Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Χριστούγεννα για τους κερδοσκόπους...Δοκιμασία για το λαό!


Οι καταναλωτές πρέπει να προστατέψουν την τσέπη τους, διότι κανείς άλλος δεν ενδιαφέρεται από ό,τι φαί­νεται, να αναλάβει το ρόλο του προστάτη. Στο έλεος του Μεγαλοδύναμου, ειδικά αυ­τές τις ημέρες οι καταναλω­τές, καθώς δεν μπορεί να πε­ριμένουν τίποτα από την Πολιτεία και τους ελεγκτι­κούς μηχανισμούς. Οι μεσά­ζοντες και οι κερδοσκόποι συνεχίζουν ανενόχλητοι να οργιάζουν σε βάρος και του παραγωγού και των κατανα­λωτών. Εδώ που φτάσαμε, ισχύει όσο ποτέ άλλοτε το γνωστό «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Τώρα πλέον όσο ποτέ, χρειάζεται και η ενερ­γοποίηση των καταναλωτών. Δηλαδή να μην βιάζο­νται να αγοράζουν τα απα­ραίτητα για τα γιορτινά τρα­πέζια από νωρίς. Είναι γνω­στό, χρόνια τώρα, ότι όσο πλησιάζουμε στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όσο οι γαλο­πούλες και τα αρνιά μένουν στο τσιγκέλι κι όσο τα οπω­ροκηπευτικά μένουν στον πάγκο, τόσο οι τιμές θα πέ­φτουν, αν και από τα δυσθεώρητα ύψη στα οποία βρέθη­καν, όσο και να πέσουν πάλι υψηλές θα είναι.

Κάποτε στην Ελλάδα και οι καταναλωτές πρέπει να δείξουν χαρακτήρα ισχυρό, αλλά και καταναλω­τική συνείδηση. Όχι μόνο οι μεσάζοντες να εκβιάζουν τον παραγωγό ότι θα αγορά­σουν τις ντόπιες μεγάλες γα­λοπούλες και το καρδαμωμένο αρνί μόνο αν τους χρε­ώσει φθηνότερα τις μικρές γαλοπούλες και το αρνάκια γάλακτος. Ας αφήσουν οι καταναλωτές αυτούς που αι­σχροκερδούν να ζήσουν λίγο την αγωνία και την ανασφά­λεια...

Αξίζει τον κόπο να πλη­ρώσουν «χρυσή» τη γαλο­πούλα που θα τους πλασά­ρουν ως ελληνική, ενώ έχει βοσκήσει στα Σκόπια, τη Βουλγαρία, την Αλβανία ή τη Ρουμανία; Αν δεν είναι σίγουροι για την ειλικρίνεια του εμπόρου, ούτε για τη γνησιότητα της μουτζουρωμένης σφραγίδας, ας κάνουν άλλες επιλογές. Ας αποφα­σίσουν να φάνε χοιρινές μπριζόλες ή εισαγόμενες γα­λοπούλες (Γαλλίας, Ιταλίας κλπ.)   με   πατάτες   στο φούρνο, οπότε η προέλευση δεν παίζει σπουδαίο ρόλο. Όσο περισσότεροι απα­ντούν κατ' αυτό τον τρόπο, τόσο σκληρότερο μάθημα θα πάρουν εκείνοι που υποτι­μούν τη νοημοσύνη των πολιτών.

Κάποτε εμπιστευόμα­σταν το χασάπη της γειτο­νιάς μας. Ήταν γνωστός και είχε αποδείξει πως ήταν τί­μιος —όπως έχουν παραμεί­νει και σήμερα αρκετοί— αλλά και αυτός πρέπει να επιβιώσει στις συνθήκες του αθέμιτου ανταγωνισμού με τα μεγαθήρια. Αν πάει με το σταυρό στο χέρι, αν δεν κά­νει έστω και λίγο τα στραβά μάτια, θα αναγκαστεί να το κλείσει το μαγαζί του.

Για όλ' αυτά, ας όψονται οι πολιτικοί που κατάφεραν να πάνε τα ολι­γότερο ευνοούμενα στρώματα της ελληνικής κοινω­νίας αρκετές δεκαετίες πίσω.

Ένα είναι σίγουρο: Κά­ποτε το χριστουγεννιάτικο και το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι ήταν γλέντι, ενώ σή­μερα έχει. μετατραπεί σε δο­κιμασία!...

ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΕΣΙΝΟ-ΦΕΝΕΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