Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ "ΧΩΝΙ"



 Tο κείμενο της σημερινής συνέντευξης του γραμματέα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γιάννη Μοίρα στην εφημερίδα "ΤΟ ΧΩΝΙ".

-Που αποδίδετε τη σκληρή στάση των εταίρων, κατά τις τελευταίες ημέρες; Υφίσταται θέμα δικής μας υποχώρησης από τις «κόκκινες» γραμμές που έχουν χαράξει οι Έλληνες;

Σε μία διαπραγμάτευση καθένα από τα συμμετέχοντα μέρη πιέζει για απαιτήσεις, προκειμένου να αποσπάσει παραχωρήσεις. Αυτό γίνεται και εδώ, μέχρι να βρεθεί η «σολομώντεια» λύση. Να επέλθει δηλαδή μία αμοιβαία αποδεκτή και ωφέλιμη συμφωνία.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει τέσσερις βασικές προϋποθέσεις (συμπιεσμένα πλεονάσματα, καμιά περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους, τέλος στη λιτότητα, άλμα στην ανάπτυξη). Αν η συμφωνία εξαιρεί τα παραπάνω, τότε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα δεν θα θεραπευτεί.
Βέβαια οι εταίροι χρησιμοποιούν ως όπλο πίεσης τις δόσεις που οφείλουν. Δεν πρόκειται πάντως να μας πάνε σε Grexit… Πρώτον, γιατί σε μία τέτοια περίπτωση, το συνολικό οικονομικό κόστος για την Ευρωζώνη θα είναι τεράστιο. Δεύτερον, γιατί θα βάλουν την Παγκόσμια Οικονομία σε αχαρτογράφητους ωκεανούς. Τρίτον, γιατί θα τεθεί σε καθεστώς σοβαρής αστάθειας συνολικά το Ευρωπαϊκό Εγχείρημα.  Τέταρτον, γιατί θα είναι απροσμέτρητες οι παρενέργειες σε μία ευρύτερη γεωπολιτική σφαίρα. Πέμπτον, γιατί η Ελλάδα δεν είναι πλέον το άθυρμα Βερολίνου-Βρυξελλών, αλλά έχει δημιουργήσει νέα μίγματα διεθνών στρατηγικών επιλογών και συμμαχιών. 
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το πρόβλημα των δανειστών δεν έχει να κάνει με το αν θα βρεθούν κάποια εκατομμύρια ευρώ για να κλείσει η όποια τρύπα της διαπραγμάτευσης, αλλά -αντιπροσωπεύοντας μία πολιτική κάστα που προσπαθεί να επιβάλλει μία αέναη κυριαρχία του Νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη- προτάσσουν ως μέλημά τους να τσαλακώσουν, ακόμη και να αποκαθηλώσουν, αυτή τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Αν πετύχουμε εμείς, θα είναι η αρχή τους τέλους για κάθε Σόϊμπλε στην Ευρώπη.

-Πριν από λίγες ημέρες χαρακτηρίσατε «σοβαρότατη» την καταγγελία Σκουρλέτη περί υποκίνησης των πολιτών για αναλήψεις των καταθέσεών…

