Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Reuters: Αντιμέτωπη με τους "ανυπάκοους δημάρχους" η ελληνική κυβέρνηση - Αρνούνται να δανείσουν το κράτος οι Έλληνες δήμαρχοι

Reuters: Αντιμέτωπη με τους "ανυπάκοους δημάρχους" η ελληνική κυβέρνηση
Στις σφοδρές αντιδράσεις των δημάρχων που έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα των τα τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδας, αναφέρεται το Reuters.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο φιλοξενεί δηλώσεις του Δημάρχου Αμφιλοχίας, Αποστόλου Κοιμήση, που αρνείται να παραχωρήσει τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου του στο "σχεδόν χρεοκοπημένο κράτος", τονίζοντας ότι χρειάζεται τα χρήματα για να φτιάξει τους δρόμους και να διατηρήσει την παροχή νερού στην πόλη του.

Όπως επισημαίνει το Reuters, ο κ. Κοιμήσης είναι μόνο ένας από τους εκατοντάδες δημάρχους που αρνούνται να συμμορφωθούν με την απόφαση της κυβέρνησης.

Μέχρι στιγμής, μόνο δύο από τους συνολικά 325 δήμαρχους σε όλη την Ελλάδα έχουν υπακούσει στην διαταγή της κυβέρνησης.

Η απροθυμία των δημάρχων αντανακλά τις αμφιβολίες που έχουν για το αν τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν κάποια στιγμή, όπως ακριβώς οι Ευρωπαίοι δανειστές αρνούνται να καταβάλουν περισσότερη βοήθεια προς την Αθήνα εκτός εάν δσμευτεί να εφαρμόσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις.

«Έχουμε ένα σωρό έργα, ένα σωρό υποχρεώσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κοιμήσης στο Reuters, παραθέτοντας μια σειρά από τις ανάγκες της περιοχής: διατήρηση της άρδευσης κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου καθώς και την αγορά ανταλλακτικών για τα δημοτικά οχήματα και μηχανήματα για την επισκευή αγροτικών δρόμων.

Ακόμη ο κ. Κοιμήσης τονίζει πως φοβάται μια αλυσιδωτή αντίδραση στην τοπική οικονομία σε περίπτωση που οι προμηθευτές συνειδητοποιήσουν ότι οι πόλεις και τα χωριά δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς

«Η απόφαση είναι ανόητη. Θα τινάξει τους μικρότερους δήμους στον αέρα» προσθέτει.

Μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει από την τοπική Αυτοδιοίκηση περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αρχικά ήλπιζε το συγκεκριμένο μέτρο να της αποφέρει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο το Reuters υπενθυμίζει ότι η ΚΕΔΕ, ο φορέας που εκπροσωπεί όλες τις ελληνικές δημοτικές αρχές, ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι δεν θα παραδώσει όλα τα αποθέματα, εκτός εάν η κυβέρνηση δεσμευτεί δημοσίως ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να «σωθεί η Ελλάδα».