Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Συνάντηση του Κώστα Κόλλια με τον Υφυπουργό Ενέργειας για τη ρύθμιση των οφειλών προς τη ΔΕΗ


Συνάντηση είχε την Παρασκευή ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, αρμόδιο για θέματα Ενέργειας κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου, με θέμα την πρακτική της ΔΕΗ να διακόπτει το ρεύμα σε υπερχρεωμένους καταναλωτές. Σχετικά με τη συνάντηση ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Σε συνέχεια της ερώτησης που έχω καταθέσει, στην οποία ζητώ την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας προκειμένου να πάψει η πρακτική της ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα σε υπερχρεωμένους καταναλωτές, ζήτησα και είχα συνάντηση με τον κ. Μάκη Παπαγεωργίου, τον αρμόδιο Υφυπουργό για θέματα Ενέργειας. Του εξέθεσα την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες Κορίνθιοι συμπολίτες μου, επειδή το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ αδυνατεί να αντιληφθεί την νέα οικονομική πραγματικότητα και την αντικειμενική αδυναμία των καταναλωτών να ανταποκριθούν στις υπερβολικές απαιτήσεις της ΔΕΗ σε ό,τι αφορά το διακανονισμό των οφειλών τους.

Το πρόβλημα υπάρχει βεβαίως και σε οικιακούς καταναλωτές και σε επαγγελματίες, είναι όμως ιδιαίτερα σοβαρό για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Για αυτούς, και κυρίως για τους κτηνοτρόφους, οι συνέπειες της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, έστω και για λίγες ώρες, μπορεί να είναι καταστροφικές. Επεσήμανα μάλιστα στον Υπουργό ότι βαρύτερο τίμημα πληρώνουν κτηνοτρόφοι ή επαγγελματίες, οι οποίοι, προκειμένου να διασώσουν το κεφάλαιό τους, το εμπόρευμα ή τα ζώα τους, έκαναν το «έγκλημα» να επανασυνδεθούν με το δίκτυο της ΔΕΗ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Επιχείρηση όχι μόνο αρνείται κάθε λογικό διακανονισμό, αλλά ζητά το 70% της οφειλής προκαταβολικά, δείχνοντας παντελή έλλειψη ευαισθησίας. 

Ιδιαίτερα στην Κορινθία, όπου μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουν κλείσει ή συρρικνωθεί, η ανεργία θερίζει. Η αγροτική οικονομία του Νομού μας σηκώνει ακόμα μεγαλύτερο βάρος, καθώς καλείται να συντηρήσει χιλιάδες νέους ανέργους. Πρακτικές όπως αυτές της ΔΕΗ καταδικάζουν σε αποτυχία κάθε παραγωγική διαδικασία και υπονομεύουν το μέλλον, όχι μόνο των αγροτών μας, αλλά και της κορινθιακής κοινωνίας. Και είναι βέβαιο ότι τέτοιοι εκβιασμοί δεν πρόκειται να έχουν κανένα θετικό αποτέλεσμα ούτε για τη ΔΕΗ, αφού είναι βέβαιο ότι από ανθρώπους που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην δεν πρόκειται να εισπράξει λεφτά.

Ο κ. Παπαγεωργίου αναγνώρισε το πρόβλημα και δεσμεύθηκε ότι θα διερευνήσει προσωπικά, τόσο την πρακτική που εφαρμόζει η ΔΕΗ, όσο και τις δυνατότητες που υπάρχουν για μία διαφορετική διευθέτηση του ζητήματος. Πιστεύω ότι, έπειτα και από την κινητοποίηση της ηγεσίας του Υπουργείου, η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να αναθεωρήσει την πρακτική της και να την προσαρμόσει στη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσω τις προσπάθειες μέχρι να ανταποκριθεί έμπρακτα η Επιχείρηση στην κρισιμότητα των περιστάσεων, να διευθετηθούν με λογικό τρόπο οι οφειλές και ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και κρίσιμους παραγωγικούς κλάδους.»