Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

«Καλλικράτης»: Παράταση στις σημερινές θητείες μέσω… ευρωεκλογών


«Παραμορφωτικά για την αυτοδιοίκηση» λειτουργεί η ημερολογιακή ταύτιση ευρωεκλογών και τοπικών εκλογών, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, επιβεβαιώνοντας τις προθέσεις για αποσύνδεση της ημερομηνίας που προβλέπεται να είναι όμοια για τις δύο εκλογικές διαδικασίες, μέσω της αναθεώρησης του «Καλλικράτη».
«Δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος διά νόμου να γίνονται την ίδια ημέρα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «επομένως», συμπλήρωσε μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», «μια ολιγόμηνη μετάθεσή τους θα βοηθήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης, κάτι που για πρώτη φορά είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, επιβεβαιώνοντας στην
ουσία παλαιότερο ρεπορτάζ της ιστοσελίδας μας, σύμφωνα με το οποίο, στο πλαίσιο της, κατά τα φαινόμενα, ειλημμένης απόφασης της κυβέρνησης η αυτοδιοικητική περίοδος να ξεκινάει από 1η  Ιανουαρίου και όχι 1η  Σεπτεμβρίου, η θητεία των αιρετών θα παραταθεί έως το φθινόπωρο του 2019: «Οι εκλογές είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να γίνουν νωρίτερα από το τέλος της παρούσας θητείας, αυτό είναι ξεκάθαρο, άρα αν θα αλλάξει λοιπόν η ημερομηνία θα είναι έτσι ώστε να πάμε πιο πέρα, πιο πίσω δηλαδή. Εγώ θεωρώ απαραίτητο το να αποσυσχετιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών από εκείνη των τοπικών και περιφερειακών εκλογών. Λειτουργεί παραμορφωτικά για τον χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών το να συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές. Το διακύβευμα είναι άλλο στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, δεν έχουμε ανάγκη από μια τέτοιου είδους αν θέλετε υπερπολιτικοποίηση, υπερκομματικοποίηση των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών», τόνιζε τότε ο υπουργός.
Απλή αναλογική
Για την θέσπιση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι στο υπουργείο Εσωτερικών, «προσανατολιζόμαστε σε ένα σύστημα όπου οι έδρες θα κατανέμονται στη βάση της πραγματικής εκλογικής δύναμης και δεν θα παίρνει τη «μερίδα του λέοντος» ο επικρατέστερος της δεύτερης Κυριακής, ανεξάρτητα από τα ποσοστά που κατέγραψε την πρώτη».
«Γάντι» σε ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι
Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο στις βουλευτικές εκλογές, σημείωσε ότι «δυστυχώς, η απλή αναλογική δεν θα ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές, επειδή δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία λόγω της στάσης συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης» και υπογράμμισε πως «αν έχουν μετανιώσει για τη στάση τους, ας το δηλώσουν κι εμείς εδώ είμαστε».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε πως «δεν δεσμεύονται ότι θα ενοποιηθούν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, δεν έχουν διαμορφώσει ένα στοιχειώδες προγραμματικό πλαίσιο, ενώ κανείς δεν γνωρίζει ποιου κόμματος πρόεδρος θα είναι αυτός που θα εκλεγεί» και τόνισε: «Αν όλα αυτά δεν είναι βαθιά απολιτικά και υποτιμητικά, πρώτα απ’ όλα γι’ αυτούς που παρακολουθούν τον συγκεκριμένο χώρο, τότε τι είναι;».

 aftodioikisi.gr