Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Ολοκληρώθηκε η 44η Τακτική Σύνοδος της Συνέλευσης ΟΣΕΠ

Εμφάνιση 2014_12_09_00086a.jpg
Ολοκληρώθηκαν σήμερα το απόγευμα οι  εργασίες της 44ης Τακτικής Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ, την έναρξη της οποίας έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ε. Βενιζέλος, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας, χαρακτηρίζοντας την Κοινοβουλευτική Συνέλευση ως το σώμα που διαφυλάσσει και αναδεικνύει τον οικονομικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα του ΟΣΕΠ, ενώ σημείωσε ότι το τρίπτυχο ειρήνη-σταθερότητα-ανάπτυξη πρέπει να είναι ο κοινός στόχος όλων. Ακόμη, παρά τις συγκρούσεις που υπάρχουν αυτή την εποχή, τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνεται συναισθηματική και ιδεολογική χρήση της ιστορίας αλλά να έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Τέλος, ολοκλήρωσε λέγοντας στους βουλευτές να μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους το μήνυμα ότι η Ελλάδα τους βλέπει όλους ως φίλους και εταίρους.
Εμφάνιση 2014_12_09_00070a.jpg
Στη συνέλευση παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Μολδαβίας κ. Igor Corman, καθώς η Μολδαβία παραλαμβάνει τη σκυτάλη της επόμενης προεδρίας, ο οποίος δήλωσε ότι η νέα προεδρία θα διασφαλίσει τη συνέχεια της προηγούμενης και θα εργαστεί για την ενίσχυση του διαλόγου με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς και για τη διευκόλυνση του εμπορίου, την ανάπτυξη των μεταφορών, του τουρισμού και των νέων τεχνολογιών.
            Ακολούθησε η εκλογή του νέου Γ.Γ. και εν συνεχεία, στην 1η συνεδρίαση της Ολομέλειας, ο Γ.Γ. του ΟΣΕΠ κ. Victor Tvircun παρουσίασε τον απολογισμό δράσεων του ΟΣΕΠ του τελευταίου 6μήνου και υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία του συγχρονισμού των Προεδριών ΟΣΕΠ- Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης  ΟΣΕΠ για τη στενότερη συνεργασία τους και αναφέρθηκε εκτενώς στο κοινό σχέδιο δράσης για την ενδυνάμωση της συνεργασίας αυτής.
            Στην 2η συνεδρίαση ακολούθησαν οι ομιλίες των επικεφαλής όλων των εθνικών αντιπροσωπειών. Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας κ. Σίμος Κεδίκογλου στην ομιλία του  χαρακτήρισε τον ΟΣΕΠ ως κρίσιμη ένωση κρατών με διαφορετικό οικονομικό υπόβαθρο, που επέτυχε τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσει ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς αλλά και σημαντικά ενεργειακά, μεταφορικά και εμπορικά δίκτυα μεταξύ των κρατών.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις που η Ελλάδα ανέπτυξε στα πλαίσια του ΟΣΕΠ, ως ιδρυτικό μέλος και ως προεδρεύουσα χώρα τον τελευταίο χρόνο, δηλώνοντας ότι η χώρα μας είναι από τους μεγαλύτερους συμβάλλοντες και στα οικονομικά του Οργανισμού. Σημείωσε δε, ότι η Ελλάδα κατά την προεδρία της εξέφρασε την ισχυρή της βούληση για την οικοδόμηση του υποστηρικτικού μηχανισμού του ΟΣΕΠ, εστιάζοντας τις προσπάθειές της στην διαμόρφωση και ενίσχυση συνεργειών κοινού ενδιαφέροντος -όπως η οικονομική συνεργασία μέσω διαφόρων προγραμμάτων και η μεταφορά τεχνογνωσίας και γνώσης στο επιχειρησιακό σκέλος του Οργανισμού- την εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων και την τομεακή συνεργασία στα θέματα  υγείας, μεταφορών και τουρισμού.
            Οι εργασίες της συνέλευσης έκλεισαν με ομιλία του Προέδρου της Βουλής και Προεδρεύοντος της Συνέλευσης κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη,  οποίος αφού έκανε μια σύντομη σύνοψη των εργασιών, χαρακτήρισε την ΚΣ ΟΣΕΠ ως χώρο ζωντανού διαλόγου που προσφέρει όχι μόνο πολλές δυνατότητες περιφερειακής συνεργασίας, αλλά και παρέμβασης στις εξελίξεις στον άμεσο γεωγραφικό περίγυρο.
 
Σημειώνεται δε ότι στις εργασίες της συνέλευσης, συμμετείχαν 75 εκπρόσωποι από τις 12 χώρες που απαρτίζουν την ΟΣΕΠ.