Αναμφίβολα, η «τρόϊκα εσωτερικού» (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι), το κόκκινο δεκανίκι της από τον Περισσό, οι τραπεζίτες και οι εργολάβοι επιθυμούν και επιδιώκουν την πτώση της κυβέρνησης. Καθένας έχει τους δικούς του, διαφορετικούς λόγους αλλά όλοι μαζί βρίσκονται στην ίδια ακριβώς αποστολή. Μία δεύτερή τους επιλογή είναι να πάει η χώρα σε μία δήθεν «Εθνική Συνεννόηση», που θα είναι ένα κατασκεύασμα-Φρανκενστάιν τύπου κυβέρνησης Παπαδήμου. Τίποτα από τα δύο δεν θα τους βγει, διότι δεν θα το επιτρέψουμε ούτε εμείς, ούτε και ο λαός.
Πρέπει να μας προβληματίζει ωστόσο το γεγονός ότι αυτό το σαμποτάζ είναι τόσο βίαιο, τόσο εξόφθαλμο και συχνά, τόσο παράνομο. Όταν στις 9 Μαρτίου 2011 ένας 43χρονος τορναδόρος από την Κρήτη, υποκρινόμενος το τραπεζικό στέλεχος, διέδωσε μέσα από το διαδίκτυο ότι πάμε σε στάση πληρωμών και χρεοκοπία, η Δίωξη τον έπιασε στο κυνήγι βάσει σχετικού άρθρου του Ποινικού Κώδικα. Όταν από τον ΑΝΤ1 στις 25 Μαϊου η κυρία Μπακογιάννη διαβεβαίωνε τον πολίτη («δεν το υπαινίσσομαι κύριε Παπαδάκη, το λέω», είπε χαρακτηριστικά) ότι αν δεν πληρωνόταν η δόση στο ΔΝΤ, τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα καταλήγαμε σαν την Κύπρο (δηλαδή σε κλειστά ATMs), τότε ήταν απλά ημέρα Δευτέρα! Εδώ πρέπει να υπάρξει επιτέλους σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σεβασμός απέναντι στην ιστορική στιγμή, στον πολίτη, στη Δημοκρατία.

Πως κρίνετε τη στάση Σαμαρά, Βενιζέλου, Θεοδωράκη που ζητούν ακόμη και … συγκυβέρνηση;

Ο λαός τους εκπαραθύρωσε τέσσερις μήνες πριν και αυτοί θέλουν να έρθουν να ξανακυβερνήσουν. Είναι πράγματι αμετανόητοι! Εξ ου και αντιμετωπίζουν πλέον ακόμη και ζητήματα πολιτικής επιβίωσης. Ο κ. Βενιζέλος αποχωρεί από πρόεδρος σε ένα κόμμα το οποίο σχεδόν δεν υφίσταται και ο κ. Σαμαράς παραμένει πρόεδρος «ετσιθελικά» σε ένα κόμμα το οποίο αφενός δεν τον αποδέχεται και αφετέρου, έχει καταλήξει κι αυτό να παραπαίει. Η στάση των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων είναι ανεύθυνη και ανεπαρκής ως προς τις κρίσιμες περιστάσεις που ζούμε ως χώρα και ως κοινωνία και αυτό δημιουργεί, δυστυχώς, και ένα θεσμικό κενό στον χώρο της αντιπολίτευσης. Για το Ποτάμι δεν θα εκφέρω άποψη, διότι απλά πράττει και λέει ότι του υπαγορεύει εκείνος που το δημιούργησε και μη με ρωτήσετε ποιος, διότι το γνωρίζουν και οι Εσκιμώοι. 

-Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο επιθέσεων. Από που, πιστεύετε, ότι πηγάζουν αυτές;

Ο πρόεδρός μας γίνεται στόχος για τρεις λόγους, τους οποίους γνωρίζουν και οι πολίτες.  Γιατί είναι πατριώτης, μαχητής και «καθαρός». Γιατί είναι ρυθμιστής, εγγυητής, αναγκαίο καλό, στη νέα πορεία για Ανεξαρτησία, Εθνική Κυριαρχία, Ανάπτυξη, Δικαιοσύνη, Διαφάνεια, Δημοκρατία. Αυτόν χτυπούν η «τρόϊκα εσωτερικού» και η διαπλοκή και όχι άλλους τους οποίους θεωρούν ενδεχομένως πιο ήπιους ή δυνητικά διαχειρίσιμους. Βέβαια, οι επιθέσεις απαξιώνονται από το ίδιο το ποιόν εκείνων που τις κάνουν. Είναι αδύνατον τέτοια άθλια πρόσωπα να προκαλέσουν έστω και μία αμυχή σε έναν πολιτικό, όπως είναι ο Πάνος Καμμένος.

Γραφείο Γραμματέα ΑΝΕΛΛ