Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

H ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ REALFM ΚΑΙ ΤΟ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: "Η πολιτική απάντηση στη Χρυσή Αυγή θα έρθει με την υπεράσπιση της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας. Με την υπεράσπιση του κοινοβουλευτισμού, με την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου μέσα στη Βουλή και με τη σύμπνοια σε ένα ελάχιστο, μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης το οποίο απαιτείται."

Dora-Bakoyanni 

Η "επόμενη Ευρώπη", όπως τη βλέπει η Ντόρα

Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό RealFM 97,8 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.
Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης.
Νίκος Χατζηνικολάου: Σας ακούω ενθουσιασμένη με την εκλογή της κ. Μέρκελ.
Ντόρα Μπακογιάννη: Καταρχήν έκανα μια διαπίστωση η οποία γίνεται πανευρωπαϊκά ότι πρόκειται περί ενός μεγάλου προσωπικού θριάμβου της Μέρκελ. Δεύτερον αυτό το οποίο είπα είναι, ότι  όταν γνωρίζει κάποιος τα εσωτερικά της Γερμανίας και θα μου επιτρέψετε να έχω μια μικρή εμπειρία σε αυτό, οι Γερμανοί ψηφίσαν τελικά ευρωπαϊκά. Και είπα ότι ο καταποντισμός των φιλελευθέρων οφείλεται κατά την γνώμη μου, σε αυτήν την ακραία αντιευρωπαϊκή και βεβαίως ανθελληνική πολιτική την οποία είχαν. Διότι θυμίζω ότι πάρα πολλά από τα χρηματοδοτικά  πακέτα που ψηφίστηκαν για την Ελλάδα, για να ψηφιστούν χρειάστηκαν τις ψήφους των Σοσιαλδημοκρατών. Και οι Σοσιαλδημοκράτες στήριξαν την ευρωπαϊκή πολιτική σε αντίθεση με τους Φιλελευθέρους και αυτοί μαυρίστηκαν. Επίσης πρέπει κανείς να διαπιστώσει είναι ότι η κ.Μέρκελ κάνει τρίτη θητεία σήμερα.
Νίκος Χατζηνικολάου: Η κ. Μέρκελ έχει συνδέσει τη λιτότητα με το όνομα της στον ευρωπαϊκό νότο και έχει συνδέσει το όνομα της με την πρώτη περίοδο που λειτουργεί ετεροβαρώς η λήψη αποφάσεων στην Ευρώπη, δηλαδή οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Βερολίνο και όχι στις Βρυξέλλες...
Ντόρα Μπακογιάννη: Ακριβώς. Αυτή λοιπόν τη θέση, η οποία οφείλεται και στην ανικανότητα και την ανυπαρξία και των υπολοίπων εταίρων, έτσι; Δηλαδή το ότι βρέθηκε η Γερμανία να παίζει μόνη της «μπάλα» σήμερα οφείλεται εν πολλοίς στο ότι η παραδοσιακή ισορροπία  στην Ευρώπη έχει διαταραχτεί. Η ισορροπία δηλαδή η οποία υπήρχε πάντοτε μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Με την ανυπαρξία ή την ανημποριά – όπως θέλετε πέστε το- της Γαλλίας να κρατήσει τον εξισορροπητικό ρόλο βρέθηκε να παίζει «μπάλα» μόνη της η κ. Μέρκελ. Λέω λοιπόν ότι βλέποντας την προοπτική μπορούμε να καταλήξουμε σε δύο συμπεράσματα. Το πρώτο ότι θα χρειαστεί σίγουρα τον μεγάλο συνασπισμό άρα θα υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Μέρκελ προς την κατεύθυνση αυτή και δεύτερον η κ. Μέρκελ, έχοντας τρίτη θητεία και κατά πάσα πιθανότητα τελευταία θητεία στην καγκελαρία, πιστεύω θα κοιτάξει – από τη μεν Γερμανία πήρε τη δικαίωση την οποία επιδίωκε - να παίξει ένα ρόλο στην Ευρώπη που ελπίζω.....
