Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Σαμαράς: Δώσαμε μάχη και παίρνουμε 16.3 δισ. ευρώ

samaras111111

Tου ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ

Εμφανώς ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες καθώς η Αθήνα κατάφερε να διασφαλίσει πάνω από 14,5 δισ. ευρώ μόνο από το καινούργιο ΕΣΠΑ ενώ άλλα 1,8 δισ. ευρώ θα πάνε στην αγροτική ανάπτυξη.
Σημαντική επιτυχία για την κυβέρνηση είναι σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό και το γεγονός ότι άλλα 2 δισ. ευρώ θα δοθούν στην Ελλάδα από την αναθεώρηση των ποσοστών συμμετοχής μετά από μια διετία, δηλαδή το 2016.
“Διαπραγματευτηκαμε και κάναμε το καλύτερο” δήλωσε ο κ. Σαμαράς καθώς όπως είπε η ΕΕ είχε αρχικά προτείνει για την Ελλάδα το ποσό των 11,2 δισ. την ώρα που το συνολικό μέγεθος της πίτας ξεπερνούσε το 1 τρισ.
“Τελικά καταφέραμε να πάρουμε 14,5 όταν ο συνολικός προυπολογισμός έπεσε στα 950 δισ.” είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας το γεγονός πως πλέον με τη διεύρυνση της Ευρωπαικής Ενωσης έχει μειωθεί και η συμμετοχή των παλαιών μελών.
“Καναμε συμμαχίες, δώσαμε έγκαιρα τη μάχη μας και με την επιμονή μας δίνεται ένα ειδικό κονδύλιο για την ανεργία των νέων, ένα μέρος του οποίου θα απορροφηθεί από την Ελλάδα” είπε ο Πρωθυπουργός ο οποίος και ξεκαθάρισε πως με την επιμονή του πέρασε τελικά τροπολογία που προβλέπει την αναθεώρηση των ποσών για την Ελλάδα λόγο της κρίσης. Ετσι ανοίγει και ο δρόμος για την εκταμίευση άλλων δύο δις το 2016. Για την κυβέρνηση είναι πολύ σημαντικό ότι το αναπτυξιακό μέρος της αγροτικής χρηματοδότησης έμεινε αλώβητο και έτσι δεν θα μειωθούν τα χρήματα για τους αγρότες, καθώς διασώζονται τα 1,8 δισ. που θα είναι επιπλέον χρηματα από αυτά των ταμείων συνοχής.
Στην κυβέρνηση επισημαίνουν μάλιστα ως πολύ θετικό το γεγονός ότι στη Συνοδο αποφασίστηκε και μια σειρά τεχνικών ρυθμίσεων για τη διευκόλυνση υλοποίησης του επόμενου ΕΣΠΑ.
Ετσι προβλέφθηκε ένα αρχικά αυξημένο ποσοστό συγχρηματοδότησης σε σχέση με την αρχική πρόταση της επιτροπής για τις περιφέρειες της Αττικής και της Δυτικής Μακεδονίας, δόθηκε η δυνατότητα προσαύξησης όλων των ισχυόντων ποσοστών συγχρηματοδότησης κατά 10% στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής όπως η Ελλάδα, ενώ για τις χώρες αυτές θα ισχύσει μεγαλύτερη προκαταβολή κατά την έναρξη των προγραμμάτων.
Παράλληλα μετά την έναρξη των σχετικών περιορισμών ο ΦΠΑ στην περίπτωση που δεν ανακτάται θα είναι επιλέξιμος για συγχρηματοδότηση για το σύνολο των παρεμβάσεων ενώ ο αρχικά προβλεφθείς κανόνας Ν+2 χαλάρωσε κατά ένα χρόνο δίνοντας μεγαλύτερο περιθώριο για την υλοποίηση των παρεμβάσεων.

ysterografa.gr