Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Ο Παπαδήμος σε ρόλο (θλιβερής) εφεδρείας του συστήματος


Kostas-Simitis-Lukas-Papademos
Ο (καθηγητής) Λουκάς Παπαδήμος έγινε περισσότερο γνωστός στην ευρύτερη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, το διάστημα της πρωθυπουργίας του, από τα τέλη του 2011 μέχρι την άνοιξη του 2012.
Ένας τεχνοκράτης με μακρά διαδρομή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς ξεκίνησε ως επιλογή του… Γιάννου Παπαντωνίου στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, το 1994, και κατέληξε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ενδιάμεσα, είχε περάσει από το πλευρό του Κώστα Σημίτη, την… περίεργη εποχή των διαπραγματεύσεων και ζυμώσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, τότε που τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση… σκανδάλισαν, ως “greek statistics”.
Η θητεία του Λουκά Παπαδήμου στην πρωθυπουργία, χωρίς τη λαϊκή έγκριση και στήριξη, χαρακτηρίστηκε πρωτίστως από την υπογραφή του 2ου Μνημονίου, οι συνέπειες του οποίου για τα Ασφαλιστικά Ταμεία γίνονται όλο και περισσότερο ορατές και αισθητές από την ελληνική κοινωνία.
Ο ίδιος, μετά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου, αναχώρησε για το εξωτερικό, και περιορίστηκε σε σπάνιες, και μετρημένες παρεμβάσεις για τις εσωτερικές εξελίξεις.
Χθες, ο Λουκάς Παπαδήμος επανήλθε και πάλι στο προσκήνιο, με ομιλία του στην Αθήνα. Θυμίζοντας σε όσους το έχουν ξεχάσει, ότι παραμένει (θλιβερή) εφεδρεία του συστήματος. Ενός συστήματος που οδήγησε την Ελλάδα στην κρίση, και μέχρι και σήμερα παλεύει για να δυσκολέψει την έξοδό της από αυτήν.

υστερογραφα