Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Ο Σαμαράς θύμισε στην Ευρώπη τις ευθύνες της

Antonis-Samaras-EPP
Την απόφαση της κυβέρνησης να υλοποήσει άμεσα το έργο της μετέφερε στους Ευρωπαίους ηγέτες ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος στην εισαγωγική του τοποθέτηση παρουσίασε στη Σύνοδο Κορυφής τις βασικές του θέσεις αλλά και τις προσδοκίες του για την έξοδο από την κρίση.
Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδαίτερη αναφορά στα σκληρά μέτρα τα οποία όπως είπε έχουν φέρει αποτελέσματα, φρόντισε όμως να επισημάνει και τις καταστροφικές επιπτώσεις που έχει στην ελληνική κοινωνία και κυρίως στους νέους η ραγδαία αύξηση της ανεργίας.
Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε με συγκεκριμένα παραδείγματα την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα δημοσιονομικά και τα διαρθρωτικά, μίλησε για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και το άνοιγμα των αγορών, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ρευστότητας χαρακτηρίζοντας την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας αναγκαία για να ξεπεραστούν τα προβλήματα.
Σαφής ήταν η θέση του Πρωθυπουργού πως η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις θα πρέπει να γίνει άμεσα και μάλιστα είναι απαραίτητο να καταβληθεί όλο το ποσό. Αναφερόμενος επιπρόσθετα και στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει σε ευρωπαικό επίπεδο για μια συνολική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη ο κ. Σαμαράς τόνισε πως ” η Ευρώπη πρέπει να βρει τη χρυσή ισορροπία, όπως προτείνει και ο κ. Ρομπάι”, επισημαίνοντας μάλιστα πως ” αν η Ευρώπη είχε προχωρήσει εδώ και καιρό σε αυτές τις αποφάσεις η Ελλάδα δεν θα βρισκόταν σήμερα σε αυτή τη θέση.”
Ο Αντώνης Σαμαράς μάλιστα διαβεβαίωσε τους ομολόγους του πως πολύ σύντομα θα κλείσει και η συμφωνία με την τρόικα για το πακέτο των μέτρων. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα κατ’ ιδίαν με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την ώρα που η κυβέρνηση δίνει αγώνα δρόμου να προλάβει να κλειδώσει η συμφωνία με την τρόικα μέσα στον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συμφωνία όσον αφορά τα δημοσιονομικά έχει κλείσει, ενώ σε πολύ καλό δρόμο βρίσκονται και οι συζητήσεις για τα διαρθρωτικά. Από εκεί και πέρα παραμένουν οι διαφορές στα εργασιακά, όμως αυτό δεν φαίνεται να εμποδίζει την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Εκεί που έχουν καταλήξει πάντως είναι πως από τα 13,5 δις , τα 11 δις προέρχονται από περικοπές σε δαπάνες και τα 2,5 δις από τη φορολογία. Σε βάθος διετίας μάλιστα τα 7,6 δις θα προέλθουν από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.
Η Αθήνα αναμένει από τη Σύνοδο Κορυφής να εξουσιοδοτήσει το επόμενο Γιούρογκρουπ να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, την ώρα που πάντως η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ μπλοκάρει την όποια απόφαση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Πλέον είναι σαφές πως το πακέτο των μέτρων θα πρέπει να περάσει και να ψηφιστεί από τη Βουλή αρκετά πριν τη σύνοδο του Γιούρογκρουπ ενώ τότε θα κατατεθεί και ο προυπολογισμός ο οποίος και αυτος θα πρέπει να ψηφιστεί.
Στελέχη του οικονομικού επιτελειου πάντως επεσήμαναν πως μετά τη δόση των 31,5 δις ακολουθούν άλλες δύο ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που ευλεπιστούμε να λάβουμε από τους δανειστές μας το επόμενο διάστημα στα 43,4 δις ευρώ, ποσό το οποίο θα έπρεπε σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς να είχε ήδη εκταμιευθεί μέσα στο 2012.
ysterografa.gr