Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Σαμαράς-Βενιζέλος, από την τρόικα… στις εκλογές

Antonis-Samaras-Evangelos-Venizelos
Twitter@EmOikonomidis
Στον πρόλογο μιας ακόμη “γεμάτης” εβδομάδας, με επαφές, συναντήσεις και ζυμώσεις στο περιθώριο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με τη διαπραγμάτευση με την τρόικα να παραμένει ανοιχτή, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος τα λένε και πάλι το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχουν μπροστά τους ατζέντα κοντινού αλλά και… μακρινού μέλλοντος, καθώς το πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται ακόμη πιο “δύσκολο”, με λεπτές, οριακές ισορροπίες, και το αποτύπωμα μιας τρίτης εκλογικής αναμέτρησης εντός του 2014 να επανέρχεται διαρκώς στο προσκήνιο, με κλιμακούμενη ένταση.
Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί, που κατάφεραν να παραμερίσουν τις εύλογες διαφορές τους, και να οικοδομήσουν μια σχέση πάνω στην οποία στηρίζεται κατά μεγάλο μέρος η σταθερότητα της ίδιας της κυβέρνησης, θα συζητήσουν τις εξελίξεις που τελούν υπό διαμόρφωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά τη συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία, και με την Ελλάδα να έχει την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Προεδρίας για να αλλάξει την πολιτική και κοινωνική ατζέντα γύρω από την οποία περιστρέφεται η καθημερινότητα των ευρωπαϊκών κοινωνιών, την εποχή της σύνθετης και βαθιάς οικονομικής κρίσης.
Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος καλούνται να επικαιροποιήσουν και τη στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην αντιπολίτευση, κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, που εντείνει την κριτική του, διατηρεί ανοιχτό το “προσκλητήριο αποστασίας” προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ενώ με αφορμή και την υπόθεση των υποβρυχίων, επαναφέρει την παράμετρο της σκανδαλολογίας στον δημόσιο βίο.
Στον επίλογο του μέλλοντος που έρχεται, θα μπορούσε κανείς να δει την προοπτική μιας τρίτης εκλογικής αναμέτρησης, δηλαδή εθνικών εκλογών, εκτός από τις “φιξαρισμένες” ευρωεκλογές και αυτοδιοκητικές εκλογές. Μια προοπτική που τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξορκίζουν, παραμένει ωστόσο την πολιτική επικαιρότητα. Είτε ως φήμη, είτε ως υποψία, είτε ως… δρομολογούμενο σενάριο.

ysterografa.gr