Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Γιατί ο Καραμανλής είπε «όχι» στον Τσίπρα για την Προεδρία

Γιατί ο Καραμανλής είπε «όχι» στον Τσίπρα για την Προεδρία
 Εντονη κινητικότητα υπάρχει στο εσωτερικό της Ν.Δ., με το βλέμμα των στελεχών του κόμματος να είναι στραμμένο τόσο στις πρωτοβουλίες της ηγεσίας όσο και στις εξελίξεις που αφορούν το μέτωπο της διαπραγμάτευσης της νέας κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Στο πλαίσιο αυτό οι συναντήσεις των κορυφαίων παραγόντων της Ν.Δ. έχουν πυκνώσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με την Ντόρα Μπακογιάννη να περνά χθες το πρωί το κατώφλι του πολιτικού γραφείου του Κώστα Καραμανλή. Αν και στις δηλώσεις μπροστά στις κάμερες η κυρία Μπακογιάννη είπε ότι δεν έγινε συζήτηση για τα εσωκομματικά, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως σε μια τέτοια συγκυρία τα θέματα αυτά μπήκαν στο τραπέζι της συνάντησης, η οποία κράτησε μία ώρα και ένα τέταρτο.

«Βρισκόμαστε πολύ συχνά με τον πρώην πρωθυπουργό», σημείωσε η βουλευτής της Ν.Δ. και ανέφερε ότι συζήτησαν για την πρόταση που της έγινε από το τριμελές προεδρείο του ΟΑΣΕ για να συμμετάσχει σε ένα 15μελές συμβούλιο για την κρίση στην Ουκρανία. «Θα αποδεχτώ», συμπλήρωσε η κυρία Μπακογιάννη, η οποία αμέσως μετά ρωτήθηκε αν συζήτησε με τον κ. Καραμανλή τα εσωτερικά θέματα της Ν.Δ., απαντώντας αρνητικά.
«Προέχει η χώρα που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε την πατρίδα μας», υπογράμμισε η πρώην υπουργός, η οποία απάντησε και σε ερώτηση για τα σενάρια που μιλούν για υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας, διευκρινίζοντας ότι είναι ένα ζήτημα που δεν συζήτησε με τον πρώην πρωθυπουργό.

«Ξέρω την πάγια θέση του κ. Καραμανλή. Η πάγια θέση του πρώην πρωθυπουργού είναι γνωστή σε όλους, δεν χρειάζεται να σας τη πω», δήλωσε η κυρία Μπακογιάννη, φωτογραφίζοντας επί της ουσίας και τη στάση του πρώην προέδρου της Ν.Δ. σε αυτό το ζήτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανόν να έχει γίνει κάποια συζήτηση μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Καραμανλή στο παρελθόν, όχι πάντως από όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την πρωθυπουργία, με τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. σε κάθε περίπτωση να έχει απαντήσει αρνητικά.

Μετά την Ντόρα Μπακογιάννη, το κατώφλι της Παναγή Κυριακού πέρασε ο Κώστας Γκιουλέκας. Στο τέλος της συνάντησης με τον κ. Καραμανλή ο βουλευτής της Ν.Δ. δήλωσε «Είναι σημαντικό να δούμε τα αίτια και τους υπαίτιους της ήττας για να δούμε πώς θα διαφυλάξουμε την ενότητα της παράταξης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει διάλογος και είναι λογικό να γίνει με τον Κώστα Καραμανλή ο οποίος είναι ο εγγυητής της ενότητας της παράταξης».

Σε ερώτηση αν θέτει θέμα ηγεσίας, απάντησε πως «θα συνεδριάσουν τα όργανα. Θα κάνουμε τη συζήτηση. Τώρα χρειάζεται νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Ο,τι άλλο πούμε τώρα είναι περιττό». Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, μετά την προχθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ. θα συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, στην οποία έχουν ζητήσει να τοποθετηθούν πολλά γαλάζια στελέχη.

Τον πρώην πρωθυπουργό επισκέφθηκαν χθες και ο Γιάννης Παπαθανασίου με τον Γιώργο Βλάχο, με τον κ. Καραμανλή να επισημαίνει σε όλους την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ενότητα της παράταξης. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ευάγγελος Αντώναρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο Δημοτικό Ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι δεν θέτει θέμα ηγεσίας, καθώς όπως είπε δεν τον απασχολούν τα πρόσωπα.

«Η Ν.Δ. είχε πάντα την ικανότητα να βρίσκει τον ηγέτη της σε κρίσιμες στιγμές», δήλωσε ο κ. Αντώναρος, ο οποίος ζήτησε να γίνει εξαντλητική συζήτηση στα όργανα, κάνοντας λόγο για «βαριά ήττα». Παράλληλα άσκησε κριτική στην άποψη που υπάρχει στη Λεωφόρο Συγγρού, ότι η κυβέρνηση θα καταρρεύσει στο επόμενο δίμηνο, σημειώνοντας πως «ο πατριωτισμός που πρεσβεύει η παράταξή μου δεν μου επιτρέπει να εύχομαι να καταρρεύσει η χώρα μου».


ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ


Δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου