Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Το ΔΝΤ ζητάει «κούρεμα» του κυπριακού χρέους!

Christine-Lagarde-Dimitris-Christofias
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ακολουθεί και στην περίπτωση της Κύπρου την ίδια τακτική που ακολούθησε και με την Ελλάδα. Ως όρο για την παροχή βοήθειας στην Κύπρο, θέτει στους πιστωτές – εταίρους του της ευρωζώνης την μερική αποποίηση των απαιτήσεών τους έναντι της χώρας. Οι πολέμιοι αυτής της ιδέας αντιτάσσουν ότι έτσι μπορεί και πάλι, όπως και κατά το ελληνικό «κούρεμα», να επιδεινωθεί η κρίση στη ζώνη του ευρώ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της έγκυρης γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, η κρίση της Κύπρου αποτελεί αφορμή για νέα διαμάχη ανάμεσα στους «σωτήρες» του ευρώ. Το ΔΝΤ αρνείται να συμμετάσχει στην βοήθεια υπό την παρούσα της μορφή και ζητάει την διαγραφή μέρους του κυπριακού χρέους, όπως και την περίπτωση της Ελλάδας. Κι αυτό γιατί θεωρεί ότι η Μεγαλόνησος, ακόμα και εάν εφαρμόσει όλες τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της.
Θυμίζουμε ότι το αίτημα της Κύπρου προς τον μηχανισμό ESM αφορούσε στην παροχή 17,5 δισ. ευρώ, δέκα και πλέον εκ των οποίων προορίζονται για την στήριξη του τραπεζικού συστήματος που επηρεάστηκε άμεσα από την κατάρρευση του αντίστοιχου ελληνικού.
Η πρόταση του ΔΝΤ για «κούρεμα» του χρέους της Κύπρου διχάζει τα κράτη της ευρωζώνης, μιας και μερικά συμφωνούν με αυτήν και άλλα διαφωνούν κάθετα, δεδομένου ότι υποστήριζαν πάντα ότι η μορφή στήριξης των ελληνικών τραπεζών δεν θα έπρεπε να γενικευθεί. Λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
«Η κατάσταση στην Κύπρο είναι δραματικότερη από αυτήν στην Ελλάδα», είπε μάλιστα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Süddeutsche Zeitung.
Άσχημες οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας
Η Γερμανία από την μεριά της, αλλά και η Ολλανδία απορρίπτει την εκδοχή της αποστολής πακέτου βοήθειας στην Κύπρο χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ειδικά η Καγκελάριος Angela Merkel ορίζει μόνιμα αυτή την συνδρομή ως συστατικό στοιχείο της διεθνούς παρέμβασης. Πιθανή λύση που αναφέρεται στο ρεπορτάζ, είναι η χρηματοδότηση της Κύπρου με 5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία με ενδιάμεσο σταθμό το ΔΝΤ, έτσι ώστε το τελευταίο να συμμετάσχει επισήμως στο πρόγραμμα, χωρίς όμως να χρειαστεί να δανειστεί λεφτά από τους υπόλοιπους πιστωτές του. Πολλοί Ρώσοι διατηρούν άλλωστε μεγάλα ποσά στις κυπριακές τράπεζες και θα υποστούν τεράστια ζημιά από την πιθανή κατάρρευσή τους.
Η οικονομία της Κύπρου θα εξασθενήσει περαιτέρω κατά το επόμενο έτος, όπως τουλάχιστον προβλέπουν οι ειδικοί. Το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 3,5% και η ανεργία θα φθάσει το 13,7%. Έτσι, η κυπριακή κυβέρνηση αναγκάσθηκε να προσαρμόσει τον προϋπολογισμό για το 2013 σε αυτές τις συνθήκες, ο οποίος τελικά ψηφίσθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, παρά τις μεγάλες περικοπές δαπανών που περιέχει. Κι αυτό γιατί τα ψηφισθέντα μέτρα αποτελούσαν όρο της συμφωνίας της Κύπρου με την τρόικα.
Η Κύπρος λοιπόν, βαδίζει πάνω στα χνάρια της Ελλάδας και η κόντρα Lagarde – Ευρωπαίων ηγετών δείχνει να αναθερμαίνεται …

ANTΩΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ / ysterografa.gr