Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Τέταρτη μέρα μάχης με τις φλόγες στη Χίο - Μέτωπα σε Ζάκυνθο, στον Σολομό και Τροιζήνα. Τεράστια η καταστροφή.


Στάχτη έχουν γίνει πάνω από 120.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών  Στις περιοχές Προβατά και Σιδηρούντα εντοπίζονται τα κύρια μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που συνεχίζει για τέταρτη μέρα το καταστροφικό της έργο στη Χίο. Πάντως, στη διάρκεια της ενημέρωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η εικόνα την Τρίτη είναι ελαφρώς καλύτερη. Ο ίδιος ανέφερε ότι το τελευταίο τριήμερο εκδηλώθηκαν 282 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Κ.Μουσουρούλης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στη ΝΕΤ, είπε ότι όλες οι ενδείξεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η φωτιά στη Χίο ήταν εμπρησμός.
 

Η καταστροφή στο νησί είναι πολύ μεγάλη καθώς στάχτη έχουν γίνει πάνω από 120.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι έχει πληγεί τουλάχιστον το 40% των μοναδικών σε όλο τον κόσμο μαστιχόδενδρων, προκαλώντας μέχρι σήμερα ζημιές 4 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις από την Ενωση Μαστιχοπαραγωγών. Παράλληλα, έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό η μελισσοκομία, αλλά και ελαιοκαλλιέργειες.

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με γεωπόνους και κτηνίατρο βρίσκονται από τη Δευτέρα στη Χίο προκειμένου να καταγράψουν και να εκτιμήσουν τις ζημιές.

Όσον πάντως αφορά τα μαστιχόδεντρα της Χίου, επί του παρόντος δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής. Οι ζημιές είναι μεγάλες, καθώς το μαστιχόδεντρο αναπτύσσεται αργά και δεν δίνει μαστίχα μέχρι τον τον πέμπτο ή έκτο χρόνο.

Ύφεση στην Πελοπόννησο πλην Τροιζήνας-Κορίνθου

Καλύτερη είναι η κατάσταση σήμερα το πρωί στα πύρινα μέτωπα της Πελοποννήσου, όπου τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε ύφεση.

Ειδικότερα, υπό έλεγχο είναι η φωτιά στα Πηγάδια Ταϋγέτου και υπό μερικό έλεγχο στον Πύρριχο Μάνης, όπου τις νυχτερινές ώρες ενώθηκε με την άλλη φωτιά που έκαιγε στην περιοχή του Δρύαλου.

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στο Σκουτάρι Γυθείου που μαίνεται για τρίτη ημέρα και έχει κάνει στάχτη αρκετά στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης με ελιές.

Αντίθετα, σε εξέλιξη είναι η φωτιά στην Τροιζήνα, όπου επιχειρούν δύο καναντέρ και ένα ελικόπτερο καθώς και στον Σολομό Κορινθίας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται τέσσερις πυρκαγιές στη Ζάκυνθο, οι οποίες εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στις Ρίζες Τεγέας, λίγα χιλιόμετρα από την Τρίπολη, όπου οι υπεράνθρωπες ολονύχτιες προσπάθειες των πυροσβεστών, αλλά και των κατοίκων της περιοχής κατόρθωσαν να προστατεύσουν το παρθένο πευκοδάσος της περιοχής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο Τρίπολης, είπε πως πρόκειται για εμπρησμό.

Παράλληλα, σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στην περιοχή Λιανού κοντά στο Βαλτέτσι Αρκαδίας, που εκδηλώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί.

Σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής κι επιχειρούν για την πλήρη κατάσβεση.

Μία ακόμα δύσκολη μέρα

Εξαιρετικά δύσκολη θα είναι και η σημερινή μέρα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για την Αττική, την Ευβοία, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, μεγάλο μέρος των των νησιών του Αιγαίου (Κυκλάδες, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) καθώς και τους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας και Λακωνίας.
Newsroom ΔΟΛ