Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Τελεσίγραφ​ο από την Τρόικα: Μέτρα ή απολύσεις εδώ και τώρα

Επιστρέφοντας από το Λουξεμβούργου, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μεταφέρει στην κυβέρνηση το μήνυμα ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αρνούνται την πολιτική διαπραγμάτευση και παραπέμπουν την ελληνική πλευρά στους επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας, στους «υπαλλήλους τεχνοκράτες».
Οι πιέσεις που δέχθηκε ήταν έντονες και αφορούν τη λήψη μέτρων λιτότητας τουλάχιστον 2 δισ ευρώ για το 2014, πέρα από τα 6-7 δισ ευρώ για τη διετία 2015-2016 που αφορούν την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο ίδιος εξήγησε ότι νέα μέτρα δεν περνούνα από την παρούσα Βουλή, έλαβε την κοφτή απάντηση, «τότε κάντε απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις».
Δεν ήταν μόνο ο Γ. Ασμουσεν της ΕΚΤ αλλά και ομόλογοί του όπως ο Γάλλος ΥΠΟΙΚΟ Π. Μοσκοβισί που έθεσαν θέμα ατολμίας και αναποτελεσματικότητας στις διαρθρωτικές αλλαγές, θέτοντας ειδικά θέμα δυσλειτουργίας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και καθυστερήσεων στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου, όπως την εννοούν οι πιστωτές, δηλαδή κυρίως ως συρρίκνωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε ευθέως και επίμονα το θέμα των 4.000 απολύσεων που εκκρεμούν μέχρι το τέλος του χρόνου και έγινε σαφές ότι οι απολυμένοι της ΕΡΤ δεν αναγνωρίζονται ως απολυμένοι, ενώ σε εκκρεμότητα μένει η τύχη των εργαζόμενων σε ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ.
Σήμερα ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης Τόμας Βίζερ επισκέπτεται την Αθήνα και θα έχει εντατικές συνομιλίες για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων που θα επιτρέψουν την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ ευρώ (διαθεσιμότητα, κώδικας δικηγόρων, αποπληρωμή κρατικών χρεών σε ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, αναδιάρθρωση ΕΑΒ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ). Ανάλογα με το σημείο στο οποίο θα φτάσουν οι συζητήσεις, θα αποφασιστεί πότε θα επιστρέψουν εδώ οι Π. Τόμσεν, Μ. Μορς και Κ. Μαζούχ.

aftodioikisi.gr