Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΙΚΥΩΝΟΣ

DSC_1045.JPG
Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012, ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, κ. Γ. Δέδες, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον πρώην Υπουργό και Πρόεδρο του Σωματείου «Διάζωμα», κ. Στ. Μπένο, το Δήμαρχο Σικυωνίων, κ. Σπ. Σταματόπουλο και τον Προϊστάμενο της ΛΖ’ Εφορίας Αρχαιοτήτων, κ. Κ. Κίσσα,  με τους συνεργάτες του.

Αντικείμενο της αναλυτικής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη, στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, υπήρξε το θέμα της άμεσης προώθησης των διαδικασιών για την ανασκαφή και την ανάδειξη του αρχαίου Θεάτρου της Σικυώνας.

Με το πέρας της συζήτησης οι εκπρόσωποι των φορέων μετέβησαν επιτόπου στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Σικυώνας, όπου και πραγματοποίησαν δηλώσεις ανακοινώνοντας τη συνεργασία τους, με στόχο την έναρξη των εργασιών για την πολυαναμενόμενη αναστύλωση του Θεάτρου της Αρχαίας Σικυώνας.

Πρώτος το λόγο πήρε ο κ. Κίσσας, ο οποίος και επεσήμανε πως η Εφορία Αρχαιοτήτων Κορινθίας είναι πλέον έτοιμη να υποβάλλει το σχετικό φάκελο προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού για την κατά νόμο γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Τόνισε πως οι εργασίες ανασκαφής αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2013 και ευχαρίστησε από πλευράς του τον κ. Δέδε και τον κ. Σταματόπουλο για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των εργασιών, καθώς και τον κ. Μπένο για τον καθοριστικό ρόλο του στο θετικό αυτό αποτέλεσμα.

Ως ξεχωριστή και σημαντική ημέρα για την Κορινθία και τη Σικυώνα χαρακτήρισε ο Αντιπεριφερειάρχης την ανακοίνωση του αποτελέσματος της συνεργασίας των φορέων της τοπικής κοινωνίας και του σωματείου «Διάζωμα». Σήμερα είναι η ημέρα, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δέδες, που καρποφόρησε η πολύμηνη συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, με το Δήμο Σικυωνίων, τη ΛΖ’ Εφορία Αρχαιοτήτων και το σωματείο «Διάζωμα» και ξεκινούν οι τελικές διαδικασίες για την ικανοποίηση ενός καίριου αιτήματος της τοπικής και περιφερειακής κοινωνίας, της ανασκαφής, της ανάδειξης και της συντήρησης του Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας. Η πρωτοβουλία αυτή, αποτελεί για τους Κορίνθιους και την Περιφέρεια Πελοποννήσου μια μείζονος σημασίας επιλογή, όχι μόνο αρχαιολογικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα, αλλά ταυτόχρονα μια τεράστια αναπτυξιακή παρέμβαση στα δεδομένα της Κορινθίας. Το Αρχαίο Θέατρο της Σικυώνας από το ερχόμενο καλοκαίρι που θα ξεκινήσουν και οι εργασίες ανασκαφής και ανάδειξης, θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες της πολιτισμικής, τουριστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του τόπου μας.  Ολοκληρώνοντας ο κ. Δέδες, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους, με ειδική αναφορά στον Πρόεδρο του σωματείου «Διάζωμα» κ. Μπένο, τον οποίο και χαρακτήρισε ως «ψυχή» της προσπάθειας αυτής.

Τέλος, τις ευχαριστίες του εξέφρασε προς τους υπόλοιπους φορείς και ο κ. Σταματόπουλος, τονίζοντας πως η ολοκλήρωση του έργου θα δημιουργήσει ένα πρόσθετο μοχλό ανάπτυξης για το Δήμο Σικυωνίων, ενώ ο κ. Μπένος χαρακτήρισε το Θέατρο της Αρχαίας Σικυώνας, ένα από τα κορυφαία θέατρα παγκοσμίως και δικαιολόγησε με τον τρόπο αυτό την ιδιαίτερη ζέση των πολιτών για την ανάδειξή του. Ολοκληρώνοντας, τόνισε πως έχουν εξασφαλιστεί τα καλύτερα εχέγγυα για την ανάδειξη και την προστασία του μνημείου αυτού.  

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