Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Ερώτηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες συνυπέγραψε ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας.

Γραπτή ερώτηση για τη διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες συνυπέγραψε ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Στο κείμενο της ερώτησης, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Φθιώτιδας Χρήστο Σταϊκούρα και συνυπογράφοντα τον βουλευτή Ημαθίας Αποστόλη Βεσυρόπουλο, οι βουλευτές της Ν.Δ. καλούν τον αρμόδιο υπουργό να εκπονήσει έναν ρεαλιστικό σχεδιασμό καθώς και σαφές χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Παράλληλα, επικαλούνται το Δελτίο Εκτέλεσης Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2015 σύμφωνα με το οποίο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες διογκώθηκαν και ανήλθαν στα 4,7 δις ευρώ, δηλαδή, αυξημένες κατά 51% από το τέλος του 2014.

Οι βουλευτές τονίζουν πως η απουσία χρονοδιαγράμματος, καθυστερεί την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου από την Κυβέρνηση η οποία όμως αποτελεί κρίσιμο παράγοντα τόνωσης της ρευστότητας και επομένως της πραγματικής οικονομίας.


Συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρεται:



Προς: Υπουργείο Οικονομικών
Θέμα: Ερώτηση για τη διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Σύμφωνα με το Δελτίο Εκτέλεσης Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2015, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες διογκώθηκαν.

Συγκεκριμένα, ανήλθαν περίπου στα 4,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015, αυξημένες κατά 51% από το τέλος του 2014, ενώ διαμορφώθηκαν σε επίπεδο υψηλότερο ακόμα και από το Δεκέμβριο του 2013.

Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, ύψους 739 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι συνολικές ληξιπρόθεσμες να ανέλθουν στα 5,4 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις μειώθηκαν κατά περίπου 6 δισ. ευρώ ή 65% την περίοδο 2013-2014, ενισχύοντας, ουσιαστικά, τη ρευστότητα στην οικονομία.

Δεδομένης της κρισιμότητας του θέματος, και της αρνητικής δυναμικής που είχε ήδη αναπτυχθεί εντός του 2015, ο Βουλευτής κ. Σταϊκούρας είχε υποβάλει την υπ’ αριθ. πρωτ. 421/21.10.2015 Ερώτηση, στην οποία απάντησε το Υπουργείο Οικονομικών με το υπ’ αριθ. πρωτ. ΑΤΚΕ 1148426 ΕΞ 2015 / 84 έγγραφό του, με το οποίο τον ενημέρωσε ότι «στο πλαίσιο της Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (Ν. 4336/2015) προβλέπεται και η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης, και για το σκοπό αυτό σχεδιάζεται η εκκίνηση προγράμματος για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τρίτους».  

Ωστόσο, σύμφωνα και με τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2016, εξακολουθούσε να μην υφίσταται σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, δεδομένου ότι στην Εισηγητική Έκθεση αναφέρεται πως «οι εκταμιεύσεις θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις δυνατότητές του και τις ταμειακές κάθε φορά συνθήκες».

Δηλαδή, ουσιαστικά, έχουν αναληφθεί ασαφείς δεσμεύσεις για ένα ζήτημα κρίσιμης σημασίας για τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, όπου εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων της Κυβέρνησης έχουν διαμορφωθεί συνθήκες «ασφυξίας».
Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

ο κ. Υπουργός:

Υφίσταται σήμερα, από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών, ουσιαστικός, ρεαλιστικός σχεδιασμός και σαφές χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες;