Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Η Χρυσή Αυγή ως… εθνική κουτσομπόλα

Xrysh-Aygh-vouleftes
Twitter@EmOikonomidis
Στη χώρα που γέννησε και εδραίωσε τη Δημοκρατία, είναι προφανές ότι οι θιασώτες, πόσο μάλλον οι υμνητές του ναζισμού δεν έχουν καμία θέση στο εθνικό αφήγημα. Ούτε καν ως θλιβερή παραφωνία…
Η σημερινή, θορυβώδης παρουσία του ηγετικού διδύμου της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, περίπου σε ρόλο… εθνικής κουτσομπόλας, ήρθε να προστεθεί στο μωσαϊκό της απαξίωσης που συνοδεύει το συγκεκριμένο Κίνημα… από κούνια. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που, στη μέση της εθνικής μελαγχολίας του Μνημονίου, στις εκλογές του 2012, το μόρφωμα του οποίου ηγείται ο Νίκος Μιχαλολιάκος εισέπραξε ποσοστά που σόκαραν, τους ως συνήθως ανυποψίαστους εκπροσώπους του mainstream πολιτικού συστήματος.
Από τότε, πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι. Δυστυχώς, κύλησε και αίμα αθώων συμπολιτών μας. Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής βρίσκεται στη φυλακή, οι εικόνες που ανά διαστήματα διαπερνούν το εθνικό υποσυνείδητο, σοκάρουν και απωθούν, και η σημερινή “παράσταση” ήρθε απλώς να επιβεβαιώσει τον ρόλο που η οργάνωση έχει επιλέξει και δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει.
Η… θεσμική σύγχυση και αποσταθεροποίηση, συνιστούν τα φυσικά όπλα στη φαρέτρα της Χρυσής Αυγής. Όπως το να αραδιάζονται ονόματα πολιτικών προσώπων και στελεχών, με προδιάθεση εντυπωσιασμού και επενδύοντας ότι σε μια εποχή κατά την οποία το πολιτικό σύστημα παραμένει βαθιά απαξιωμένο, στην πλειοψηφία των πολιτών θα μείνει η “κατηγορία”, και όχι η αναζήτηση της αλήθειας και της πραγματικότητας. Πού καιρός για τέτοιες… πολυτέλειες.
Η Χρυσή Αυγή επιβεβαίωσε σήμερα ότι δέχεται την… αφιλοκερδή μετάγγιση κοινωνικής παρεμβατικότητας, λόγω της αδυναμίας του πολιτικού συστήματος να την αντιμετωπίσει όπως της αξίζει. Σε επίπεδο ιδεών και αξιακού κώδικα. Σε επίπεδο οράματος για το μέλλον και χειροπιαστών λύσεων στα πολλά προβλήματα με τα οποία καλείται να περπατήσει στη δύσκολη καθημερινότητά του ο μέσος Έλληνας πολίτης.
Η Δημοκρατία δεν κρύβεται. Δεν φοβάται. Δεν αποθαρρύνεται. Η Δημοκρατία αντιδρά. Απαντά. Εκτοπίζει.
Για να συμβούν ωστόσο τα παραπάνω, είναι αυτονόητα απαραίτητη η ανακυττάρωση του πολιτικού συστήματος, με όσους… μπορούν. Χωρίς να βρήκαν στην πολιτική την… αποκατάσταση που κανένα επάγγελμα δεν θα τους χάριζε.
Αν πολλοί διαπιστώνουν ότι η σημερινή Βουλή είναι κατώτερη των περιστάσεων, η απάντηση δεν βρίσκεται φυσικά στα… κουτσομπολιά της Χρυσής Αυγής. Ούτε στην αποχή, την αποστασιοποίηση, την άρνηση, τον αξιακό και ηθικό ευνουχισμό.
Ο Νίξον το είχε πει, αλλά είχε δίκιο. Υπάρχει και μια “σιωπηλή πλειοψηφία”, που οφείλει πλέον να ξυπνήσει. Για να αντικαταστήσει τα… κουτσομπολιά με εθνικό όραμα για μια καλύτερη Ελλάδα. Χωρίς άκρα, ακρότητες και… παιδικές χαρές.