Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Υπερψηφίστηκαν οι τροπολογίες για το μεταναστευτικό ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος του Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη στην Έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ



Εγκρίθηκαν οι τροπολογίες του Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη, επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και εισηγητή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το Μεταναστευτικό, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συζητήθηκε η Έκθεση για το μεταναστευτικό πρόβλημα. Στην Έκθεση αυτή εγκρίθηκαν οι σημαντικές για την Ελλάδα τροπολογίες που κατέθεσε ο εισηγητής του ΕΛΚ, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης. Με βάση τις τροπολογίες αυτές: 

  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεργαστεί με τις χώρες εισόδου προσφύγων και μεταναστών.

  • Οι χώρες διέλευσης, όπως η Τουρκία έχουν δεσμευτεί και πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικότερα τα οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών.

  • Οι χώρες διέλευσης έχουν υπογράψει και πρέπει να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα επανεισδοχής των παράνομων μεταναστών.

  • Eνεργό και αποτελεσματικό ρόλο στη φύλαξη των συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, θα πρέπει να έχει η υπό δημιουργία Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή που θα ενισχυθεί με τεχνικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό από ευρωπαϊκά κονδύλια.

  • Οι χώρες διέλευσης των προσφύγων προς την κεντρική Ευρώπη ιδίως του Βαλκανικού Δρόμου, όπως τα Σκόπια, οφείλουν να δείχνουν σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων. Οποιαδήποτε περιστατικά ελλείμματος θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή πορεία των χωρών αυτών.

Μετά την ψήφιση της Έκθεσης από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η πρόσφατη τραγωδία στο Παρίσι που μας συγκλόνισε όλους δεν αφορά μόνο τη Γαλλία. Αφορά την Ευρώπη, τη Δημοκρατία, τον Πολιτισμό μας.

Η τρομοκρατία δεν είναι μία απλή απειλή. Είναι πια «στην αυλή μας». Και απαιτείται, χωρίς μισόλογα, χωρίς ιδεοληπτικές και μεμψίμοιρες προσεγγίσεις από όλους μας, να την αντιμετωπίσουμε.

Μας δείχνει το δρόμο και την ανάγκη για μία συνολική ευρωπαϊκή πολιτική.
Για μία κοινή πορεία στο τεράστιο ζήτημα των προσφυγικών ροών.»