Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο. Ένταση και μολότοφ στη Μεσογείων (video)

sullalitirio
Μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Συντάγματος, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας της 48ωρης απεργίας που πραγματοποιείται από χθες στο Δημόσιο. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν ακόμη ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά.
Η πορεία ήταν μεγαλειώδης, με τη συμμετοχή περίπου 15.000 Αθηναίων, που έστειλαν μήνυμα κατά του φασισμού.
Από το συλλαλητήριο δεν έλειψαν πάντως και τα επεισόδια, καθώς ένταση επικράτησε λίγο μετά τις 8 το βράδυ, όταν η πορεία έφτασε στο μπλόκο που είχαν δημιουργήσει οι αστυνομικές δυνάμεις, στην οδό, στη συμβολή Μεσογείων και Ήλιδος.

Ο κόσμος ήθελε να προσεγγίσει τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο σημείο, ωστόσο, η Αστυνομία τους έκλεισε το δρόμο.
Νεαροί πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης.
Προς στιγμήν δημιουργήθηκε ένταση, αφού ομάδες νεαρών έβαλαν φωτιές σε κάδους, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να τους απώθησαν προς την οδό Αλεξάνδρας.
Οι αψιμαχίες δεν πήραν μεγάλη ένταση και έπειτα από λίγο η πορεία συνεχίστηκε κανονικά προς την οδό Αλεξάνδρας, δίχως να φτάσει στα γραφεία της Χρυσής Αυγής.
Νωρίτερα, στις 12:00, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε αντιφαστιστική συγκέντρωση στα Προπύλαια.
Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ κάλεσε τους πολίτες «να διατρανώσουν όλοι μαζί τον αποτροπιασμό τους για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, να καταδικάσουν τις ναζιστικές και εγκληματικές πράξεις της Χρυσής Αυγής και να απαιτήσουν εδώ και τώρα όλες εκείνες τις αναγκαίες νομοθετικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της νεοναζιστικής βίας».
Αντιφασιστική πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έκαναν πολίτες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΚΘ) και της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ).
Προηγήθηκε συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου, όπου εκπρόσωποι συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων απηύθυναν χαιρετισμούς. Τίμησαν τη μνήμη του Παύλου Φύσσα και κάλεσαν τον κόσμο σε αγώνες για να φράξουν το δρόμο στη Χρυσή Αυγή και τον φασισμό. Στη διάρκεια της πορείας διαδηλωτές έκαψαν ένα πανί με τον αγκυλωτό σταυρό και φώναξαν συνθήματα όπως “ο Παύλος Φύσσας ζει τσακίστε τους φασίστες και τη Χρυσή Αυγή”.
Η Αστυνομία απέκλεισε με κλούβες τους δρόμους που οδηγούν στην περιοχή που βρίσκονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής κι έστησε μπλόκα στις διασταυρώσεις της οδού Σαλαμίνος με την Τσιμισκή και την Κουντουριώτου. Οταν βρέθηκαν απέναντι στους αστυνομικούς διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα εναντίον τους.
Το “παρών” στη διαδήλωση έδωσαν μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.α.), οι πρόεδροι του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, της ΕΔΟΘ, Πέτρος Κετικίδης, και συνδικαλιστές από διάφορους εργασιακούς χώρου

ysterografa.gr