Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Σαμαράς: Καλώ τον Τσίπρα σε τηλεοπτικό debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς - Σχέδιο Τσίπρα για επιστροφή στη δραχμή

Σαμαράς: Καλώ τον Τσίπρα σε τηλεοπτικό debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς - Σχέδιο Τσίπρα για επιστροφή στη δραχμή  
Αγαπητοί συνάδελφοι,
            Η Ελλάδα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της σύγχρονης Ιστορίας της.
Αντιμέτωπη με την προοπτική μιας πιθανής καταστροφής, αληθινής καταστροφής, χωρίς προηγούμενο σε καιρό Ειρήνης.
            Βρισκόμασταν σε κρίση εδώ και χρόνια...
Αλλά την καταστροφή που μας ετοιμάζουν δεν την ζήσαμε!
Βγήκαμε από την κρίση την τελευταία χρονιά.
Υπήρχε βελτίωση σε όλα τα μέτωπα.
Και σε πέντε μήνες, μας έφεραν πού; Σε κλειστές τράπεζες, σε εσωτερική στάση πληρωμών, ένα βήμα πριν τη χρεωκοπία και πριν την κοινωνική αναταραχή.
            Σκεφτείτε που βρισκόταν η χώρα έξι μήνες πριν και που βρίσκεται σήμερα.

            Και τώρα, με το δημοψήφισμα που διοργανώνουν, τη φέρνουν ένα βήμα πριν βγει από το ευρώ.
            Πρέπει στον κόσμο ξεκάθαρα να εξηγήσουμε πέντε πράγματα. Και θέλω όλοι να τα πείτε παντού μέχρι την Κυριακή, με μια φωνή και σε κάθε ευκαιρία:
            Πρώτον: Το πραγματικό ερώτημα που τίθεται είναι το ΝΑΙ ή Όχι στην Ευρώπη. Και το ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ευρώ! Δεν θα ψηφίσουμε ΝΑΙ ή όχι σε οποιοδήποτε σχέδιο συμφωνίας. Το ΝΑΙ είναι ΝΑΙ στην Ευρώπη και στο ευρώ! Τίποτε άλλο. Και το ΟΧΙ δεν οδηγεί μόνον στην έξοδο της χώρας από το ευρώ! Οδηγεί στο χάος! Το είπε πριν από λίγο και ο Γιούνκερ. Το ΟΧΙ, είπε, σημαίνει ΟΧΙ της Ελλάδας στην Ευρώπη!
Δεύτερον: Η έξοδος από το ευρώ θα οδηγήσει σίγουρα σε κατάρρευση! Και σε τεράστιους εθνικούς κινδύνους. Με την κοινωνία μας αδύναμη να προμηθεύεται και τα στοιχειώδη. Αφού τα πάντα σχεδόν εισάγονται απ’ έξω. Κι αν υπάρχουν κάποια αποθέματα, πόσο θα κρατήσουν; Και πώς θα ανανεωθούν; Αγοράζοντας στο εξωτερικό με νέες δραχμές; Ήδη η Ευρώπη ετοιμάζει έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια για την Ελλάδα. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; 
            Τρίτον: Με την έξοδο από το ευρώ, δεν διαγράφεται το χρέος της χώρας, όπως θέλουν κάποιοι επιτήδειοι να διαδίδουν. Δεν διαγράφεται το χρέος αν βγούμε από το ευρώ! Θα ξεχρεώνουμε το χρέος σε ευρώ! Πως; Με υποτιμημένες δραχμές! Αν η νέα δραχμή υποτιμηθεί στο 50%, το χρέος θα διπλασιαστεί ως ποσοστό του ΑΕΠ! Και μέσα στη χώρα, οι ίδιοι μισθοί σε δραχμές πια, θα αγοράζουν τα μισά αγαθά σε τιμές ευρώ!
Αυτό θα οδηγήσει σε μια απίστευτη, πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση. Πολύ-πολύ χειρότερη από την κρίση που ζήσαμε μέχρι τώρα. Μέχρι τώρα χάσαμε το 30% του ΑΕΠ σε έξι χρόνια. Και πάνω που είχαμε αρχίσει να ανακάμπτουμε θα χάσουμε το 50% του σημερινού ΑΕΠ σε μερικές εβδομάδες! Αυτό είναι αληθινή καταστροφή.
