Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Η "Αυτοδιοικητική Προοπτική" ξεκίνησε...

autodioikhtiki
Την εκκίνηση της διαδικασίας ενεργού διαλόγου με την κοινωνία, για τη συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης και εμπεριστατωμένης πρότασης για τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σηματοδότησε η σημερινή εναρκτήρια εκδήλωση της “Αυτοδιοικητικής Προοπτικής”, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκαν η φιλοσοφία και η στόχευση της συγκεκριμένης Πρωτοβουλίας, που συνιστά μια δημιουργική και πολυσυλλεκτική συμμαχία προσώπων από την Αυτοδιοίκηση, τεχνοκρατών και ενεργών πολιτών.
Η “Αυτοδιοικητική Προοπτική” επισημαίνει με έμφαση ότι ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνιστά το ιδανικό πλαίσιο για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι πολίτες στην καθημερινότητά τους, αλλά και το πλαίσιο δράσης εντός του οποίου μπορούν να δρομολογηθούν βιώσιμες και σύγχρονες λύσεις σε ευρύτερης σημασίας ζητήματα.
Η “Αυτοδιοικητική Προοπτική” εστιάζει στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης πρότασης για την αυτοδιοικητική πολιτική ανάπτυξης, ως εφαλτήριο για την αναβάθμιση και την ολοκληρωμένη οικονομική, κοινωνική και αστική ανάπτυξη, οριοθετώντας 13 άξονες πάνω στους οποίους μπορεί να διεξαχθεί ένας δημόσιος διάλογος ουσίας.
Οι άξονες αυτοί είναι:


1. Αναβάθμιση της Πρόσβασης του Πολίτη στις Υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας.
2. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με την ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής – ελκυστικής τοπικής οικονομίας.
3. Διασφάλιση άριστων συνθηκών εγκατάστασης σε πολίτες και επιχειρήσεις.
4. Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής.
5. Προστασία του Φυσικού και Αστικού Περιβάλλοντος.
6. Αναβάθμιση των συνθηκών Ασφάλειας.
7. Αναβάθμιση των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας.
8. Προώθηση Συμμετοχικής Διακυβέρνησης και η οργάνωση της Κοινωνικής Αποδοχής προτάσεων, προγραμμάτων και έργων.
9. Ανάδειξη της Ταυτότητας της Πόλης και Περιφέρειας.
10. Διαμόρφωση του Brand Name των Δήμων (City Branding) και των Περιφερειών.
11. Marketing της Πόλης και της Περιφέρειας.
12. Ανάδειξη της «Δημιουργικής πόλης.
13. Αξιοποίηση Ακίνητης Περιουσίας της αυτοδιοίκησης.


Στις εισηγήσεις που έγιναν από τα στελέχη της “Αυτοδιοικητικής Προοπτικής”, επισημάνθηκε ο πολυσυλλεκτικός χαρακτήρας της Πρωτοβουλίας, και η αναγκαιότητα να διαμορφωθεί μια αμιγώς αυτοδιοικητική ατζέντα, που θα έχει πρακτικό αποτύπωμα σε στρατηγικές για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και τη μετεξέλιξη των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε σύγχρονους, παρεμβατικούς οργανισμούς.

