Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Σημαντικές αυξήσεις στις αγροτικές επιδοτήσεις για την εγκατάσταση αντιχαλαζικών δικτύων και αντιβρόχινων μεμβρανών

Επιδοτήσεις που μπορούν να φτάνουν υπό προϋποθέσεις και το 100% της επένδυσης για την εγκατάσταση αντιχαλαζικών δικτύων και αντιβρόχινων μεμβρανών για τη προστασία της αγροτικής παραγωγής προβλέπονται από τη νέα προγραμματική περίοδο (2014-2020) σύμφωνα με απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Κορινθίας Χρίστου Δήμα και συνυπογράφουν 26 ακόμη Βουλευτές της Ν.Δ.
Παράλληλα, ο Υπουργός Γιώργος Καρασμάνης σημειώνει πως ο ΕΛ.Γ.Α. ενέκρινε την επιπλέον επιχορήγηση αντιχαλαζικών δικτύων και εγκαταστάσεων αντιβρόχινης μεμβράνης για το 2014 που αφορά καλλιέργειες αμπελιών, κερασιάς, βερίκοκου, μήλων, ροδάκινων, αχλαδιών και ακτινιδίου. Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά η υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα μπορεί να γίνει καθ΄όλη τη διάρκεια ισχύος του προγράμματος, μέχρι δηλαδή και τις 31 Δεκεμβρίου 2014.
Στην απάντηση του Υπουργού προς τους Βουλευτές τονίζεται ακόμη ότι από τη νέα προγραμματική περίοδο (2014-2020) εισάγεται για πρώτη φορά μέτρο που αποσκοπεί στην ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής, των καλλιεργειών, των ζώων και φυτών από ζημιές εξαιτίας ζωικών ή φυτικών ασθενειών, προσβολή από παράσιτα ή περιβαλλοντικό συμβάν με προϋπολογισμό που μπορεί να φτάσει τα 200 εκ. ευρώ.
Τέλος, επανενεργοποιείται το μέτρο «αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και εισαγωγή των κατάλληλων δράσεων πρόληψης» με 8 εκ. ευρώ δημόσια δαπάνη και αξιοποιώντας τους σχετικούς κοινοτικούς πόρους.