            Τέταρτον: Στην απόλυτα ισοπέδωση που θα ακολουθήσει, όλα θα καταστραφούν, εκτός από ένα: Το μεγάλο κομματικό κράτος! Αυτό θα μείνει όρθιο και θα διαλύει τα πάντα: Την ιδιωτική πρωτοβουλία, τις επιχειρήσεις, τον ελεύθερο επαγγελματία, τον αγρότη. Αυτοί κυρίως θα πληρώσουν το μάρμαρο. Η ανεργία θα διπλασιαστεί! Επενδύσεις κανένας δε θα κάνει. Και το μόνο που θα μένει όρθιο θα είναι το μεγάλο κράτος, που θα τρέφεται από τις σάρκες της πραγματικής οικονομίας.
Όπου επικράτησε μεγάλο κράτος- και πείτε μου μια χώρα που να κάνω λάθος, ιστορικά, όποια στιγμή θέλετε, σε οποιοδήποτε σημείο του παγκόσμιου χάρτη- όποτε επικράτησε το μεγάλο κράτος, οι κοινωνίες οδηγήθηκαν στο χάος. Σε αυτό το χάος μας οδηγούν ξανά. Όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος και στην Ευρώπη και εκτός Ευρώπης κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: Στην ανάπτυξη, που γίνεται μόνο από την πραγματική οικονομία, από την ιδιωτική οικονομία από τις επιχειρήσεις. Που εδώ, όλα αυτά θέλουν να τα σβήσουν από το χάρτη μια για πάντα.
Και πέμπτον: Μέχρι τώρα η προπαγάνδα τους προσπαθούσε να πείσει ότι ήξεραν που το πήγαιναν, ότι διαπραγματεύονταν κάτι καλύτερο εντός ευρώ. Κι  ότι εμείς ήμασταν εκείνοι, οι οποίοι «κινδυνολογούσαμε»!
Τώρα, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι εμείς αληθινά προειδοποιούσαμε για εκείνο που ήδη ήρθε:
Προειδοποιούσαμε ότι θα φέρουν κλειστές τράπεζες. Και σήμερα έχουμε κλειστές τράπεζες.
            Προειδοποιούσαμε για capital controls, κεφαλαιακούς ελέγχους, κλειστά ATMs. Και σήμερα έχουμε και κλειστά ATMs και κεφαλαιακούς ελέγχους.
            Προειδοποιούσαμε ότι θα επηρεαστεί αρνητικά ο τουρισμός με την κρίση που εμείς θα προκαλούσαμε. Και σήμερα έχουμε capital controls στην αρχή της τουριστικής περιόδου. Και ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία παντού. Ακόμα και ταξιδιωτικές οδηγίες σε βάρος της χώρας μας.
Εντάξει, λένε ότι οι ξένοι δεν μας στηρίζουν. Θα πω και γι’ αυτό. Αλλά εδώ, η κυβέρνηση μόνη της έβαλε τα χέρια της και βγάζει τα μάτια του πιο δυναμικού τομέα της οικονομίας μας.
Ακούστε: Δεν κλείνουν οι τράπεζες. Όλη η εθνική οικονομία κλείνει!
Όπως η καρδιά στέλνει αίμα σε όλο το σώμα, έτσι και το τραπεζικό σύστημα πάει το ρευστό στην οικονομία. Αρχή εμφράγματος είναι αυτό που ζούμε τώρα. Για τον τουρισμό, για τις εξαγωγές, για κάθε επιχείρηση, για κάθε μαγαζί! Αρχή εμφράγματος…
            Αυτή είναι η αλήθεια και τώρα πια και ο πιο δύσπιστος την καταλαβαίνει.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη δική του την πλευρά, τι μας έλεγε προεκλογικά;
            Ότι την επόμενη μέρα- σας θυμίζω- της διακυβέρνησής τους «θα λάμπει ο ήλιος, θα κελαηδούν τα πουλάκια, θα πηγαίνει ο κόσμος υπερήφανος και ευτυχισμένος στις δουλειές του. Θα βρουν οι άνεργοι δουλειά»… Αυτά μας έλεγαν, θυμάστε.
