Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Ο Μπερλουσκόνι βάζει φωτιά στην Ευρώπη!

Silvio-Berlusconi-Angela-Merkel
Twitter@EmOikonomidis
Στα τέλη του 2011, την ίδια περίοδο που στην Ελλάδα το αίσθημα αυτοσυντήρησης του ΠΑΣΟΚ οδήγησε στην αντικατάσταση του Γιώργου Παπανδρέου στην πρωθυπουργία, μετά τα… σλάλομ περί δημοψηφίσματος, η Άνγκελα Μέρκελ έστησε μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα “συνωμοσία”.
Στην Ιταλία, ο απρόβλεπτος έως επικίνδυνος Σίλβιο Μπερλουσκόνι υποχρεώθηκε σε παραίτηση από την πρωθυπουργία, παραδίδοντας τη θέση του όχι σε κάποιον άλλο μάχιμο πολιτικό, με λαϊκή νομιμοποίηση, αλλά στον άχρωμο Μάριο Μόντι, τον βετεράνο που εξελίχτηκε σε προστατευόμενο του Βερολίνου και των στοχεύσεών του, με ελάχιστες λοξοδρομήσεις, περισσότερο για λόγους εσωτερικής επικοινωνιακής κατανάλωσης.
Από τότε, ο “Καβαλιέρε” βιώνει μια διαρκή πολιτική δίωξη, πρόσφατα απομακρύνθηκε και από τη Γερουσία, ο ίδιος ωστόσο παραμένει εξαιρετικά πεισματάρης για να τα παρατήσει. Επανίδρυσε το Forza Italia, παρά τη διάσπαση της Νέας Κεντροδεξιάς παραμένει οριακά πάνω από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, δεύτερο κόμμα στη σημερινή Ιταλία, και συνολικά… τραβάει από το χεράκι την Κεντροδεξιά απέναντι σε μια Κεντροαριστερά η οποία προσδοκά πλέον σχεδόν τα πάντα από τον νέο ηγέτη της, Ματέο Ρέντσι.
Δοκιμάζοντας τις αντοχές της κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού υπό τον Ενρίκο Λέττα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μοιάζει αποφασισμένος να… βάλει φωτιά στην Ευρώπη, έστω και με καθυστέρηση δυο ετών. Με συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο “Europe 1″, ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία στις 24 Μαϊου, μαζί με τις ευρωεκλογές.
Η Ιταλία αποτελεί… χώρα-ταμπού για τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασικά της ευρωζώνης, καθώς η οικονομία της αποτελεί μια μικρογραφία εκείνης της Γερμανίας, υπό συνθήκες δηλαδή μπορεί να τινάξει στον αέρα το κοινό νόμισμα, σε μια εποχή κατά την οποία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ανησυχεί για το μέλλον τόσο ώστε να… αδιαφορεί για τις ενστάσεις του Βερολίνου, να χαμηλώνει το επιτόκιο του ευρώ, και να το κρατάει στα ιστορικά χαμηλά, φοβούμενος τα χειρότερα.
“Δεν φοβάμαι κανέναν και τίποτα… Δεν υπήρξε κάτι άσχημο με τα μπούνγκα-μπούνγκα πάρτι… Είμαι το θύμα μιας διαρκούς δικαστικής δίωξης. Υπήρξα διαχρονικά ο μεγαλύτερος χορηγός του ιταλικού κράτους… Μου έχουν πάρει το διαβατήριο και αισθάνομαι αδύναμος, ο λαός όμως είναι μαζί μου… Η απόφαση να με αποβάλλουν από τη Γερουσία ήταν ένα πραξικόπημα… Αν με συλλάβουν, θα υπάρξει επανάσταση στην Ιταλία… Η κυβέρνηση Λέττα δεν θα αντέξει… Δεν θα είμαι υποψήφιος στις ευρωεκλογές, αλλά θα ηγηθώ του κόμματος… Ο Σαρκοζί; Επόμενη ερώτηση παρακαλώ”, είναι μερικές από τις κυριότερες αποστροφές του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη συνέντευξή του στο “Europe 1″.
Η Ευρώπη, δηλαδή το Βερολίνο, ήδη ανησυχεί…

ysterografa.gr