Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Ο Κώστας Κόλλιας ενημερώνει του αγρότες της Κορινθίας για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

Επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ στην Πάτρα και την Αθήνα είχε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, με αφορμή τις καθυστερήσεις που αναφέρουν πολλοί αγρότες στη διαδικασία των εκτιμήσεων και της έκδοσης των σχετικών πορισμάτων. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Πολλοί αγρότες που επλήγησαν από βροχοπτώσεις και χαλάζι τους τελευταίους μήνες, μου αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχουν στα χέρια τους πορίσματα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν πραγματοποιηθεί εκτιμήσεις. Υπάρχουν περιπτώσεις αγροτών που έπαθαν καταστροφές στις αρχές Αυγούστου και ακόμα δεν γνωρίζουν τι ζημιές τους έχουν καταλογιστεί.
Επειδή είναι αυτονόητο ότι οι αγρότες μας αγωνιούν για τις αποζημιώσεις τους, όχι μόνο για να αναπληρώσουν το εισόδημά τους και να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, αλλά και για να προετοιμαστούν για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, θεώρησα χρέος μου να επικοινωνήσω με τον ΕΛΓΑ Πατρών, καθώς και με την κεντρική διοίκηση στην Αθήνα , προκειμένου να ενημερωθώ για την πορεία των αποζημιώσεων για όλες τις ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες της Κορινθίας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα:
Α) Σε ό,τι αφορά τις φετινές ζημιές, πληροφορήθηκα ότι το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι πολλές περιοχές επλήγησαν σε σύντομο χρόνο και από χαλάζι και από βροχοπτώσεις. Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ήδη προχωρούσαν εντατικά οι εκτιμήσεις για το χαλάζι, σημειώθηκαν νέες βροχές. Πολλοί αγρότες έκαναν νέες αναγγελίες για τις ίδιες καλλιέργειες. Σύμφωνα με τον κανονισμό, στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ζημιές σε ίδιες εκτάσεις από διαφορετικά αίτια, οι πίνακες αναθεωρούνται και συντάσσονται νέοι με συνεκτίμηση των ζημιών. Αυτή η διπλή ζημιά και, επομένως, και οι διπλές εκτιμήσεις, σε συνδυασμό με την τεράστια έκταση της καταστροφής από τις βροχές, κυρίως στα αμπέλια, οι οποίες επηρέασαν σχεδόν το σύνολο του Νομού μας, συνεπάγονται καθυστερήσεις.
Β) Ζημιές από την πυρκαγιά του 2012: Η επεξεργασία όλων των δεδομένων βρίσκεται στο τελικό στάδιο και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν ανακοινωθεί τα πορίσματα.
Γ) Ζημιές από τον περονόσπορο του 2011: όπως έχω ενημερώσει τους αγρότες μας, ύστερα από πολλές και επίπονες προσπάθειες, εγκρίθηκε τον Ιούλιο ο φάκελος του προγράμματος ΠΣΕΑ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσα στον οποίο περιλαμβάνεται και η Κορινθία. Ήδη καταρτίζονται οι πίνακες με τις επιμέρους περιοχές του Νομού μας που δικαιούνται αποζημιώσεις για την επιδημία, και στη συνέχεια οι παραγωγοί από αυτές τις περιοχές θα κληθούν να υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά.
Οι υπεύθυνοι του ΕΛΓΑ γνωρίζουν τα προβλήματα, τόσο τα φετινά, όσο και τις παλαιές εκκρεμότητες, και εργάζονται εντατικά για την ταχύτερη δυνατή έκδοση των πορισμάτων. Ωστόσο, έκρινα σκόπιμο να επισημάνω για μια ακόμη φορά ότι η περίοδος είναι κρίσιμη για τους καλλιεργητές καθώς οι θεομηνίες τους έπληξαν στη φάση της συγκομιδής. Με το αγροτικό εισόδημα ήδη συμπιεσμένο στο μη περαιτέρω, η απώλεια της σοδειάς ή μέρους της αξίας της, θα σημάνει το τελειωτικό πλήγμα εάν η πολιτεία δεν συνδράμει άμεσα.»