Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου ζήτησε ο Παπούλιας από τον Νταβούτογλου

Σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου ζήτησε ο Παπούλιας από τον Νταβούτογλου
 Το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να διέπει τις σχέσεις μας είπε στον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Νταβούτογλου προσκάλεσε τον κ. Παπούλια να επισκεφθεί την Αγκυρα, επισημαίνοντας ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ γειτόνων είναι απαραίτητες.

«Χαιρετίζω την τρίτη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας - Τουρκίας και αυτές οι συναντήσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών» τόνισε ο Κ.Παπούλιας υποδεχόμενος τον κ. Νταβούτογλου.

Ο κ. Παπούλιας τόνισε στον τούρκο πρωθυπουργό ότι αυτές οι συναντήσεις «ενισχύουν τις αρχές της καλής γειτονίας και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μας».

«Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες και γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες» συμπλήρωσε.

Ο κ. Νταβούτογλου απάντησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι έχει απόλυτο δίκιο, ότι «μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, αλλά η γεωγραφική τοποθεσία δεν μπορεί να αλλάξει. Κι ευτυχώς είμαστε γείτονες, καθώς υπάρχουν λίγα παραδείγματα γειτόνων με κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και καλές σχέσεις».

«Σάς είχα καλέσει στην Τουρκία ως υπουργός Εξωτερικών και τώρα, ως πρωθυπουργός, σας προσκαλώ και πάλι να την επισκεφθείτε» ανέφερε.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο τούρκος πρωθυπουργός έφτασε στην Αθήνα λίγο μετά τις 15:30. Συνοδεύεται από εννέα υπουργούς της κυβέρνησή τους εν όψει του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, το πρωί του Σαββάτου.

Τον τούρκο πρωθυπουργό υποδέχτηκε στο «Ελ.Βενιζέλος» ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Παπούλια ο κ. Νταβούτογλου θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Το βράδυ θα μιλήσει στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος-Τουρκίας.

Το πρωί του Σαββάτου οι κ.κ. Σαμαράς και Νταβούτογλου θα προεδρεύσουν στο 3ο «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας» που θα πραγματοποιηθεί στο Hilton.

Στις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου ο κ. Νταβούτογλου θα συναντηθεί στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

 Newsroom ΔΟΛ