Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου «Οι Φωνές της Ιστορίας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας»

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου  «Οι Φωνές της Ιστορίας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας»
Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου από τα προγράμματα της ΕΡΑ το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, ο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος αφιερώνει ένα δίωρο πρόγραμμα σε σημαντικούς σταθμούς και τομές για την εξέλιξη του ραδιοφωνικού μέσου στην χώρα μας.
Στο α’ μέρος του αφιερώματος γίνεται αναδρομή στη δημιουργία του ραδιοφώνου στην Ελλάδα και αναδεικνύονται στιγμές που τα ερτζιανά λειτούργησαν σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, συζητώντας με τον ιστορικό Γιώργο Χατζηδάκη. Στη συνέχεια με τη συμμετοχή του στελέχους της ΕΡΑ Μιχάλη Μεσσήνη και του Σταύρου Μπένου, πρώην δημάρχου Καλαμάτας, θυμώμαστε τον τρόπο που στήθηκε το 1986, μέσα σε 24ωρα από ανθρώπους της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σε ένα ελαιώνα της περιοχής, ραδιοφωνικός σταθμός για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των κατοίκων της Καλαμάτας μετά το μεγάλο σεισμό στην πόλη.
Στο β’ μέρος το αφιέρωμα αναδεικνύει την πλήρη ιστορία της εμφάνισης της ελεύθερης ραδιοφωνίας στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή του δημοσιογράφου Γιάννη Χρυσοβέργη, μέλους στις αρχές του ’80 των κινήσεων για την ελεύθερη ραδιοφωνία. Στη συνέχεια ξετυλίγεται η ιστορία του Γ’ Προγράμματος, που από την ίδρυσή του το 1954 αποτελεί μια ιδιαίτερα ποιοτική πτυχή του ελληνικού ραδιοφώνου και θυμώμαστε το «φαινόμενο» λειτουργίας του Τρίτου επί Μάνου Χατζιδάκι, μιλώντας με τον Γιώργο Κουρουπό, συνθέτη και αναπλ. διευθυντή του προγράμματος εκείνη την εποχή. Το αφιέρωμα κλείνει συζητώντας για το παρόν και το μέλλον του ραδιοφώνου στην ψηφιακή εποχή με τον Μιχάλη Κυριακίδη, δημοσιογράφο και διδάσκοντα ραδιοφωνικά θέματα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ακούστε την εκπομπή πατώντας το κουμπί 

ert.gr