Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Ο Ομπάμα κερδίζει (;) τη μάχη για τον “δημοσιονομικό γκρεμό”


Barack-Obama-John-BoehnerΣτη σκιά της ανείπωτης τραγωδίας του σχολείου του Κονέκτικατ, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται να κερδίζει τη μεγάλη μάχη απέναντι στους Ρεπουμπλικανούς, για την αύξηση της φορολογίας στους πλουσίους, από την έκβαση της οποίας εξαρτάται το αν οι ΗΠΑ θα αποφύγουν ή όχι τον “δημοσιονομικό γκρεμό”.
Όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών, είναι έτοιμος να συναινέσει στην πρόταση του Λευκού Οίκου για αύξηση της φορολογίας στους πλουσίους, παρά την αντίθετη άποψη και τις ασφυκτικές πιέσεις που του ασκεί η ακραία πτέρυγα του κόμματος, το Tea Party. Ζητώντας ωστόσο παράλληλα περικοπές σε κοινωνικές δράσεις.
Η αρχική αντίδραση του Λευκού Οίκου στην είδηση ήταν… συγκρατημένη, καθώς συνεργάτες του Μπαράκ Ομπάμα έλεγαν ότι ο Πρόεδρος δεν θα παζαρέψει περικοπές σε κοινωνικές δράσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμφωνία των Ρεπουμπλικανών, η εκτίμηση όλων στις ΗΠΑ ωστόσο είναι ότι οι Ρεπουμπλικανοί κάνουν το πρώτο βήμα υποχώρησης και αλλαγής στρατηγικής.
Εφόσον συμφωνήσει η Βουλή των Αντιπροσώπων, και με δεδομένη τη θετική ψήφο της Γερουσίας, την οποία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, η πρόταση του Λευκού Οίκου για την αύξηση της φορολογίας στους πλουσίους αναμένεται να περάσει εύκολα.

ysterografa.g