Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Άρχιζουν σήμερα οι προγραμματικές, την Κυριακή η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Το απόγευμα ξεκινά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Η συζήτηση αρχίζει με την ομιλία του πρωθυπουργού, η οποία θα είναι πιο σύντομη από το σύνηθες, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάρρωσης μετά την εγχείριση στο μάτι.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Οι προγραμματικές δηλώσεις έχουν μπει στο μικροσκόπιο της τρόικας, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές της με τους νέους υπουργούς και αναμένει τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, πριν αρχίσει να μοιράζει τις κόκκινες κάρτες για τις καθυστερήσεις σε πολλά σημεία του οικονομικού προγράμματος.

Το κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων έχει γίνει αντικείμενο εντατικής διαβούλευσης μεταξύ των τριών εταίρων της κυβέρνησης, οι οποίοι συμφώνησαν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.

Κοινός τόπος για τους κυβερνητικούς εταίρους αποτελεί η άμεση έναρξη των διαδικασιών -ακόμη κι εντός του Αυγούστου- για την ιδιωτικοποίηση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, των Κρατικών Λαχείων και των τριών θυγατρικών της Αγροτικής Τράπεζας (ΣΕΚΑΠ, Βιομηχανία Ζάχαρης, Γαλακτοκομική Δωδώνη).

Παράλληλα, θα τρέξουν και οι συμβάσεις παραχώρησης για λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια και τμημάτων της Εγνατίας Οδού, καθώς και οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου, ενώ σε δεύτερο στάδιο θα προωθηθεί η μεταβίβαση του ΟΠΑΠ, για την οποία καταγράφονται σοβαρές ενστάσεις και εντός της ΝΔ.

Μέσα από πολιτικούς συμβιβασμούς έχει ήδη διαμορφωθεί μια κοινή κυβερνητική ατζέντα που επικεντρώνεται στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών χωρίς καθυστερήσεις, καθώς και σε μια σειρά από κοινές επιδιώξεις που περνούν και μέσα από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα (όχι νέοι φόροι ή περικοπές μισθών και συντάξεων, όχι απολύσεις στο Δημόσιο, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% κ.λπ.).
newsit.gr