Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ: ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ - ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Του Βλάση Τσιώτου*

Η καλοκαιρινή περίοδος πλησιάζει και έχουν αρχίσει οι προβληματισμοί και οι συζητήσεις σχετικά με το αίτημα μεταφοράς τραπεζοκαθισμάτων στο παραλιακό πεζοδρόμιο της πόλης του Ξυλοκάστρου τους καλοκαιρινούς μήνες. Μεταξύ των δημοτικών συμβούλων ανταλλάσσονται απόψεις ανεπίσημα προσπαθώντας να διαμορφώσουν  επίσημη και τεκμηριωμένη άποψη για το θέμα. Το ίδιο συμβαίνει και στην τουριστική επιτροπή του δήμου.

Ξαφνικά και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση η Δημοτική Αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 22 Μαρτίου 2016 ανάμεσα σε 36 θέματα, φέρνει ως 13 θέμα το εξής: ΕΡΓΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΑΡΤΕΡΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΕΝΤΟΣ ΠΟΛΕΩΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ με προϋπολογισμό περίπου 13.000 ευρώ. Ένα θέμα το οποίο ούτε οι δικοί της σύμβουλοι δεν είχαν καταλάβει τι αφορούσε και λίγο πριν την συνεδρίαση ρωτούσαν για να ενημερωθούν!! Το θέμα βέβαια αφορούσε την διαμόρφωση της ζώνης μεταξύ του ποδηλατοδρόμου και του παραλιακού πεζόδρομου( εκεί όπου υπάρχουν τώρα τα φωτιστικά, τα δέντρα και τα παγκάκια) ώστε να τοποθετηθούν κατά μήκος της τραπεζοκαθίσματα. Αλλά κανένας δεν μας το είπε, έπρεπε να το καταλάβουμε από τον σαφή τίτλο!!
Καταλαβαίνοντας την παγίδα μόλις γίνεται ανάγνωση του θέματος ζητάμε τον λόγο αλλά εκεί γίνεται η πρώτη βιρτουόζικη δημαρχιακή τρίπλα. Ο Δήμαρχος αντιλαμβανόμενος ότι το κόλπο δεν έπιασε, αποσύρει το θέμα το οποίο ο ίδιος έφερε και έτσι δεν ακούγεται λέξη για το θέμα!!
Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο τα πράγματα δείχνουν να σοβαρεύουν. Η Δημοτική αρχή τολμά να φέρει θέμα το οποίο αναφέρει τις λέξεις ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ, κάτι που δεν είχε καταφέρει την πρώτη φορά. Ο πλήρης τίτλος είναι ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ. Θα περίμενε λοιπόν κανείς ο Δήμαρχος να εισηγηθεί το θέμα βρίσκοντας το κουράγιο να μας πει την άποψή και την πρότασή του, να κάνουμε και οι υπόλοιποι το ίδιο και μέσα από την απαραίτητη ζύμωση να καταλήξουμε σε απόφαση. ΑΜ ΔΕ!! Δεύτερη βιρτουόζικη δημαρχιακή τρίπλα!!  Ο Δήμαρχος αφού υποστήριξε ότι η κατάσταση στη Συκιά, στο ανατολικό και στο δυτικό τμήμα του Ξυλοκάστρου  είναι άναρχη , γεμάτη παρατυπίες και παρανομίες( αλήθεια αν είναι έτσι γιατί δεν εφαρμόζει τον νόμο;), κατέληξε στο εξής πρωτοφανές συμπέρασμα: Η όποια απόφαση παρθεί είναι υποχρεωτικό να είναι ομόφωνη!! (Αυτά δεν συμβαίνουν ούτε στην Β.Κορέα!!). Παρά την πίεσή μας να τολμήσει να εκφέρει την άποψή του, δεν λύγισε. Τελικά μετά από 2 ώρες συζήτηση χωρίς δημαρχιακή πρόταση, ο Αντιδήμαρχος κ.Καλύβας έχασε την υπομονή του, ανέβηκε στο βήμα και μας παρουσίασε την πρότασή ( την δικιά του ή της δημοτικής αρχής;). Να τοποθετηθούν μια σειρά τραπεζοκαθίσματα κατά μήκος της ζώνης των φωτιστικών. Αντί όμως ο Δήμαρχος να φέρει προς ψήφιση την πρόταση του κ.Καλύβα, τον <<άδειασε>> άκομψα κλείνοντας όπως-όπως το θέμα χωρίς να πάρει θέση, δίνοντας ραντεβού για την επόμενη Δευτέρα να ξανασυζητήσουμε το θέμα με τον κόσμο!!! Λέτε στην τρίτη προσπάθεια  να τολμήσει να μιλήσει;

Όταν φωνάξεις «εμπρός», πρέπει να κάνεις εντελώς ξεκάθαρο προς ποια κατεύθυνση.     
Άντον Τσέχωφ

ΤΣΙΩΤΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ
*Ο κ. Βλάσης Τσιώτος είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ξυλοκάσττρου - Ευρωστίνης, αρχηγός της Μείζωνος μειοφηφίας με τον Συνδιασμό "Ανανεωτική Συνεργασία Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης