Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα με θέμα: «Το Σύμφωνο των Δημάρχων και τα οφέλη του για τους πολίτες της Π.Ε. Αργολίδας»



Εμφάνιση 8photo_nafplio.jpg
Με τη συμμετοχή των αιρετών και στελεχών των ΟΤΑ της περιοχής και πλήθους πολιτών πραγματοποιήθηκε  τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 11 μ.μ. στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων της Π.Ε. Αργολίδας,  Παραλιακή Οδός Ναυπλίου-Νέας Κίου, Νάυπλιο η ημερίδα με θέμα: «Το Σύμφωνο των Δημάρχων και τα οφέλη του για τους πολίτες της Π.Ε. Αργολίδας»

Κατά την διάρκεια της ημερίδας ου διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου (Π.Ε. Αργολίδας) πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις για τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη της εξοικονόμησης ενέργειας με βάση την Πανευρωπαϊκή Κίνηση «Σύμφωνο των Δημάρχων». Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων θα παρουσιάστηκαν:
-Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου με επίκεντρο την Π.Ε. Κορινθίας
-Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ωρίμανση/υλοποίηση έργων ενεργειακής απόδοσης
-Πρακτικοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας από τους πολίτες.
Αναλυτικά:
Στην εισήγησή του με τίτλο «Το Σύμφωνο των Δημάρχων και η σημασία του για την Π.Ε. Αργολίδας» ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Τάσσος Χειβιδόπουλος κατέστησε σαφές ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι θετικά προσκείμενη στο Σύμφωνο των Δημάρχων και των δυνητικών αποτελεσμάτων του, από την ίδρυση της πρωτοβουλίας και αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισε να ενισχύσει την προώθηση του Συμφώνου των Δημάρχων μεταξύ των δήμων της Περιφέρειας, αλλά και να υποστηρίξει τους δήμους που αποφασίζουν να προσχωρήσουν στο Σύμφωνο. Για να επιτευχθεί αυτό, η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ένα ειδικό πρόγραμμα υποστήριξης των τοπικών αρχών για να δημιουργήσει τις συνθήκες προσχώρησης  των Δήμων στο Σύμφωνο των Δημάρχων, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, τη προετοιμασία των Σχεδίων Δράσης Αειφόρου Ενέργειας σε δημοτικό επίπεδο», πρόσθεσε ο κ. Χειβιδόπουλος.

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος είπε ότι «ο Δήμος Ναυπλιέων θα αναζητήσει πόρους για τη χρηματοδότηση των προτεινόμενων έργων μέσα από τους μηχανισμούς της ΕΕ που προορίζονται αποκλειστικά για όσους φορείς έχουν υπογράψει το Σύμφωνο. Παραδέχθηκε πάντως ότι «η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια θα απαιτήσει σίγουρα μεγάλο χρονικό διάστημα, προσπάθειες και οικονομικά μέσα. Κατά τη διάρκεια της φάσης εφαρμογής, η διασφάλιση καλής εσωτερικής και εξωτερικής επικοινωνίας θα είναι ουσιώδους σημασίας», πρόσθεσε.
Ο Δήμαρχος Επιδαύρου: Κωνσταντίνος Γκάτζιος  τόνισε ότι «ο Δήμος Επιδαύρου με την υπογραφή του Συμφώνου των Δημάρχων  επιδιώκει να συμβάλει στην προσπάθεια που γίνεται για την μείωση των εκπομπών CO2 σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% μέσα από τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στα δημοτικά κτήρια και μέσω της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  για την κάλυψη των τοπικών αναγκών του Δήμου, ως Οργανισμού και ως χωρικής οντότητας».
Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Σφυρής  προανήγγειλε ότι είναι στους άμεσους στόχους του Δήμου Ερμιονίδας να υπογράψει το Σύμφωνο των Δημάρχων και να προχωρήσει στην υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας.
Το «Σύμφωνο των Δημάρχων και Εξοικονόμηση Ενέργειας – Ποια έργα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πακέτο Γιούνκερ», ήταν το θέμα της εισήγησης  του Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Άρη Περουλάκη, ο οποίος επισήμανε ότι «για την Κομισιόν οι δήμαρχοι είναι προτεραιότητα», προσθέτοντας ότι: «Το Σύμφωνο των Δημάρχων μαζί με το Πακέτο Γιούνκερ συνιστούν μια ουσιαστική απάντηση στη σημερινή πρόκληση της οικονομικής κρίσης, συνιστούν μοναδικά εργαλεία τα οποία οι Δήμοι πρέπει να αξιοποιήσουν για να επιφέρουν τα ποικίλα πολλαπλασιαστικά οφέλη».
«Το Σύμφωνο των Δημάρχων και το Τεχνικό Επιμελητήριο», ήταν το θέμα της εισήγησης του Πολιτικού Μηχανικού Α.Π.Θ., υποψήφιου διδάκτορα και Τεχνικού Συμβούλου γραφείου του συμφώνου των δημάρχων Τ.Ε.Ε. Κωνσταντίνου Λάσκου. Ο κ. Λάσκος επισήμανε ότι «το Τ.Ε.Ε. προκειμένου να σταθεί αρωγός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ίδρυσε τον Οκτώβριο του 2012 «Γραφείο Υποστήριξης του Συμφώνου των Δημάρχων (ΓΥΣΔ)», ενώ «επιπλέον από το Μάρτιο του 2013 το Τ.Ε.Ε. έχει οριστεί εθνικός συντονιστής του Συμφώνου».  Παράλληλα αναφέρθηκε στις ενεργειακές επενδύσεις χωρίζοντας τα σε «έργα που παράγουν έσοδα» (φωτοβολταϊκά, Σ.Η.Θ., τηλεθέρμανση) και «έργα που μειώνουν έξοδα μέσω ενεργειακής αναβάθμισης» (οδοφωτισμού, κτιρίων, εγκαταστάσεων-πισίνες κτλ,  στόλου). 
Ο Γιώργος Μαρκογιαννάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc ανέπτυξε «Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.)  της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τι προβλέπει και ποια τα αποτελέσματα / Η ευρωπαϊκή και η ελληνική εμπειρία από το Σύμφωνο των Δημάρχων».  Σύμφωνα με τον κ. Μαρκογιαννάκη, για την υλοποίηση του ΣΔΑΕ είναι «σημαντική η συμμετοχή των τομέων που είναι έξω από τις δομές της Περιφέρειας και των Δήμων (οικιακός, τριτογενής, ιδιωτικές μεταφορές). Επίσης είναι καθοριστική η συμμετοχή των πολιτών και γι’ αυτό το λόγο απαιτείται ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και διάχυση των αποτελεσμάτων».  Επιπλέον, ο κ. Μαρκογιαννάκης μίλησε για τη σημασία αφενός της εκμετάλλευσης των χρηματοδοτούμενων Εθνικών-Κοινοτικών δράσεων αλλά και αφετέρου των ΑΠΕ στην επίτευξη του στόχου.
Για τα  «χρηματοδοτικά Εργαλεία για την Υλοποίηση Δράσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας»  μίλησε, τέλος, ο Χρήστος Πρωτόγερος, Μηχανολόγος Μηχανικός, στέλεχος ΠΕΤΑ ΑΕ. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020, τον δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά μέσα, τις δυνατότητες των ΟΤΑ για χρηματοδότηση από τρίτους αλλά και τον συνδυασμό όλων των παραπάνω χρηματοδοτικών μέσων.