Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Ρύθμιση για μετατάξεις εξπρές στους δήμους

Νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να πραγματοποιούν μετατάξεις εξπρές για τους υπαλλήλους τους στο εσωτερικό τους, ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες με τη διάταξη του υπουργείο Εσωτερικών θα παρακάμπτονται οι χρονοβόρες διαδικασίες των Πράξεων Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) που απαιτούνται σήμερα για να πραγματοποιηθεί η μετάταξη και θα μεταφέρεται η σχετική αρμοδιότητα είτε στον ίδιο το δήμαρχο είτε, το πιθανότερο, στο δημοτικό συμβούλιο.
Με αυτό τον τρόπο οι δήμοι θα μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό μόνοι τους και σε χρόνο που εκείνοι επιλέγουν, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν επί μήνες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για να πραγματοποιηθεί σήμερα μία μετάταξη εντός του δήμου μπορεί να χρειαστεί ακόμη και ένα οκτάμηνο (!) και προχωράει μόνο στην περίπτωση που είναι εθελούσια. Με τη νέα ρύθμιση στόχος είναι η μετάταξη να γίνεται μέσα σε μερικές ημέρες και στις περιπτώσεις που πρέπει να καλυφθούν πραγματικές ανάγκες να είναι αναγκαστική.
Δύο βασικοί στόχοι
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η νέα ρύθμιση που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας έχει στόχο:
-Να καλύπτονται άμεσα οι ανάγκες των δήμων σε προσωπικό, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές που άλλες είναι οι απαιτήσεις το χειμώνα και άλλες το καλοκαίρι
-Να μπορεί να λειτουργήσει και ως «ασπίδα» για απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων από ΝΠΙΔ που πρόκειται να καταργηθούν ή ΝΠΔΔ που πρόκειται να συγχωνευθούν,
Είναι δε πιθανό, εφόσον έχουν λυθεί ορισμένα θέματα όπως τις γίνεται στις περιπτώσεις μετατάξεων από ΝΠΙΔ ενός ΟΤΑ σε ΝΠΔΔ ή στον ίδιο το δήμο αλλά και στην αντίστροφη διαδικασία, να παρουσιαστεί από τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα στις 30 και 31 Μαΐου.
Αλλαγές και στις μετατάξεις εκτός ΟΤΑ
Παράλληλα, το υπουργείο μελετά και την αλλαγή του πλαισίου μετατάξεων από ανάμεσα σε διαφορετικούς δήμους ή ακόμη και ανάμεσα σε δήμους και άλλους ογρανισμούς του δημοσίου (υπουργεία, νοσοκομεία κλπ), διαδικασία που σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται… χρόνια . Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση απαιτείται προηγούμενη συνεννόηση με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η οποία εκκρεμεί εδώ και μερικούς μήνες…