Νίκος Χατζηνικολάου: Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά, είναι μια ελπίδα που την εκφράζουμε όλοι, λέμε μακάρι να αποκτήσει και προφίλ ευρωπαίας πολιτικού που δεν έχει μέχρι σήμερα, έχει γερμανίδας κυρίως ηγέτη και όχι ευρωπαίας, αλλά δεν προκύπτει από τις δηλώσεις της... Επέμεινε μια ώρα μετά την εκλογή της να λέει ότι η λιτότητα θα παραμείνει εκεί αμετακίνητη.... 
Ντόρα Μπακογιάννη: Ναι, αν προσέξετε ακριβώς τί είπε, δε μίλησε περί της λιτότητας, μίλησε περί των διαρθρωτικών αλλαγών. Αυτό που σας λέω δεν το εικάζω μόνο. Το έχω από διάφορες πληροφορίες και συζητήσεις οι οποίες γίνονται πέριξ της κ.Μέρκελ, γι αυτό και το είπα και ελπίζω πως θα δικαιωθώ. Πιστεύω στην ευρωπαϊκή πολιτική, της Ευρώπης δηλαδή, πιστεύω ότι η Ευρώπη σήμερα είναι στον πάτο του βαρελιού, έχουμε φτάσει στην μεγαλύτερη κρίση την οποία η Ευρώπη έχει αντιμετωπίσει από την ίδρυση της και πιστεύω ότι σήμερα πλέον, δηλαδή αυτό το εξάμηνο ή οχτάμηνο και κυρίως μετά τις ευρωεκλογές, η ώρα της αλήθειας για την Ευρώπη πλησιάζει. Η Ευρώπη ή θα διαλυθεί  “εις τα εξ’ ων συνετέθη” ή θα γίνουνε κάποιες παρεούλες βορείων χώρων και κάτι άλλο ή θα πάει μπροστά. Εμένα αν με ρωτούσατε πού να βάλω τα αυγά μου, θα τα έβαζα στο καλάθι ότι η Ευρώπη θα βγει απ’ αυτήν την κρίση και θα βγει ενωμένη έχοντας πάρει το μάθημα της. Αυτό σημαίνει ότι ο διαχωρισμός βορρά-νότου που έχει γίνει αποδεκτός σήμερα κατά ένα βάρβαρο τρόπο θα πρέπει να γεφυρωθεί. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, αλλιώς δεν μπορεί να πάει η Ευρώπη μπροστά.
Νίκος Χατζηνικολάου: Δύο πολύ σύντομα ερωτήματα που αφορούν άλλα θέματα της επικαιρότητας. Η εκπομπή μας είναι απεργιακή σήμερα επομένως ερώτημα πρώτο πώς βλέπετε το ξέσπασμα των απεργιακών κινητοποιήσεων που εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες και πόσο ανήσυχη είστε για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό. 
Ντόρα Μπακογιάννη: Κοιτάξτε καταρχήν να πω ότι είναι απολύτως κατανοητό. Είναι λογικό ότι υπάρχει μια αγωνία και υπάρχει μια ανασφάλεια, οπότε αν μου επιτρέπετε, το ταχύτερο δυνατό σε ότι αφορά τον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα πρέπει να κλείσει το θέμα της κινητικότητας με το ενδεχόμενο των απολύσεων. Δηλαδή η κινητικότητα και οι απολύσεις πρέπει να διαχωριστούν πλήρως. Είναι άλλο να πάρεις έναν άνθρωπο και να τον μετατάξεις και είναι άλλο να κινδυνεύει ή να πιστεύει ότι κινδυνεύει παρά το ότι το 80% δεν πρόκειται να απολυθεί, άρα αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να λήξει το ταχύτερο δυνατό. 
Νίκος Χατζηνικολάου: Πάντως ένα κράτος δεν θα χρειαζόταν την κινητικότητα, θα έκανε τις μετατάξεις κατευθείαν.
