Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Η "θυσία" της Μέρκελ για να κερδίσει... τον πόλεμο

Angela-Merkel-Sigmar-Gabriel
Twitter@EmOikonomidis
Το θέμα της καθιέρωσης εθνικού κατώτατου μισθού, αποτελούσε για το SPD περίπου το… Ιερό Δισκοπότηρο στις διεκδικήσεις του από την Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη με την κεντροδεξιά συμμαχία του CDU και του CSU.

Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν χάσει μέχρι σήμερα τα πάντα, στις ζυμώσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες, καθώς υποχρεώθηκαν να υποχωρήσουν σε κάθε απαίτηση της Καγκελαρίου και του επιτελείου της. Αν λοιπόν δεν κατάφερναν να πείσουν τη Μέρκελ να συμφωνήσει στην καθιέρωση εθνικού κατώτατου μισθού, το πιθανότερο είναι ότι ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα είχε βάλει από πολύ νωρίς… τέλος στην πολιτική σταδιοδρομία του.
Η Μέρκελ, σε συνθήκες απόλυτης προσωπικής πολιτικής ηγεμονίας στη σημερινή Γερμανία, δεν είχε κανέναν λόγο να θυσιάσει έναν αντίπαλο που αποδείχτηκε εξαιρετικά… βολικός. Έτσι σήμερα ανακοίνωσε ότι θα θεσπιστεί κατώτατος μισθός για όλους τους Γερμανούς.
Μόνο που, με τον τρόπο που το έκανε και τη ρητορική που χρησιμοποίησε, έδειξε ότι είναι αποφασισμένη να “τελειώσει” τη γερμανική Σοσιαλδημοκρατία μέσω της νέας κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού που βρίσκεται προ των πυλών του Βερολίνου.
Η Μέρκελ συνόδευσε τη σχετική ανακοίνωση με την αποστροφή ότι το CSU είχε τις ενστάσεις του, και η ίδια σκοπεύει να διαμορφώσει το πλαίσιο που θα αποτρέψει τυχόν απώλειες θέσεων εργασίας. Αυτό ακριβώς είπε. Ότι οι… κακοί Σοσιαλδημοκράτες ήταν υπέρ ενός μέτρου που σύμφωνα με τη δική της οπτική κατανόησης των εξελίξεων, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας.
Η μικρή “θυσία” της Άνγκελα Μέρκελ λοιπόν της εξασφάλισε προϋποθέσεις περαιτέρω πολιτικής ηγεμονίας. Ως γνωστόν, το SPD θα φέρει προς έγκριση στην εκλογική βάση του, την τελική συμφωνία με το CDU/CSU για τη συγκρότηση της κυβέρνησης του Μεγάλου Συνασπισμού. Μετά την αποδοχή του πάγιου αιτήματος για την καθιέρωση κατώτατου μισθού, δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για να μην ψηφιστεί η συμφωνία.
Μόνο που όλα τα υπόλοιπα εδάφια του “συνοικεσίου”, κάθε άλλο παρά με την ιστορική διαδρομή και την ιδεολογία των Σοσιαλδημοκρατών συμβαδίζουν. Με την υπογραφή τους λοιπόν, τα μέλη του SPD δίνουν στη Μέρκελ, και τους Χριστιανοδημοκράτες γενικότερο, το καλύτερο διαβατήριο για την επικράτησή τους στις… επόμενες βουλευτικές εκλογές.

υστερογραφα