Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013

H Δικαιοσύνη στρέφει και πάλι τα «45άρια» κατά των Ψωμιάδηδων

Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης βρίσκονται και πάλι οι Παναγιώτης Ψωμιάδης και Διονύσης Ψωμιάδης, καθώς η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης άσκησε σήμερα νέες διώξεις εναντίον τους για τα «45άρια». Κατηγορούνται, με βάση το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου (με τον οποίο καταδικάστηκε σε ισόβια ο Β. Παπαγεωργόπουλος), σε βαθμό κακουργήματος: για απιστία, ηθική αυτουργία σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου από κοινού και κατ” εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση και ηθική αυτουργία για την ψευδή βεβαίωση.
Η υπόθεση αφορά, την περίοδο 2016-2010 (νομαρχία Π. Ψωμιάδη), και 456 έργα που δόθηκαν με τη μέθοδο των «45αριών» (μεγάλα έργα «σπάζονταν» και δίδονταν με πρόχειρο διαγωνισμό, μέχρι του ποσού των 45.000 ευρώ). Από την υπόθεση αυτή, το Δημόσιο υπολογίζεται ότι έχασε 4,1 εκατ. ευρώ.
Οπως κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης, τα μεγάλα έργα «έσπαγαν» σε 45άρια με τρεις κυρίως μεθόδους:
- Αρχικά εγκρίνονταν έργα με υψηλούς προϋπολογισμούς, για τα οποία όμως, αντί να συνταχθούν μελέτες και να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης, συντάσσονταν μελέτες για προϋπολογισμούς έργων ύψους 45.000 ευρώ, που είχαν τους ίδιους κωδικούς των μεγάλων έργων.
- Σε άλλες περιπτώσεις έργων με υψηλούς προϋπολογισμούς συντάσσονταν μελέτες των 45.000 ευρώ, αντί να προκηρυχτούν ανοιχτές δημοπρασίες όπου παρέχονται μεγάλες εκπτώσεις από τους εργολάβους (25% έως 40%). Με τη μέθοδο του «σπασίματος» του έργου οι εκπτώσεις ήταν 2% έως 4%.
- Τέλος, διαπιστώθηκε ότι εγκρίθηκαν αυτοτελή έργα ύψους 45.000 ευρώ, ενώ, όπως διαπιστώθηκε, το φυσικό τους αντικείμενο αποτελούσε τμήμα έργου με προϋπολογισμό πολλαπλάσιο των 45.000 ευρώ.

aytodioikisi.gr