Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΔΡΟΜΟ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ


Η Διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την συγκυβέρνηση, με πλήρη αδιαφάνεια, προχωρά τώρα στην επιλογή ενός από τους πέντε μονοπωλιακούς ομίλους για να του παραδώσει τη διαχείριση των απορριμμάτων μαζί με πακτωλό χρημάτων για τη δημιουργία των εγκαταστάσεων. Είναι πλέον σαφές ότι ο όμιλος που θα επιλεγεί, θα επιλέξει αυτός την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί καθώς και τη μέθοδο διαχείρισης, χωρίς να έχει αποκλειστεί η καρκινογόνος καύση. Ο ιδιώτης θα επιλέξει τους χώρους που θα εγκατασταθούν οι μονάδες επεξεργασίας και ταφής υπολειμμάτων, τους σταθμούς μεταφόρτωσης και όποιες άλλες εγκαταστάσεις τον εξυπηρετούν. Ο ιδιώτης θα καθορίζει το χαράτσι που θα πληρώνουν οι πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα απορρίμματα. Με λίγα λόγια ο ιδιώτης θα επιλέξει ότι μεγιστοποιεί και διασφαλίζει την κερδοφορία του.

Μέχρι να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις του ιδιώτη, το 2017 – 2018, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα λειτουργούν 12 ανοιχτές χωματερές σαν αυτή που λειτουργεί στα Δίδυμα Ερμιονίδος με τους περιβόητους και ακριβοπληρωμένους δεματοποιητές για να συγκεντρώνουν πρώτη ύλη να την βρει έτοιμη ο ιδιώτης «σωτήρας» και να την εκμεταλλευτεί.

Σε περίοδο κρίσης που ο λαός μας υποφέρει, που η ανεργία έχει φτάσει στο ενάμιση εκατομμύριο ανέργους, που καθημερινά αφαιρούνται λαϊκά δικαιώματα, κλείνουν ακόμη σχολεία και νοσοκομεία, που δεν υπάρχουν φάρμακα, ούτε καν γάζες για τους ασθενείς, πέραν των άλλων  θα πληρώσουν οι δημότες εκατομμύρια ευρώ και για τους χώρους που ο ιδιώτης θα λειτουργήσει τις εγκαταστάσεις του, αφού έχει αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο να του παραχωρηθεί δημόσια έκταση.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πλήρως τις εκτιμήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ ότι χρόνια τώρα οι δυνάμεις της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, οι συγκυβερνήσεις τους οδηγούν τα πράγματα σε μεθοδευμένο αδιέξοδο, ακόμη και ακραίο όπως στο Δήμο Τρίπολης, ώστε ο λαός κάτω από την πίεση του προβλήματος να αποδεχθεί την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους «σωτήρες» ιδιώτες με πανάκριβα τέλη και μεθόδους επικίνδυνες για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Είναι πρόκληση ο κ. Τατούλης και οι συνεργάτες του να λένε ότι πίσω από τους κομμουνιστές κρύβονται ιδιωτικά συμφέροντα όταν είναι γνωστό στους πάντες ότι η πολιτική του κ. Τατούλη, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί επιχειρηματικά-εργολαβικά συμφέροντα.

Ενώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σύμφωνα και με την επίσημη διαβεβαίωση του ΥΠΕΚΑ είναι ανοιχτοί 23 ΧΑΔΑ μετέτρεψαν την Περιφέρεια σε απέραντο σκουπιδότοπο, άφησαν για δυο ολόκληρους μήνες αμάζευτα τα απορρίμματα του Δήμου Τρίπολης με συνέπεια οι δημότες να υποστούν αφάνταστη ταλαιπωρία και να μπει σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) και την κήρυξη του Δήμου Τρίπολης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μαζεύτηκαν τα απορρίμματα από τους δρόμους λίγο πριν την Ανάσταση.

Ο δήθεν προσωρινός χώρος μεταφόρτωσης στην Αγία Τριάδα, έγινε μόνιμη, μεγάλη, ανοιχτή χωματερή.

Ενώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ανοιχτοί 23 ΧΑΔΑ δαπάνησαν και συνεχίζουν να δαπανούν εκατομμύρια ευρώ για να πηγαίνουν τα απορρίμματα πότε εδώ και πότε εκεί.

Δεν πάμε παρακάτω για να δούμε ποιοί και με ποιες διαδικασίες μοιράζονται αυτά τα εκατομμύρια, γιατί ξέρουμε ότι είναι οι ίδιοι και ίδιοι από την προμήθεια των δεματοποιητών μέχρι σήμερα, όπως θα είναι και αύριο. Δεν ψάχνουμε να βρούμε ποιοι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες είναι πίσω γιατί είναι γνωστοί.

Όταν στριμώχνονται μπροστά στις ευθύνες τους απαντούν με χυδαιότητες και αντικομμουνισμό, όπως έκανε ο κ. Τατούλης στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Έχουν μεγάλες ευθύνες οι διοικήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Τρίπολης οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχουν μετατρέψει τους Δήμους και την Περιφέρεια σε παραμάγαζα των επιχειρηματικών ομίλων και των μεγαλοεργολάβων.

 Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αντιμετωπίζεται σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, μόνο μέσα από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, που πρέπει να απαλλαγούν και από τη φορολογία των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών. Ο φορέας αυτός με επιστημονικά κριτήρια θα κάνει τις χωροθετήσεις, θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης με προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή, θα σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.

Τρίπολη 29-5-2013

Συνέντευξη Βαγγέλη Γούργαρη Περιφερειακού Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης.