Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Το νέο, μεγάλο "όχι" της Μέρκελ στην ένταξη της Τουρκίας

Angela-Merkel-Tayyip-Erdogan
Η πλειοψηφία των πολιτών της Ευρώπης, έχει εκφραστεί με τρόπο απόλυτο στις σχετικές δημοσκοπήσεις: Η Τουρκία δεν ανήκει στην ήπειρό μας.
Οι πολιτικές ηγεσίες ωστόσο, που εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν μια στρατηγική ρεαλισμού, φλερτάρουν εδώ και αρκετά χρόνια με την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, έστω και στο… χαλαρό επίπεδο μιας “ειδικής σχέσης”.
Φυσικά, η πραγματικότητα αυτή έχει απογοητεύσει, αν όχι εκνευρίσει τους Τούρκους, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται πλήρως και από τα ευρήματα των σχετικών δημοσκοπήσεων, που δείχνουν ότι οι πολίτες της γειτονικής χώρας δεν έχουν πλέον θετική άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε επίπεδο ηγετών, ο Νικολά Σαρκοζί ήταν εκείνος ο οποίος είχε… στηλώσει τα πόδια, και χωρίς διάθεση συμβιβασμών ή να κομπιάζει, είχε απορρίψει κάθε προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σήμερα, το CDU, δηλαδή η Άνγκελα Μέρκελ, έχει να παρουσιάσει ένα εκλογικό μανιφέστο ενόψει της αναμέτρησης του Μαϊου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο ξεχωριστό κεφάλαιο συνιστά το “όχι” στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες αποφάσισαν να… βάλουν τα πράγματα στη θέση τους, και ουσιαστικά να στείλουν το σχετικό μήνυμα στο σύνολο των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διατηρώντας κλειστή την πόρτα της Ευρώπης για μια χώρα με ιστορικό προηγούμενο διαρκούς επιδίωξης καταστροφής της ηπείρου μας.

ysterografa.gr