Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Σενάριο για μυστική πολιτική συμφωνία

pic-0-norm.jpg
Από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που θα καταθέσει μέσα στις επόμενες ώρες στη Βουλή θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό το αν τελικά η ελληνική πλευρά θα καταφέρει να αποσπάσει 1,9 δις ευρώ, ως μέρος της εκκρεμούς δόσης, και χαλάρωση των όρων για τα έντοκα, που αναζητά απεγνωσμένα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βασικές του κατευθύνσεις θα είναι καθαρά φορολογικές, αν και από την πλευρά των δανειστών έχει ξεκαθαριστεί ότι θα πρέπει να υπάρχουν και «σκληρά» μέτρα από το μέτωπο των εργασιακών – ασφαλιστικών.
Η κυβέρνηση ωστόσο δείχνει και πάλι να «προσπερνά» αυτή την παράμετρο, γεγονός που επιτρέπει σε κάποιους να υποστηρίζουν ότι, με παρέμβαση της Άνγκελας Μέρκελ, υπάρχει πολιτική συμφωνία για τη μερική εκταμίευση της δόσης, υπό δύο όρους:
α) την περιθωριοποίηση Βαρουφάκη και
β) τη διασφάλιση ότι μετά το νομοσχέδιο – σκούπα, η κυβέρνηση θα ετοιμάζει ένα «κανονικό πακέτο» μέτρων, ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης του Ιουνίου. Ωστόσο, αυτή η εκτίμηση (γιατί περί αυτού προκειται και όχι περί πληροφορίας), προς το παρόν τουλάχιστον, δεν προκύπτει  πουθενά από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, μέχρι στιγμής.
Η σημερινή συνάντηση των Δραγασάκη-Τσακαλώτου με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη εντάσσεται στο ίδιο καλό σενάριο, που όλοι ελπίζουν να επιβεβαιωθεί.
Γεγονός πάντως αποτελεί ότι ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα και γι αυτό το νομοσχέδιο. Το οποίο, ουσιαστικά, έκλεισε μια εβδομάδα έντονων διαβουλεύσεων με την κυβέρνηση να σβήνει και να γράφει, αναζητώντας τις σωστές ισορροπίες. Το πιο παράδοξο; Σε αυτή τη διαδικασία εκτός από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη το «παρών» δίνει και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, αν και υποτίθεται ότι είναι παραγκωνισμένος.

arouraios.gr