεράστια οικολογική καταστροφή, από την Ηλεία μέχρι την Πάρνηθα.
Οι φετινές πυρκαγιές, επίσης με δεκάδες νεκρούς.
Σε ένα ξεκάθαρο σχέδιο εμπρηστών, με τα μέτωπα να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο.
Έτσι ώστε να υπάρχει διάσπαση των δυνάμεων κατάσβεσης.
Και φυσικά, σε μια μέρα με ανεξελέγκτους ανέμους.
Η θεωρία συνωμοσίας θα ολοκληρωνόταν, αν προσέθετε κανείς τη σημειολογία της συγκυρίας.
Παραμονή της επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.
Αποδείξεις ωστόσο δεν θα βρούμε ποτέ.
Μόνο να υποψιαζόμαστε, μπορούμε…

ysterografa.gr