Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Γιούνκερ: Ένα όχι στο δημοψήφισμα θα σήμαινε ότι η Ελλάδα λέει όχι στην Ευρώπη - Ελληνες μην αυτοκτονείτε επειδή φοβάστε τον θάνατο!

Γιούνκερ: Ένα όχι στο δημοψήφισμα θα σήμαινε ότι η Ελλάδα λέει όχι στην Ευρώπη 
Ιδιαίτερα απογοητευμένος, τόσο με την εικόνα της Ευρώπης το Σάββατο όσο και με την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που τόνισε ότι ένα «όχι» στο δημοψήφισμα θα σημαίνει ότι η Ελλάδα λέει «όχι» στην Ευρώπη.

«Είμαι βαθύτατα στεναχωρημένος από το θέαμα που μετέδωσε η Ευρώπη το Σάββατο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο οποίος τόνισε ταυτόχρονα ότι πως αισθάνεται «κάπως προδομένος» από τις πολιτικές εξελίξεις.

«Δεν πρέπει να αυτοκτονήσετε επειδή φοβάστε το θάνατο»δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ, που προέτρεψε αρκετές φορές τους Έλληνες ψηφοφόρους να ψηφίσουν «ναι» ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα διαμορφωθεί το τελικό ερώτημα. Και τι θα σήμαινε ένα όχι στο δημοψήφισμα; «Ένα όχι θα σήμαινε ότι η Ελλάδα λέει όχι στην Ευρώπη» απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.

«Η τελευταία πρόταση προς την Ελλάδα δεν έχει μειώσεις μισθών, δεν έχει μειώσεις συντάξεων…Αυτό δεν ήταν ποτέ πάνω στο τραπέζι, και ήταν λάθος να ειπωθεί ότι ήταν» ισχυρίστηκε ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είχε πάντα τη δυνατότητα να προτείνει άλλα μέτρα σε αντικατάσταση αυτών που προτάθηκαν από τους θεσμούς «εφόσον οι αριθμοί είναι οι ίδιοι».

O πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχτηκε ότι το πακέτο μέτρων ήταν απαιτητικό αλλά τόνισε ότι ήταν και δίκαιο. «Πιέσαμε για διαρθρωτικές αλλαγές για να αντιμετωπίσουμε τα συμφέροντα. Πήρε ώρες να πείσουμε την ελληνική κυβέρνηση να επιβάλει λιγότερο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς στους εφοπλιστές, ακόμα και αν αυτό το λέει η κοινή λογική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η ελληνική αγορά πάσχει από έλλειψη ανταγωνισμού. Γιατί η τιμή της ενέργειας στην Ελλάδα είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη; Γιατί δεν υπάρχει επαρκής ανταγωνισμός. Θέλαμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό» είπε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος μίλησε πολλές φορές για την υπερπροσπάθεια που κατέβαλε τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα του να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση εναντίον της κυβέρνησης. «Οι Έλληνες αποχώρησαν από τις συζητήσεις την Παρασκευή, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί» επανέλαβε ξανά και ξανά.

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι οι πιστωτές προσπάθησαν αρκετές φορές να…μιλήσουν τη γλώσσα της ελληνικής κυβέρνησης , αλλάζοντας την Τρόικα και θεσπίζοντας την Ομάδα των Βρυξελλών και κάνοντας τη συζήτηση περισσότερο πολιτική και λιγότερο τεχνοκρατική. Τέλος, ο Γιούνκερ κατηγόρησε ανοιχτά τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι δεν λέει την αλήθεια και υπογράμμισε ότι "όλος ο πλανήτης γνωρίζει" ότι επί της ουσίας οι Έλληνες ψηφίζουν την Κυριακή με θέμα τις σχέσεις της Ελλάδας με την ΕΕ. Ένα όχι θα είναι καταστροφικό είπε ο Γιούνκερ.