Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Προσοχή, κίνδυνος

 

Οι συναντήσεις που ξεκινούν από σήμερα στην Ευρώπη τα μέλη της κυβέρνησης εγκαινιάζουν έναν ακόμη γύρο επαφών της ελληνικής πλευράς με τους πιστωτές, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί συμφωνία που θα βοηθήσει τη χώρα μας να ανασάνει από την οικονομική ασφυξία.
Είναι σαφές ότι η συνάντηση που θα έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με τον κ. Ντράγκι είναι η πλέον καθοριστική μέχρι την επόμενη, καθώς από αυτή θα κριθεί κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δεχθεί να ανοίξει τη στρόφιγγα της ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης θα έχει επαφές με τον Γάλλο ομόλογό του κ. Σαπέν και στη συνέχεια με τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων κ. Μοσκοβισί. 

Οι κινήσεις αυτές της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τις φραστικές, και όχι μόνο, παλινωδίες αρμόδιων και μη υπουργών και του Μεγάρου Μαξίμου, αποτυπώνουν το άγχος που έχει καταλάβει την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, με δεδομένο ότι τα ταμεία του κράτους έχουν αδειάσει πλήρως παρά το «σκούπισμα» των διαθεσίμων των δημόσιων οργανισμών και ο κίνδυνος μιας στάσης πληρωμών είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατός. Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον δεν βρεθεί άμεσα λύση, το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα είναι σε θέση τις επόμενες ημέρες ούτε να καλύψει τις υποχρεώσεις του προς τους δανειστές αλλά ούτε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα διαπραγματευτικό στίγμα. Οι άνθρωποι δείχνουν με κάθε τρόπο ότι έχουν φθάσει τα όριά τους και δεν φαίνεται να μπορούν να παρουσιάσουν ένα συγκεκριμένο, κοστολογημένο πρόγραμμα το οποίο θα μας βγάλει από το αδιέξοδο. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση βαδίζει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.

 Ομως είναι επίσης σαφές από την πλευρά των πιστωτών ότι χωρίς την τήρηση των συμφωνιών δεν μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση. Οι τελευταίες προσπάθειες της κυβέρνησης δείχνουν ότι παίζει τα ρέστα της, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι το κάνει με σωστό τρόπο. Ας ελπίσουμε ότι οι καινούργιες συναντήσεις θα έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα.

 e-typos.com