Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Η «ακτινογραφία» της Βουλής πριν την πρώτη ψηφοφορία! Τα «ναι», τα «όχι» και τα «ίσως»

vouli
Λίγες ώρες έχουν απομείνει για την κρίσιμη πρώτη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία αναμένεται να κρίνει πολλά, καθώς φαίνεται πως θα αποτελέσει τον βασικό «οδηγό» για τη χάραξη της στρατηγικής κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι και την τρίτη εκλογή στις 29 Δεκεμβρίου.


Τα πολιτικά δεδομένα
Ποια είναι όμως τα πολιτικά δεδομένα μέχρι σήμερα; Κάτω από ποιες συνθήκες θα κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές στην πρώτη ψηφοφορία;
Το πρώτο στοιχείο είναι η διαφαινόμενη αλλαγή στρατηγικής από το Μαξίμου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μόλις μία ημέρα πριν από την πρώτη εκλογή η κυβέρνηση βγάζει το «plan b» στο τραπέζι.
Η χθεσινή ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού αποτελεί το πρώτο βήμα αυτής της πρωτοβουλίας που κινείται στις βασικές αρχές και αξίες που έχει θέσει ένας σημαντικός αριθμός ανεξάρτητων και όχι  μόνο βουλευτών, προκειμένου να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εθνική συνεννόηση και συναίνεση.
«Οι Έλληνες απαιτούν από όλους εμάς να αγωνιστούμε ενωμένοι για να διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε με αιματηρές θυσίες τα τελευταία χρόνια και να τον οδηγήσουμε με ασφάλεια στην οριστική έξοδο από την κρίση» αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Ας ξανασκεφτούν, λοιπόν, όλοι που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα η διχόνοια, η λάσπη και οι ύβρεις».

Το παραπάνω γεγονός έρχεται σε συνδυασμό με δύο άλλα σημαντικά γεγονότα: Πρώτον, το κλείσιμο της δημοσκοπικής ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Μέσα σε λίγες μόνον ημέρες η διαφορά έχει πέσει μεταξύ 2,8% και 4,9%, γεγονός που συνάδει με τα ευρήματα πως η πλειοψηφία των πολιτών (άνω του 60%) δεν επιθυμεί εκλογές.
Το δεύτερο αφορά στο κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας που επαναφέρει το «Grexit» στην διεθνή ειδησεογραφία και κλυδωνίζει την εύθραυστη εθνική οικονομία. Υπο αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες κυβέρνηση, κόμματα και βουλευτές θα πορευτούν εως την ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου με αποτέλεσμα τα σημερινά «δεδομένα» να χαρακτηρίζονται από ρευστότητα.
Τα «ναι», τα «όχι» και τα «ίσως»
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όλα δείχνουν ότι κατά την πρώτη, αποψινή ψηφοφορία στις επτά το απόγευμα, η κυβέρνηση υπολογίζει να εκδηλωθεί ένας αριθμός από 161 ως 167 βουλευτές υπέρ του “ναι” έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη του στόχου των τουλάχιστον 170 βουλευτών στη δεύτερη ψηφοφορία, προκειμένου στην τρίτη να καταφέρει τον «μαγικό αριθμό» των «180».
Πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μέχρι στιγμής;
Η ακτινογραφία της Βουλής, δείχνει μέχρι τώρα τα εξής:
1. Αυτή τη στιγμή η δικομματική κυβέρνηση έχει σίγουρα τους 155 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
2. Με βάση τις μέχρι τώρα δηλώσεις υπέρ του Σταύρου Δήμα, θα ψηφίσουν σίγουρα εφτά βουλευτές: Παναγιώτης Μελάς, Κατερίνα Μάρκου, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Νταβρής και Χρήστος Αηδόνης. Ο έβδομος είναι ο Γιάννης Κουράκος, ο οποίος μέχρι το απόγευμα της Τρίτης τόνιζε πως βρισκόταν στον… πίνακα των «ίσως», ωστόσο σε συνομιλία που είχε το βράδυ της Τρίτης με δημοσιογράφους, αποκάλυψε πως εάν καταφέρει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, να τον πείσει ότι δεν επιθυμεί να γίνουν πρόωρες εκλογές, τότε θα δώσει το πολυπόθητο «ναι».
3. Ξεκάθαρο «παρών», δηλαδή «όχι» στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχουν εκφράσει οι εξής οχτώ βουλευτέςΡαχήλ Μακρή, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεοδώρα Τζάκρη, Μίμης Ανδρουλάκης,  Πέτρος Τατσόπουλος, Θόδωρος Παραστατίδης, Οδυσσέας Βουδούρης, και Μάρκος Μπόλαρης.
4. Ταλαντευόμενοι, από την άλλη, είναι οι εξής βουλευτές: Βασίλης Οικονόμου, Πάρις Μουτσινάς, Γιώργος Κασαπίδης, Κώστας Γιοβανόπουλος, Βύρων Πολύδωρας, Μίκα Ιατρίδη και Βασίλης Καπερνάρος.
5. Σύσσωμη η αντιπολίτευση (103 βουλευτές συν τους 16 της Χρυσής Αυγής), δηλαδή 119 βουλευτές, φαίνεται πως θα ψηφίσουν «παρών».
Κάπου εδώ όμως αρχίζουν οι αστερίσκοι: Υπάρχουν τουλάχιστον έξι βουλευτές από την ΔΗΜΑΡ και από τους ΑΝΕΛ (3 και 3 αντιστοίχως), που ίσως στην τρίτη ψηφοφορία υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα Δήμα.
Πρόκειται για τους Ν. Τσούκαλη, Ν. Φουντά και Θ. Ψύρρα από την ΔΗΜΑΡ και ο Π. Χαϊκάλη, Ελ. Κουντουρά και Μ. Κόλλια από τους ΑΝΕΛ.
Επίσης, υπάρχουν οι δύο εναπομείναντες ανεξάρτητοι βουλευτές οι Χρ. Αλεξόπουλος και Στ. Μπούκουρας, πρώην μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι ενδέχεται να ψηφίσουν Σταύρο Δήμα.