            Τα βλέπετε τώρα: Πόση «υπερηφάνεια» έχει να συνωστίζονται οι άνθρωποι με αγωνία μπροστά σε τραπεζικά μηχανήματα, μπροστά σε σουπερ μάρκετ, μπροστά στα βενζινάδικα;
            Πόση «αξιοπρέπεια» έχει να κάνουν ουρές οι ηλικιωμένοι για πάρουν τη σύνταξή τους; Και τελικά να μην την παίρνουν…
            Πόση «ευτυχία» έχει να παίρνουν οι άνθρωποι το μισθό ή τη σύνταξή τους μέχρι 50 ή 60 ευρώ την ημέρα;
            Έλεγαν ότι «θα βαράνε τα νταούλια» και θα χορεύουν τις αγορές στο ταψί.
            Και τώρα τελικά χορεύουν την ελληνική κοινωνία πάνω σε αναμμένα κάρβουνα!
            Έλεγαν ότι θα κάνουν πρόταση στους δανειστές «που δεν θα μπορούν οι δανειστές να την αρνηθούν». Και τελικά οι ίδιοι υποχρεώθηκαν, ο κ. Τσίπρας να κάνει πρόταση με 8 δισεκατομμύρια καινούργια λιτότητα, οκτώ φορές περισσότερη από το email Χαρδούβελη, και δεν κατάφεραν, ούτε με αυτήν να κλείσουν συμφωνία.
            Μιλάνε ακόμα για «φόβο». Ποιο φόβο; Εδώ έχουμε πραγματικά γεγονότα. Οι τράπεζες ήδη κλείσανε. 15 Ιουλίου δεν θα έχουν να πληρώσουν ούτε μισθούς, ούτε συντάξεις! Αυτό δεν είναι υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια. Είναι ταπείνωση, είναι σκλαβιά, είναι καταστροφή!  

            Έλεγαν, λοιπόν, μόνο ψέματα. Και ξανά ψέματα.
            Ψέματα πριν τις εκλογές. Με το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται τώρα στο σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας. Υποσχέθηκαν 12 δισεκατομμύρια παροχές και πρότειναν στους Ευρωπαίους με το «σχέδιο Τσίπρα», τον «εφιάλτη Τσίπρα», 8 δισεκατομμύρια λιτότητα. Αντί συν δώδεκα, πλην οκτώ. Είκοσι διαφορά.
            Έλεγαν ψέματα μετεκλογικά. Με την «υπερήφανη διαπραγμάτευση». Που οδήγησε τη χώρα σε ασφυξία, σε αδιέξοδο, σε τελεσίγραφα και τώρα ένα χιλιοστό από το γκρεμό.
Ψέματα ότι «καθαρογράφεται» η συμφωνία. Που δεν υπήρχε!
            Ψέματα ότι «δεν πρόκειται να κάνουν δημοψήφισμα ή εκλογές». Και σήμερα οδηγούν σε ένα δημοψήφισμα παρωδία, σε ένα δημοψήφισμα-πραξικόπημα.
            Ψέματα και σε αυτό!
           
* Το δημοψήφισμα που προτείνουν είναι παρωδία. Γιατί  έχει το μοναδικό παγκόσμιο χαρακτηριστικό να μην έχει αντικείμενο. Η πρόταση που καλούν να απορρίψει ο Ελληνικός λαός δεν υπάρχει πια στο τραπέζι. Έχει ήδη αλλάξει. Την πρόταση που οι ίδιοι έφεραν, τη δική τους πρόταση «Τσίπρα», δεν τη βάζουν σε δημοψήφισμα. Και ας διαφέρει ελάχιστα μόνο από εκείνη που καλούν το λαό να καταψηφίσει! Και σήμερα ο κ. Γιούνκερ εμφανίζει από την πλευρά των δανειστών μια πρόταση επίσης, διαφορετική. Άλλη από εκείνη που μπαίνει σε δημοψήφισμα. Αυτό, λοιπόν, δεν είναι δημοψήφισμα, είναι Χάος!
Και ακόμα, η διαπραγμάτευση όπου θα δεχόμασταν εκείνη ή την άλλη πρόταση δεν υπάρχει. Παράταση της συμφωνίας δεν υπάρχει. Η συμφωνία που οι ίδιοι είχαν ζητήσει να επεκταθεί ως τις 30 Ιουνίου, αύριο λήγει. Νέα παράταση θέλει άδεια από 5-6 ευρωπαϊκά κοινοβούλια…
Αν δεν υπάρξει τέτοια έγκριση, τα χρήματα που ήταν διαθέσιμα για την Ελλάδα από την Ευρώπη θα χαθούν. Θα πρέπει να διαπραγματευθεί η χώρα μας τα πάντα από την αρχή. Ζητούν από τον Ελληνικό λαό την ερχόμενη Κυριακή, να αποδεχθεί ή να απορρίψει πρόταση που δεν υπάρχει, που έχει, ήδη, αλλάξει, της οποίας η διαπραγμάτευση λήγει αύριο, για χρήματα που από μεθαύριο δεν θα είναι διαθέσιμα. Για αυτό και το ονόμασα δημοψήφισμα παρωδία!
            * Και είναι ακόμα ένα δημοψήφισμα-πραξικόπημα: Που αλλάζουν οι όροι διεξαγωγής του μια βδομάδα πριν, με ΠΝΠ, που κάποτε, μετά βδελυγμίας, την απέρριπτε η κυβέρνηση. Πάνω σε ένα ερώτημα που δεν είναι σαφές. Και μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρης ανωμαλίας: Με τις τράπεζες κλειστές. Με τα τραπεζικά μηχανήματα να δίνουν χρήματα με το σταγονόμετρο. Και ξέροντας ότι το ΟΧΙ, οδηγεί σε έξοδο από το ευρώ, που δεν την θέλει κανείς!
            Και για να καταλάβετε πόσο πραξικοπηματικό είναι το δημοψήφισμα, το κατήγγειλαν όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Ποιος το στήριξε μόνο; Η Χρυσή Αυγή! Γιατί αυτό είναι ένα δημοψήφισμα-έκτρωμα. Και είναι το δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής!
           
            Είναι έγκλημα εκ προμελέτης κατά της χώρας:
            Εκεί το πήγαιναν, όμως, εξ αρχής. Γι’ αυτό και υποσχέθηκαν πράγματα που δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν. Γι’ αυτό και έχασαν τόσους μήνες με μία διαπραγμάτευση, που στην ουσία δεν υπήρχε. Που όλα έδειξαν ότι ξεκίνησε τελικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Γι’ αυτό άφηναν να μεγαλώνει συνεχώς ο λογαριασμός, όταν εμείς προειδοποιούσαμε, ώστε η συμφωνία να γίνεται όλο και πιο επώδυνη. Γι’ αυτό δηλαδή, περίμεναν στο «παρά ένα», όταν θα τέλειωνε η παράταση που οι ίδιοι είχαν ζητήσει, για να εξαγγείλουν το δημοψήφισμα. Ώστε να έχει λήξει η συμφωνία και να βρεθεί η χώρα έξω από την προστατευτική ομπρέλα του προγράμματος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Γι’ αυτό και φρόντισαν να απομονώσουν τη χώρα από όλους τους εταίρους μας. Ώστε τώρα να είναι πιο εύκολο να περάσει μέσα στη χώρα το διχαστικό δίλημμα « εμείς και οι κακοί ξένοι»!
Το πιο επικίνδυνο είναι αυτό ακριβώς: ότι πριν διχάσουν τους Έλληνες μέσα στη χώρα, φρόντισαν να απομονώσουν την Ελλάδα από τον υπόλοιπο κόσμο. 18-1 στο Eurogroup και η Ελλάδα απ’ έξω! Εκεί το έφτασαν! Και τους καταγγέλλουν σήμερα με λόγια-φωτιά, δικοί τους άνθρωποι, δικοί τους ιδεομάχοι, δικοί τους σύντροφοι και ας διαβάσει ο καθένας την καταγγελία του ευρωβουλευτή τους, του  Χρυσόγονου.
            Όλο και περισσότεροι, εντός και εκτός της Ελλάδας, πιστεύουν πια ότι εκεί το πήγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή.
