Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Κώστας Κόλλιας: «Απαράδεκτα και εκδικητικά τα πορίσματα για τις αποζημιώσεις του 2009»



Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων για τις καταστροφές του 2009 σε αμπελοκαλλιέργειες, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Έπειτα από τέσσερα και πλέον χρόνια, έφτασαν στους Κορίνθιους αμπελοκαλλιεργητές τα πολυαναμενόμενα πορίσματα για τις καταστροφικές βροχοπτώσεις του 2009. Βλέποντας τα αποτελέσματα, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ο ΕΛΓΑ καλά θα κάνει να τα πάρει πίσω. Οι αιτιολογήσεις, τα ποσοστά και τα ποσά είναι στη συντριπτική πλειοψηφία απαράδεκτα και αποδεικνύουν ότι η διαδικασία που, υποτίθεται, θα αποκαθιστούσε τις αδικίες, ήταν μόνο στάχτη στα μάτια των παραγωγών.
Στην πλειοψηφία τους οι παραγωγοί είτε δεν παίρνουν τίποτα, είτε παίρνουν συμπληρωματικά κάποια αστεία ποσά είτε, ακόμα χειρότερα, τους ζητούνται και χρήματα πίσω. Με άλλα λόγια, τα τελικά πορίσματα είτε επιβεβαιώνουν εκτιμήσεις που ποτέ δεν έγιναν, είτε ακυρώνουν εκτιμήσεις που έγιναν.
Είναι δεδομένο ότι καμία εκτίμηση που γίνεται έξι και εννιά μήνες μετά την καταστροφή δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη. Αυτό το έχει παραδεχθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήδη από το 2010, γι’ αυτό άλλωστε η κυρία Μπατζελή είχε δεσμευθεί για την καταβολή οριζόντιων αποζημιώσεων. Η δέσμευση αυτή εξανεμίστηκε, και επί κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος παραδέχθηκε τις αδικίες, ξεκίνησε η διαδικασία με τα τιμολόγια. Αφού και αυτή αποδείχθηκε διάτρητη, η διαδικασία επαναλήφθηκε, υποτίθεται ορθολογικά, για να φτάσουμε τρία χρόνια αργότερα στο ίδιο μηδενικό αποτέλεσμα.
Ό,τι κι αν έκαναν οι αγρότες μας δεν μπόρεσαν να τεκμηριώσουν στα μάτια του ΕΛΓΑ τη ζημιά. Υπήρξαν αγρότες που λόγω ζημιάς δεν τρύγησαν, δεν πούλησαν, δεν είχαν επιστροφή ΦΠΑ, αλλά δεν αποζημιώθηκαν. Υπήρξαν αγρότες που τρύγησαν και πούλησαν επιτραπέζια σταφύλια πρώτης ποιότητας στην οινοποίηση και την οξοποίηση για 9 λεπτά το κιλό. Ούτε και αυτοί αποζημιώθηκαν. Υπήρξαν αμπελοκαλλιεργητές στη Νεμέα, στους οποίους απαγορεύθηκε να τρυγήσουν λόγω ακαταλληλότητας των σταφυλιών για παραγωγή οίνου ΠΟΠ. Ούτε αυτοί αποζημιώθηκαν. Ας μας εξηγήσει κάποιος τι έπρεπε τελικά να κάνει ο αγρότης για να αποζημιωθεί δίκαια. 
Προφανώς ο ΕΛΓΑ, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών ή όποιος άλλος αναμείχθηκε στην υπόθεση, ούτε έλαβε υπόψη του όσα προσκόμισαν οι αγρότες, ούτε είχε καμία πρόθεση να αποκαταστήσει τις αδικίες. Δυστυχώς, όσοι διαχειρίζονται τα λεφτά των αγροτών μεταχειρίζονται με τον πιο ανάλγητο τρόπο τους ίδιους τους αγρότες. Υποχρεώνουν έτσι τους παραγωγούς, σε μία εποχή που τα έσοδά τους δεν φτάνουν ούτε για να καλλιεργήσουν τα αμπέλια τους, να μπουν σε επιπλέον έξοδα και να αναζητήσουν το δίκιο τους δια της δικαστικής οδού. Διότι δεν τους μένει καμία άλλη διέξοδος: ή θα διεκδικήσουν, ή θα αναγκαστούν να παρατήσουν και τις αποζημιώσεις και μαζί και τα αμπέλια τους.
Προσωπικά θα επιμείνω στο δρόμο της διεκδίκησης, με ερώτηση και επιστολή που θα καταθέσω εκ νέου στον αρμόδιο Υπουργό, την οποία πλέον θα κοινοποιήσω και στον Πρωθυπουργό. Αιτήματά μου είναι: α) να υπάρξει πλήρης τεκμηρίωση των πορισμάτων για κάθε αγρότη ξεχωριστά, όχι μόνο με έγγραφα και τιμολόγια, αλλά και με πλήρη αιτιολόγηση από κάθε υπηρεσία για το πώς αξιολόγησε αυτά τα έγγραφα και γιατί έφτασε στο πόρισμα που έφτασε και β) να δοθεί πολιτική λύση στην αδικία, με οριζόντια αποζημίωση βάσει ποσοστού ζημίας 70% και μέσης παραγωγής 2,5 και 1,2 τόνους ανά στέμμα για τη σουλτανίνα και το αγιωργίτικο αντίστοιχα. Η αδικία πρέπει με οποιοδήποτε τρόπο να αποκατασταθεί και προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσω να αγωνίζομαι όσο και όπως χρειαστεί.»