Για μονόδρομο στις αλλαγές στο κράτος υπό την παρούσα δεινή δημοσιονομική κατάσταση έκανε λόγο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, την ομιλία του στο Συνέδριο του «Εκόνομιστ», σημειώνοντας παράλληλα πως οι περικοπές χωρίς ταυτόχρονη ριζική αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα οδηγούν σε αδιέξοδο. «Η οριζόντια περικοπή προσωπικού, χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση και εκτίμηση των αναγκών των δημόσιων υπηρεσιών για τον εντοπισμό του πραγματικά πλεονάζοντος προσωπικού, δημιουργεί τεράστιες ελλείψεις σε δομές που παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες στους πολίτες, ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν ανέπαφοι Οργανισμοί των οποίων η κατάργηση ή η συγχώνευση δε θα είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στους πολίτες και τις επιχειρήσεις».
Όπως υπογράμμισε, «η αναδιοργάνωση της διοίκησης μπορεί να επιφέρει τεράστιες οικονομίες κλίμακας και τη δημιουργία πλεονασμάτων για την ανάπτυξη εξωστρεφών πολιτικών ως προς την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη της πρωτογενούς έρευνας και της παιδείας. Στοχευμένες ρυθμιστικές παρεμβάσεις, οι αποκρατικοποιήσεις, η κατάργηση και συγχώνευση φορέων του Δημοσίου διαχέουν επαγγελματικές ευκαιρίες στους ανέργους και απελευθερώνουν κρατικούς πόρους που μπορούν να επενδυθούν σε υπηρεσίες απαραίτητες για την κοινωνική συνοχή».
Ο υπουργός στάθηκε σε τρία σημεία του προγράμματος-παρεμβάσεων των 100 ημερών, το οποίο θα υλοποιηθεί «σε στενή και εντατική συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας, την task force και τη γαλλική κυβέρνηση». Έτσι, στις απόλυτες προτεραιότητες των επόμενων μηνών είναι:
Α) Η επίσπευση των διαδικασίων συνολικής αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού όλων των φορέων του δημόσιου με κριτήριο την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Β) Στην άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την απλούστευση των διαδικασίων και τη μείωση των διοικητικών βαρών ιδιαίτερα σε τομείς που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την επιχειρηματικότητα. Η επιτάχυνση του προγράμματος μείωσης της γραφειοκρατίας και άρσης των διοικητικών βαρών προϋποθέτει το συνολικό επανασχεδιασμό των διαδικασίων και την εισαγωγή νέων προτύπων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με στόχο τη μείωση του κόστους, την ενίσχυση του ποιοτικού ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών και τον περιορισμό της διαφθοράς.
Γ) Η καθιέρωση μιας νέας πολιτικής συντονισμού της κυβερνητικής δράσης που θα οδηγήσει στην άμεση βελτίωση του βαθμού συνοχής του κυβερνητικού έργου και την αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος των αλληλεπικαλύψεων και συναρμοδιοτήτων που οδηγούν σε σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.