            Και η πιο μεγάλη απόδειξη: Σηκώθηκαν κι έφυγαν από τη διαπραγμάτευση και κάλεσαν σε δημοψήφισμα πριν την τελική πρόταση των δανειστών, που σήμερα την παρουσίασε δημόσια ο κ. Γιούνκερ! Πριν την τελική πρόταση των δανειστών.

            Έγκλημα εκ προμελέτης ήταν! Και τώρα πάνε να το ολοκληρώσουν.
            Και δεν πρέπει να τους αφήσουμε.
            Η μεγάλη πλειοψηφία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, του λαού μας είναι υπέρ της Ευρώπης. Καταλαβαίνουν ότι είναι υψίστη προτεραιότητα εθνικής ύπαρξης να παραμείνουμε στην καρδιά της Ευρώπης και στο ευρώ.
            --Όλο και περισσότεροι, κάθε μέρα πια, κάθε ώρα, καθώς στριμώχνονται στις ουρές, καταλαβαίνουν ότι τους κορόιδεψαν. Και ότι μας πάνε στο γκρεμό.
            --Όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν, ότι αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έβγαινε ΟΧΙ, την επόμενη μέρα δεν θα πήγαινε η Ελλάδα σε μία «καλύτερη διαπραγμάτευση». Θα πήγαινε σε άλλο νόμισμα. Υποτιμημένο. Χωρίς κανένα μέλλον. Και χωρίς δυνατότητα επιστροφής.
            --Όλοι αντιλαμβάνονται ότι σε περίπτωση ΟΧΙ, χρήματα δεν θα υπάρχουν για να ξεπληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ που ήδη εκκρεμεί. Ούτε να ξεπληρωθούν τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Πάνω από 8,5 δισεκατομμύρια θα έμεναν απλήρωτα. Πως ονομάζεται αυτό; Ανοιχτή, ξεκάθαρη, αδιαμφισβήτητη, ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.
            --Όλοι καταλαβαίνουν πώς δεν υπάρχει περίπτωση να χρεοκοπήσουμε  απέναντι στους ευρωπαίους και να συνεχίσουν εκείνοι να μας δίνουν τα κοινοτικά χρήματα. Οι αγροτικές επιδοτήσεις και τα ΕΣΠΑ θα παρακρατούνταν. Τα προγράμματα ERASMUS για τους φοιτητές μας θα χάνονταν. Το ίδιο και για τα startups, για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Δεν θα υπήρχε. Θα χαθούν τα χρήματα αυτά! Η Ελλάδα πέρα απ’ όλα τα άλλα, θα έχανε 7 δισεκατομμύρια το χρόνο για τα επόμενα 6 χρόνια! 7 δισεκατομμύρια το χρόνο για τα επόμενα 6 χρόνια είναι ο λογαριασμός του ΟΧΙ.
            Εγώ θα το πω ωμά: Την επόμενη Τρίτη, που θα ανοίξουν ξανά οι τράπεζες, που υποθέτουμε ότι θα ανοίξουν ξανά οι τράπεζες ή θα κουρέψουν τις καταθέσεις τους Ελληνικού λαού ή θα μας πάνε σε δραχμή.
            Κι ας μην μου πουν πάλι, τάχα, ότι δήθεν κινδυνολογώ…
            Κορόιδεψαν τον κόσμο μια, δύο, τρείς φορές, αλλά τώρα ο κόσμος έχει καταλάβει…
            Με δύο λόγια, πρέπει να πούμε καθαρά στον καθένα, με ειλικρίνεια, χωρίς να βάζουμε μπροστά το κόμμα. Εδώ είναι η Ελλάδα, που θέλει να μείνουμε στην καρδιά της Ευρώπης. Να το πούμε στον καθένα:
            Θέλετε να παραμείνουμε στο ευρώ; Ψηφίστε ΝΑΙ!
            Θέλετε να βγούμε από το ευρώ; Ρίξτε στην κάλπη ΟΧΙ!
            Θέλετε ανοικτές τράπεζες; Ψηφίστε ΝΑΙ!
            Θέλετε κλειστές τράπεζες: Ρίξτε στην κάλπη ΟΧΙ!
            Κυρίως: θέλετε να μείνουμε στην Ευρώπη; ΝΑΙ!
            Θέλετε να φύγουμε από την Ευρώπη; ΟΧΙ!
Καθαρά πράγματα.

