Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Κώστας Κόλλιας: «Άμεση κινητοποίηση για την αποκατάσταση των ζημιών στις αμπελοκαλλιέργειες της Κορινθίας»



Με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ στην Αθήνα και την Πάτρα επικοινώνησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, έπειτα από τις πρόσφατες καταστροφές σε αμπελοκαλλιέργειες που σημειώθηκαν σε περιοχές της Κορινθίας, προκειμένου να ζητήσει την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την εκτίμηση και την αποζημίωση των ζημιών. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

          «Το διάστημα που μας πέρασε, αμπελοκαλλιέργειες σε πολλές περιοχές τις Κορινθίας επλήγησαν από σφοδρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες καταστροφές. Οι αγρότες και οι Ενώσεις αναφέρουν ανυπολόγιστες ζημιές και, όπως έχω πληροφορηθεί, έχουν ήδη γίνει αναγγελίες προς τον ΕΛΓΑ. Επισημαίνω δε ότι οι τελευταίες ζημιές έρχονται να προστεθούν σε αυτές που προκάλεσε ο φετινός παρατεταμένος καύσωνας.

Επικοινώνησα με τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ στην Αθήνα, καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες στην Πάτρα, ζητώντας να ξεκινήσουν άμεσα οι επισημάνσεις και να επιταχυνθεί εν γένει η διαδικασία, προκειμένου να αρχίσουν έγκαιρα οι εκτιμήσεις και να υπάρξουν σύντομα δίκαιες αποζημιώσεις. Επισημαίνω ότι η χρονική στιγμή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς ο τρύγος έχει ήδη ξεκινήσει και είναι ζωτικής σημασίας η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί έγκαιρα, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα απαράδεκτα φαινόμενα του 2009.

Ο ΕΛΓΑ δεσμεύθηκε ότι οι επισημάνεις θα αρχίσουν άμεσα, μάλιστα ο αρμόδιος επόπτης θα βρίσκεται ήδη την Τρίτη στη Νεμέα, τον Άγιο Βασίλειο και σταδιακά στις λοιπές περιοχές που επλήγησαν. Σκοπός του ΕΛΓΑ είναι στις 24 του μήνα να έχουν ολοκληρωθεί οι επισημάνσεις, ώστε να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις.

Εάν πράγματι η διαδικασία εξελιχθεί όπως δεσμεύεται ο ΕΛΓΑ, πιστεύω ότι όλα θα κυλίσουν ομαλά και σύντομα θα έχουμε θετικά για τους αγρότες μας αποτελέσματα. Πλην όμως θα παρακολουθώ στενά τις διαδικασίες, μέχρι να αποζημιωθεί σωστά και δίκαια και ο τελευταίος αμπελοκαλλιεργητής. Διότι γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει για τον αγρότη να χάνει τους κόπους ενός ολόκληρου χρόνου, να καταστρέφονται καλλιέργειες που φρόντισε με τεράστιο καλλιεργητικό κόστος. Και βεβαίως, εν μέσω κρίσης και ύφεσης, η Κορινθία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να στερηθεί το βασικό στήριγμά της, την αγροτική οικονομία. Οφείλουμε όλοι να ενεργήσουμε έγκαιρα, ώστε οι προεκτάσεις της ζημιάς στον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της Κορινθίας να ελαχιστοποιηθούν. Θέλω να διαβεβαιώσω τους φίλους αγρότες ότι οι πρωτοβουλίες μου δεν θα εξαντληθούν στο στάδιο των επισημάνσεων και των εκτιμήσεων, αλλά θα συνεχιστούν μέχρι να καταβληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς.»