Ντόρα Μπακογιάννη: Μα έχετε απολύτως δίκιο, αλλά για ρωτήστε μας και εμάς, όταν τολμούσαμε να πούμε ότι πρέπει να μπορούνε να γίνονται  και υποχρεωτικές μετατάξεις. Σηκωνόντουσαν και οι πέτρες κ. Χατζηνικολάου. Και όταν λες  σήμερα  ότι ένας καθηγητής δεν μπορεί να δουλεύει 3 ή 4 ώρες και ότι θα πρέπει να πάει σε 3 σχολεία μαζί για να μπορέσει να καλύψει το ωράριο του, αυτά τα οποία σήμερα γίνονται ευρύτερα αποδεκτά, πριν από μερικά χρόνια θα μας κυνηγούσαν με τις λεμονόκουπες, αν  τα λέγαμε. Δυστυχώς αυτό πληρώνουμε και τη φοβία των πολιτικών να πουν  μερικά πράγματα με το όνομα τους και να συγκρουστούμε εγκαίρως, διότι η έγκαιρη σύγκρουση μειώνει το κόστος της επόμενης μέρας. Αλλά δυστυχώς φοβηθήκαμε και πληρώνουμε σήμερα τα σπασμένα.
Νίκος Χατζηνικολάου: Ερώτηση δεύτερη. Χρυσή Αυγή. Είστε σύμφωνοι με τους χειρισμούς που γίνονται μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση, πώς βλέπετε το θέμα της σύσκεψης υπό τον ΠτΔ που προτείνει Τσίπρας και Κουβέλης, και αν θεωρείτε ότι δια της εισαγγελικής έρευνας του Αρείου πάγου μπορεί να επιλυθεί και το πολιτικό ζήτημα της γιγάντωσης αυτού του νεοναζιστικού μορφώματος.
Ντόρα Μπακογιάννη: Θα τα πω εν τάχει.  Στην πρώτη σας ερώτηση θεωρώ ότι η κυβέρνηση πολύ ορθώς κινείται αυτή τη στιγμή μετωπικά με τη Χρυσή Αυγή. Δεύτερον, το 187 του ποινικού κώδικα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει εγκληματική οργάνωση. Μετά από την δολοφονία, οι δυνατότητες να στοιχειοθετηθεί πράγματι δράση  εγκληματικής οργάνωσης φαίνεται ότι υπάρχουν. Δεν είμαι  δικαστής, αυτό θα το δει η εισαγγελία του Αρείου πάγου και βεβαίως θα το κρίνουνε οι δικαστές. Άρα η μετωπική σύγκρουση είναι σωστή και πάντοτε έλεγα  ότι οποιοδήποτε λοξοκοίταγμα προς τη Χρυσή Αυγή είναι τεράστιο, κολοσσιαίο λάθος. Η Χρυσή Αυγή είναι ένα ναζιστικό μόρφωμα με το οποίο συγκρούεσαι. Και κυρίως συγκρούεσαι όταν είσαι Νέα Δημοκρατία και είσαι το κόμμα το οποίο έχει ως αρχή την ελευθερία και το σεβασμό της διαφορετικότητας και υπάρχει σε όλους τους τόνους μέσα στις αρχές της Νέας Δημοκρατίας. Άρα δεν υπάρχουν περιθώρια κανενός είδους πλαγίου βλέμματος προς τη Χρυσή Αυγή. Αυτό όμως είναι καταστολή. Τώρα έχουμε και την πολιτική απάντηση. Η πολιτική απάντηση στη Χρυσή Αυγή θα έρθει με την υπεράσπιση της κοινοβουλευτικής  μας δημοκρατίας. Με την υπεράσπιση του κοινοβουλευτισμού, με την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου μέσα στη Βουλή και με τη σύμπνοια σε ένα ελάχιστο, μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης το οποίο απαιτείται. 
Νίκος Χατζηνικολάου: Σύσκεψη αρχηγών χρειάζεται;
Ντόρα Μπακογιάννη: Κατά τη γνώμη μου θα ήτανε χρήσιμη. Κατά τη γνώμη μου η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν θα έδινε απάντηση στο δικαστικό θέμα. Θα έδειχνε ότι τα κόμματα είναι αποφασισμένα να σεβαστούν το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, τους νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας, να υπερασπιστούνε την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία. Και αυτό είναι μια αρχή εθνικής συνεννόησης που είναι απαραίτητη. Ας μην κοιτάμε μυωπικά τα μικροκομματικά μας οφέλη. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για την πατρίδα μας. Και η πατρίδα μας απαιτεί να συμφωνήσουμε όλοι.