            Φίλες και φίλοι,
            Τι θα σημαίνει να κερδίσει το ΝΑΙ την επόμενη Κυριακή το βράδυ;
            --Πρώτον, ότι  αποτυγχάνει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να μας σύρει εκτός ευρώ.
            --Δεύτερον, ότι η Ελλάδα πηγαίνει στη διαπραγμάτευση με μια άλλη συμφωνία. Χωρίς έξοδο από το ευρώ. Τραυματισμένη η σχέση της με την Ευρώπη, ναι, αλλά μπορούμε να το βρούμε αυτό και να το θεραπεύσουμε. Χωρίς έξοδο, όμως, από το ευρώ. Και με νέες δυνατότητες διαπραγμάτευσης.
            Εδώ, όμως, δεν συζητάμε για μια κακή ή λιγότερο κακή συμφωνία. Συζητάμε αν θα υπάρχουμε την επόμενη μέρα!
            Γιατί θυμηθείτε: Περάσαμε πολλά. Πήραμε πολλά δύσκολα μέτρα. Αλλά οι τράπεζες ήταν ανοικτές. Ουρές στα ΑΤΜs δεν υπήρχαν. Οι μισθοί και οι συντάξεις έμπαιναν στην ώρα τους πάντα. Κανείς δεν είχε αγωνία αν θα πληρωθούν οι συντάξεις στο τέλος του μήνα. Κανείς δεν άγγιξε ποτέ τα αποθεματικά των ταμείων, το ΟΠΕΚΕΠΕ για τον αγρότη ή των δήμων. Όλα αυτά έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ και από τον ΣΥΡΙΖΑ!
Κι όλα αυτά τα εφιαλτικά που ζούμε σήμερα, θα αλλάξουν την επομένη, αν επικρατήσει το ΝΑΙ, εάν, δηλαδή, σταματήσουμε την έξοδο της χώρας από την Ευρώπη.
Και δύο λόγια για τις πρώτες πρακτικές μας πρωτοβουλίες, γιατί έχουν μείνει πέντε μέρες:
·         Οι Βουλευτές και ο Γραμματέας της Κ.Ο., έχουν ήδη ενημερώσει και ενημερωθεί πότε και σε ποιες Νομαρχιακές Συνελεύσεις θα συμμετάσχουν, θα το συζητήσουμε αυτό αμέσως μετά, ώστε να υπάρχει συζήτηση και ενημέρωση με τον κόσμο εφ’ όλης της ύλης.
·         Την Πέμπτη: θα γίνουν εκδηλώσεις του ΝΑΙ σε όλους τους Νομούς, εκτός Αττικής. Και την Παρασκευή στην Αθήνα.
·         Ιδιαίτερη σημασία: Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γίνονται συνεχείς επαφές με Περιφερειάρχες και Δημάρχους για κινητοποίηση υπέρ του ΝΑΙ και προσωπική επαφή με Προέδρους Κομμάτων.
·         Ίδια κινητοποίηση γίνεται από τις επαγγελματικές οργανώσεις, επιμελητήρια, πολιτιστικούς φορείς, αγρότες, συλλόγους νέων κλπ.
·         Και φυσικά υπάρχει και δυναμώνει συνεχώς, άμεση επικοινωνία και συντονισμός με όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και τα κόμματα που συστρατευόμαστε σήμερα, για να ψηφίσει ο Ελληνικός λαός ΝΑΙ στην Ευρώπη και το ευρώ. Χωρίς κομματικές ιδιοτέλειες και μικροπολιτικές. Αυτή η θλιβερή εικόνα που ζούμε, έφερε και τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις πολύ πιο κοντά.

           
            Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

            Η Νέα Δημοκρατία, η παράταξή μας, και χθες και σήμερα και αύριο, ήταν και παραμένει η κυρίαρχη δύναμη στον αγώνα υπέρ της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής μας προοπτικής.
            Εμείς είμαστε κι εκείνοι που είχαμε διαφωνήσει με παλαιότερα Μνημόνια, και εκείνες οι διαφωνίες μας επιβεβαιώθηκαν!