- Χρίστος Λαδιάς (Πανεπιστημιακός στον τομέα της Περιφερειακής Ανάπτυξης, παρουσίασε αναλυτικά τους 13 άξονες): “Οι 13 άξονες γύρω από τους οποίους θα επιδιωχθεί η συζήτηση, ο διάλογος και η ζύμωση, έχουν άμεση σχέση με τα πραγματικά προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια πόλη που θα αξιοποιεί συγκριτικά πλεονεκτήματά της, όπως τον Πολιτισμό και θα μπορεί έτσι να διευκολύνει συμπληρωματικές δράσεις που έχουν ανάγκη οι πολίτες της”.
- Γιώργος Γαλανός (Λέκτορας (υτ) διεθνών Οικονομικών Σχέσεων): “Μέσα στην πρωτοβουλία αυτή υπάρχουν άνθρωποι που συμμετέχουν με το δικό τους τρόπο ο καθένας στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Η σημερινή εικόνα της Αυτοδιοίκησης για το μέλλον είναι δυσοίωνη, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ενώ αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης της κοινωνίας. Η συζήτηση μέχρι σήμερα πηγαίνει στα πρόσωπα και τα κόμματα. Είναι μια χρυσή ευκαιρία να μιλήσουμε για την ουσία. Καταθέτουμε 5 άξονες και 13 θεματικές συζήτησης. Θα συγκροτηθούν Ομάδες Εργασίας σε όλη την Ελλάδα. Ένα σχέδιο για όσους ενδιαφέρονται να μην μείνουν προσκολλημένοι στα πρόσωπα, αλλά στα προβλήματα και την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Χρειάζεται όραμα, και αυτό θα αναζητήσουμε”.
- Κώστας Αγοραστός (Περιφερειάρχης Θεσσαλίας): “Είναι ανάγκη να μετατραπεί σε δύναμη δημιουργίας και ανανέωσης, ο δικαιολογημένος θυμός που υπάρχει σήμερα στην κοινωνία. Πιστεύουμε στη συλλογική ηγεσία, καθώς μόνο αυτή μπορεί να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο. Καλούμαστε να αλλάξουμε την παθογένεια των ‘’πυροσβεστικών λύσεων”. Να μην λέμε τι δεν θέλουμε, αλλά να καταθέτουμε το σχέδιό μας για το τι πρέπει να γίνει. Αυτοδιοίκηση με ανοιχτούς ορίζοντες και φόντο αδιαπραγμάτευτες αξίες. Η διαφορά του χθες με το σήμερα είναι ότι η ελπίδα θα έρθει μονάχα μέσα από την υλοποίηση σχεδιασμών. Χρειαζόμαστε συμμαχίες και εμπιστοσύνη. Να αποκεντρωθεί το κράτος”.
- Γιώργος Κοτρωνιάς (Δήμαρχος Λαμίας): “Η Αυτοδιοίκηση περνάει μία από τις δυσκολότερες φάσεις της ιστορίας της. Εκείνο που θα πρέπει να επιδιώξουμε είναι να εκφράζει η Αυτοδιοίκηση γνήσια την κοινωνία και να απεμπλακεί από πολιτικούς χώρους. Να απαντάει στα προβλήματα του σήμερα, επικεντρώνοντας σε ζητήματα που έχουν σχέση με την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης, αλλά και την απαραίτητη κοινωνική ισορροπία. Και να διαμορφώνουμε μια διακριτή ταυτότητα, δηλαδή να αναδεικνύουμε τη μοναδικότητα της κάθε πόλης. Και η ταυτότητα αυτή να υποστηρίζεται και να αναδεικνύεται ψηφιακά”.
Την παρουσίαση των θέσεων και της πλατφόρμας της Αυτοδιοικητικής Προοπτικής ακολούθησε συζήτηση των εισηγητών-ομιλητών με το ακροατήριο, το οποίο αποτελούσαν στελέχη της Αυτοδιοίκησης, όπως δήμαρχοι, περιφερειάρχες και μέλη δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων από όλη τη χώρα.

Τα ιδρυτικά μέλη της “Αυτοδιοκητικής Προοπτικής” είναι:

1) Αγοραστός Κωνσταντίνος , Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
2) Δακής Γιώργος , Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
3) Χιωτάκης Νίκος , Δήμαρχος Κηφισιάς
4) Νίκας Παναγιώτης , Δήμαρχος Καλαμάτας
5) Σμυρνιώτης Γιάννης, Δήμαρχος Τρίπολης
6) Κοτρωνιάς Γιώργος, Δήμαρχος Λαμίας
7) Ζωγράφος Αστέριος, Δήμαρχος Πολυγύρου
8) Τζίτζιος Ιωάννης, Δήμαρχος Σιθωνίας
9) Καμάρας Παύλος, Πρόεδρος Ένωσης Δημάρχων Αττικής
10) Γαλανός Γιώργος, Λέκτορας (υτ) Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων
11) Λαδιάς Χρήστος, Πανεπιστημιακός στον τομέα της Περιφερειακής Ανάπτυξης
12) Καρέλας Παναγής, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας
13) Κόλλιας Κωνσταντίνος, Οικονομικό Επιμελητήριο
14) Στασινός Γιώργος, Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ)
15) Μέξης Ιωάννης, Πρόεδρος Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης
16) Βερυκοκίδου Νατάσσα, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά
17) Κουράσης Γιώργος, Δήμαρχος Χαλανδρίου
18) Μεθενίτης Σωτήρης, Δήμαρχος Μαρκόπουλου Μεσογαίας
19) Βρυζήιδου Παρασκευή Δήμαρχος Εορδαίας

υστερογραφα