            Εμείς είμαστε εκείνοι που αρνηθήκαμε να υπογράψουμε επώδυνα μέτρα που δεν ήταν απαραίτητα. Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο για τελευταία φορά…
            Γιατί και οι δανειστές, έχουν κι εκείνοι μεγάλες ευθύνες για εκεί που φτάσαμε. Έχουμε και εμείς τη δική μας εμπειρία και το γνωρίζουμε καλά.
            Εμείς είμαστε εκείνοι που επιβάλαμε και αλλαγές στα μνημόνια. Και προχωρήσαμε μόλις μπορέσαμε, αλλά τις ξεκινήσαμε συστηματικά, μειώσεις στη φορολογία που δεν τις ήθελε η Τρόϊκα…
            Αλλά εμείς παραλάβαμε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και την σώσαμε ήδη, μια φορά. Πριν τρία χρόνια ακριβώς.
            Σε μας πέφτει πάλι το μεγάλο βάρος αυτού του αγώνα για την επιβίωση της χώρας.
            Γι’ αυτό και σας ζητώ να είστε όλοι, ο καθένας, η καθεμία στην πρώτη γραμμή. Με ενιαία φωνή.
            Και σας ζητώ να είστε αισιόδοξοι!
Ο κόσμος ψάχνει στις δύσκολες στιγμές κάπου να πιαστεί, κάποιους να εμπιστευθεί. Εμάς, το ξέρει, ότι μπορεί να μας εμπιστευθεί. Γιατί και στα δύσκολα του είπαμε την αλήθεια. Και κρατήσαμε ήδη μια φορά τη χώρα από το να γλιστρήσει στο γκρεμό.
Η υπευθυνότητα των πολιτών, θα υπερισχύσει την ανευθυνότητας Τσίπρα/Καμμένου/Μιχαλολιάκου.
            Τελευταίο τους οχυρό είναι ο διχασμός και η διαίρεση των Ελλήνων. Δηλαδή ο φανατισμός και τα άκρα.
            Δεν τους ακολουθούμε. Η παράταξή μας γεννήθηκε για να ενώνει, για να σέβεται τον πολίτη. Ακόμα κι εκείνον που διαφωνεί.
            Για να βγάζει την πατρίδα από τα δύσκολα. Αλλά να το ξέρουν οι πάντες:
            Προτείναμε την μεγάλη εθνική συνεννόηση. Ο κ. Τσίπρας στην αρχή δεν απάντησε. Και τελικά την απέρριψε. Δική του η ευθύνη. Η πολιτική συνεννόηση γίνεται πλέον, μόνο με όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις. Όχι με τον κ. Τσίπρα. Γιατί ο ίδιος βγάζει τη χώρα από την Ευρώπη.
            Είμαστε απέναντί του. Και τον καλώ σε τηλεοπτικό διάλογο με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Για να μάθει ο Ελληνικός λαός από πρώτο χέρι τα πάντα: Ποιοι είναι εκείνοι που του προτείνουν το ΟΧΙ στην Ευρώπη, ποιοι είναι εκείνοι που του είπαν τα ψέματα μέχρι τώρα και ποιοι ευθύνονται για εκεί που οδηγείται ο τόπος. Για να δει ο Ελληνικός λαός και ποιοι είναι με το ΝΑΙ στην Ευρώπη και ποιοι είναι εκείνοι με το ΟΧΙ. Για να δουν να αθροίζεται Τσίπρας, Καμμένος και Μιχαλολιάκος εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
            Χρειαζόμαστε λοιπόν αγώνα, πίστη και αισιοδοξία.
            Θα τους αντιμετωπίσουμε σε κάθε σημείο, κάθε μέρα, με κάθε ευκαιρία. Σε κάθε πλατεία, κάθε πόλης και κάθε χωριού. Με όλες μας τις δυνάμεις.
            Εμείς στην αλήθεια στηριζόμαστε πάντα. Και στα εύκολα και στα δύσκολα. Αλλά τώρα, κ. Τσίπρα, η αλήθεια έχει το πάνω χέρι. Γιατί τα ψέματα τελείωσαν.
Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,      
ΝΑΙ στην Ευρώπη. Αυτό απαιτεί το συμφέρον της χώρας.
            ΝΑΙ στο ευρώ, αυτό θέλει ο Ελληνικός λαός.
            Αυτό θα υπερασπιστούμε. Κι αυτό θα επικρατήσει τελικά.